Vegueria del Penedès

CAMPUS UNIVERSITARI DE LA MEDITERRÀNIA

Quin impacte tenen les invasions biològiques a Catalunya?


CUM Vilanova i la Geltrú

20-06-2016 13:32

Cranc de riu americà. Eix

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

De totes les espècies que arriben a un territori nou, només algunes s'introdueixen en el medi natural. Algunes d'aquestes espècies introduïdes aconsegueixen reproduir-se i formar poblacions estables. De les espècies establertes, algunes són capaces d'expandir-se sense control pel medi, i és llavors quan parlem d'espècies invasores.

Només una part de les espècies invasores causen problemes greus en el territori d'acollida, però quan ho fan, és molt difícil fer-ne front. Poden causar impactes ecològics (desplaçament d'espècies natives, canvis en l'estructura i el funcionament de l'ecosistema, etc.) i impactes socio-econòmics, amb importants repercussions. Els costos d'erradicació solen ser molt grans i molt poc eficaços, i per això es recomana sempre prendre mesures de prevenció.

Les invasions biològiques constitueixen, en l’actualitat, una seriosa amenaça per la conservació dels ecosistemes naturals i la biodiversitat a totes les escales de gestió (Europea, nacional, local). El projecte Exocat, finançat pel Departament d'Agricultura, ha permès saber que a Catalunya hi ha 939 espècies invasores. D'aquestes, gairebé dos terços són plantes.

Malgrat això, la informació sobre les espècies invasores i els seus impactes és relativament fragmentària i dispersa a Catalunya, cosa que no permet el desenvolupament d’estratègies integrals de prevenció i gestió. Per això, el CREAF vol impulsar una línia d‘anàlisi de l’estat actual i el risc futur d’invasió de Catalunya per part dels diversos grups d’organismes. També pretén avaluar el grau de resposta actual davant el problema i proposar-ne un seguit de línies estratègiques al respecte, fruit del consens dels diversos experts del territori, que puguin servir per a elaborar un pla de gestió de les invasions biològiques a casa nostra. Tot plegat inscrit en un sistema d’informació que permeti l’accés i la disseminació de la informació als gestors i al públic en general.

En aquest context, des del Campus Universitari de la Mediterrània us proposem la conferència gratuïta (prèvia inscripció) sobre “Les invasions biològiques a Catalunya: estat del coneixement i eines per a la predicció” el proper 15 de setembre, de 18 a 20 hores, a l’auditori de Neàpolis. El doctor Joan Pino, coordinador del projecte EXOCAT, farà un anàlisi de la situació de les invasions biològiques a Catalunya, presentarà el propi projecte EXOCAT: una eina per a l’anàlisi de l’estat de les invasions; i exposarà les eines per a la predicció: protocols d’anàlisi de risc i models de risc d’invasió.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.