Vegueria del Penedès

NODE GARRAF

Camí de la denominació d'origen protegida per als espigalls del Garraf


Redacció Vilanova i la Geltrú

07-04-2016 20:15

S’ha treballat en els darrers tres anys per obtenir varietats millorades d’espigall del Garraf per criteris agromorfològics i sensorials que permetin augmentar el prestigi entre productors i consumidors

La seu de Node Garraf va acollir la setmana passada la jornada tècnica de l’Espigall del Garraf: estudi de consumidors. Node Garraf

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

La seu de Node Garraf va acollir la setmana passada la jornada tècnica de l’Espigall del Garraf: estudi de consumidors i anàlisi d’un model amb distintiu europeu d’origen i qualitat. Des de la Fundació Miquel Agustí i l’Associació Espigalls del Garraf, amb el suport de la Diputació de Barcelona i Node Garraf, s’ha estat  treballant en els darrers tres anys per obtenir varietats millorades d’espigall del Garraf per criteris agromorfològics i sensorials, que permetin augmentar i consolidar‐ne el prestigi entre els productors i els consumidors de la zona.

Aquests avenços representen el començament per aconseguir l’empara d’una marca de qualitat. Va obrir la jornada el Sr. Xavier Roget, de la Gerència d’Espais Naturals Àrea de Territori i Sostenibilitat Diputació de Barcelona, i coordinador del  Parc a Taula que va destacar la importància de l’agricultura com a element de protecció i millora dels valors ecològics, paisatgístics i forestals dels Parcs Naturals, a més del paper de les varietats tradicionals en la configuració del nostre patrimoni gastronòmic. 

Aurora Rull, investigadora de la Fundació Miquel Agustí, va presentar els resultats de l’estudi de consumidors realitzat el mes passat al Mercat del Centre amb la finalitat de conèixer el perfil de l’espigall ideal i esbrinar quins són els trets que caracteritzen la singularitat d’aquesta verdura a nivell sensorial. La informació obtinguda permetrà continuar treballant en el perfeccionament de l’espigall.

Com a convidada a la jornada va ser‐hi present la doctora Elena Cartea, directora de la Misión Biológica de Galicia que va exposar i analitzar el cas de la IXP Grelos de Galicia, un cultiu amb llarga tradició a Galícia  i Portugal, i que es cultiva i diferencia amb èxit sota l’empara d’aquest distintiu de qualitat establert per la UE. Finalment el Joan Simó, director científic de la Fundació Miquel Agustí, va fer un balanç dels tres anys de projecte (2013‐2016) de recuperació i millora de l’espigall del Garraf, repassant les fites més significatives en els tres eixos principals del projecte: coneixement del territori, noves varietats millorades i producció i comercialització. 

Rosa Huguet, presidenta de Node Garraf, va tancar l’acte encoratjant als pagesos i productors  d’espigalls del Garraf  a seguir treballant perquè en un futur no molt llunyà els espigalls puguin ser considerats un valor essencial de la nostra comarca. Així mateix va oferir   el suport necessari des de l’Agència que presideix a treballar conjuntament amb la Diputació i laFundació Miquel Agustí per què la Denominació d’origen Protegida (DOP) pugui ser una realitat.  

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Més informació

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.