Vegueria del Penedès

HORTA DEL GARRAF

Recuperació de la col brotonera o espigall al Parc del Garraf


Redacció Olivella

11-02-2016 18:53

El projecte ha comportat la realització d'un estudi que ha permès la identificació de les parcel·les agràries en actiu i en desús dins el parc

Recuperació de la col brotonera o espigall al Parc del Garraf. Diputació de Barcelona

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

El Parc del Garraf ha recuperat el conreu de la col brotonera o espigall, una hortalissa originària d'aquesta zona, concretament a la finca de Can Grau. El projecte, promogut per la Fundació Miquel Agustí, vinculada amb l'Escola d'Agricultura de la UPC i dedicada a la recuperació de varietats agrícoles tradicionals i els productes autòctons, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona a través de la Xarxa de Parcs Naturals, comporta una línia de recerca entorn aquesta varietat tradicional, posant les bases per a la millora del seu rendiment en explotacions productores al Parc del Garraf.

La presentació del projecte ha comptat amb l'assistència del diputat adjunt d'Espais Naturals, Jesús Calderer, l'alcaldessa d'Olivella, Marta Verdejo, la presidenta de NODE Garraf, Rosa Huguet, i la presidenta de l'Associació Espigalls del Garraf, Montse Marcè, així com membres de la Fundació Miquel Agustí, promotors de la iniciativa.

El projecte ha comportat la realització d'un estudi que ha permès la identificació de les parcel·les agràries en actiu i en desús dins el parc, i s'ha condicionat per a l'ús agrícola una de les parcel·les de la finca de Can Grau. Així mateix, s'ha iniciat un programa de millora per característiques agromorfològiques que finalitzarà la primavera de 2016, amb l'objectiu de poder posar a disposició dels productors una varietat més productiva i molt lligada a la morfologia de la varietat tradicional.

L'objectiu del projecte és poder oferir un producte amb una marca europea de qualitat com una Indicació Geogràfica protegida (IGP) o una Denominació Geogràfica Protegida (DOP), de cara a poder donar prestigi a una varietat molt arrelada a la zona i aconsseguir una rendibilitat econòmica a les explotacions que la produeixin.

La presentació s'ha completat amb una degustació d'aquesta varietat tradicional d'hortalissa, servida pel restaurant Les Piques, d'Olivella, i membre del programa Parc a taula, promogut des de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.

Els brotons i els espigalls són dues parts de la col brotonera (brassica oleracea) que corresponen a fases diferents del creixement d'aquesta planta originària de la zona del Garraf. Durant els mesos d'octubre i novembre li creixen uns brots amb molta fulla, que són els brotons, i al gener, abans que tingui lloc la floració, apareixen els espigalls –inflorescències immadures–, que es poden collir fins al març.

Aquestes hortalisses tenen unes propietats nutritives destacables en vitamines i minerals, amb un contingut elevat en àcid fòlic, vitamina C, vitamina A, potassi i fibra i, com la resta de germanes de la família de les crucíferes, contenen compostos amb efecte preventiu del càncer. També tenen un valor energètic molt baix i un contingut alt en fibra.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Més informació

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.