Vegueria del Penedès

LA MUJER OCHOA: MODERNISMO Y MODERNIDAD

Museus de Sitges contribueix a una exposició d’Enrique Ochoa amb deu obres


Redacció Sitges

03-02-2016 16:36

La mostra s’exhibeix al Cerralbo de Madrid i està protagonitzada per retrats de començament del segle XX

Museus de Sitges contribueix a una exposició d’Enrique Ochoa amb deu obres. Museus de Sitges

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Museus de Sitges contribueix de manera significativa a l’exposició La mujer Ochoa: Modernismo y modernidad, que va inaugurar la setmana passada el Museu Cerralbo de Madrid per homenatjar el pintor Enrique Ochoa (1891-1978) amb motiu del 125è aniversari del seu naixement. Museus de Sitges hi ha cedit deu olis dels seus fons, que no estaven exposats a cap sala.

La mujer Ochoa: Modernismo y modernidad és un recorregut pel món femení del primer quart del segle XX i, especialment, per les dones que van ser muses d’artistes. L’entorn cosmopolita i aristocràtic del període entreguerres apareix reflectit en una pintura de retrats, que també mostra l’emergent modernitat que acompanya la vida i la pintura d’Ochoa. L’estètica modernista es reflecteix en bona part de les pintures exposades, a través del vestuari, el maquillatge o les postures de les dones retratades.

Les deu pintures cedides per Museus de Sitges formen part de la Col·lecció Pérez-Rosales del Museu de Maricel, però actualment no formen part de l’exposició permanent. Abans de traslladar-les a Madrid, el departament de Restauració de Museus ha intervingut en diversos olis, especialment en la neteja de vernissos i la millora dels marcs. En tots els casos, es tracta de figures femenines, en diferents entorns.

Des dels seus inicis, el polifacètic i humanista Enrique Ochoa es va caracteritzar com un retratista excepcional en el context del primer quart de segle. Va destacar també per la seva magistral tècnica del dibuix com a il·lustrador de llibres (entre els quals, cal subratllar les obres completes de Rubén Darío) o a les principals revistes de l’època, com Blanco y Negro, La Esfera o Mundo Latino. Va arribar a publicar més de 2.000 il·lustracions en revistes i llibres.

L’exposició –comissariada per José Estévez– està organitzada pel Ministeri de Cultura i la Fundació Pintor Enrique Ochoa, i es pot veure fins el 26 d’abril al Museu Cerralbo, un palauet de finals del segle XIX de Madrid, que recull una completa col·lecció artística.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.