Vegueria del Penedès

CAMPUS UNIVERSITARI DE LA MEDITERRÀNIA

La construcció de les identitats i als seus efectes


CUM Vilanova i la Geltrú

12-10-2016 19:08

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

En l’actual context de crisi, assistim a l’increment exponencial de radicalismes i processos de construcció d’identitats reactives que conviuen amb les formes de diversitat cultural i religiosa pròpies de les societats complexes i multiculturals. El cas de Catalunya no sembla aliè a aquesta situació, on  es posa evidència tant les oportunitats de reconeixement de la diversitat com, en sentit contrari, les dificultats i límits d’aquesta, en especial per aquells col·lectius “alteritzats”.

En un món cada vegada més globalitzat, insegur i securitari, les societats actuals, complexes per definició, tenen el repte de donar cobertura a totes les persones en la seva diversitat cultural, de creences i conviccions i treballar amb fermesa sobre valors consensuats per afavorir els sentiments de pertinença i la creació de vincles comunitaris.

Des d’una perspectiva àmplia, on hi participen professionals dels àmbits de l’antropologia, la sociologia, la pedagogia i la psicologia, i en diàleg entre teoria i pràctica, el curs aborda els models de gestió de la diversitat, la forma en que els mitjans de comunicació construeixen les alteritats i estereotips, incorpora la significació intersubjetiva i comunitària dels processos de creació identitària i s’apropa als conflictes i als processos de radicalització emergents, com a marcadors de les dinàmiques de diferenciació social, d’exclusió i estigmatizació i, per tant, de poder entre els diferents grups.

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, a través del Servei de Convivència i Equitat, amb la voluntat de crear espais que propiciïn el coneixement d’aquestes realitats impulsa diferents accions de sensibilització i formació, entre les quals es troba el curs “Reconeixements, flexibilitats i radicalismes: un apropament a la construcció de les identitats i als seus efectes” que, en el marc del Campus Universitari de la Mediterrània, es realitzarà del 8 al 29 de novembre a l’UPC de Vilanova i la Geltrú

El curs proposa analitzar els marcs que s’ofereixen als joves per al desenvolupament en la societat actual d’identitats en construcció, múltiples i flexibles. En aquest sentit, aborda diverses dimensions considerant les condicions que afavoreixen el reconeixement de les diversitats o l’aparició de radicalismes, així com també es fa ressò d’experiències, eines i estratègies per a la prevenció i la mediació en els àmbits socioeducatius.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.