Vegueria del Penedès

SEGONA REPÚBLICA

Carles Querol guanya el premi de recerca històrica del Consell Comarcal de l'Alt Penedès


Redacció Vilafranca del Penedès

28-10-2016 10:30

L’historiador penedesenc ha elaborat un treball sobre la Segona República, Relats republicans. Sant Sadurní d’Anoia, 1931-1939, que va rebre el vot unànime del jurat

Carles Querol guanya el premi de recerca històrica del Consell Comarcal de l'Alt Penedès. CC Alt Penedès

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

L’historiador penedesenc ha guanyat amb una obra sobre la Segona República, titulada “Relats republicans. Sant Sadurní d’Anoia, 1931-1939”, que va rebre el vot unànime del jurat. Carles Querol és llicenciat en Història moderna i contemporània i va ser el primer alcalde democràtic de Sant Sadurní després de la dictadura franquista. Ha publicat nombrosos treballs de recerca històrica i amb l’obra premiada enguany pel Consell Comarcal inicia una trilogia que estarà formada també per “Relats i retrats franquistes (1939-1975)” i “Relats i retrats monàrquics (1975-2017)”.

“Relats republicans” és l’obra més completa i documentada (l’original té 1.600 pàgines) que mai s’ha publicat sobre el període més convuls i apassionat (1931-1939) de la història de Sant Sadurní. Aquest període s’obre amb la proclamació de la Segona República (el 14 d’abril de 1931), que va inaugurar una etapa de democràcia i progrés que va implicar tots els estaments socials de la vida, en particular les classes populars que fins aleshores havien estat marginades de la vida política i econòmica del municipi. Després de l’alçament militar del general Franco contra la legalitat republicana, la història es va capgirar i centenar de sadurninencs van haver de participar per força en una cruel Guerra Civil que tindria una fatal desenllaç: la derrota dels ideals republicans i la instauració de la dictadura feixista repressora que es va perpetuar fins després de la mort del general colpista Francisco Franco.

Per tal d’explicar aquests esdeveniments de forma molt amena i fugint de l’estructura convencional d’aquest tipus d’obres, Carles Querol ha optat per encadenar 10 relats històrics autònoms i a la vegada complementaris, ubicats en el microcosmos d’un poble de 4.200 habitants, que permeten entendre la dinàmica general de Catalunya durant la Segona República.

A més de fer recerques en diferents arxius i hemeroteques nacionals i internacionals, del buidat dels llibres d’actes dels plens municipals de Sant Sadurní, de centenars de testimonis personals i de les consultes a una extensa bibliografia, l’obra inclou una selecció de fragments dels diaris personals i de les memòries de 14 veïns de Sant Sadurní de l’etapa republicana (Josep Esteve Ràfols, Pere Frigola i Casellas, Magí Parera i Parera, Gabriel Raspall i Culell, Jeroni Parera i Rosell, Adjutori Varias i Gabarró, Jaume Baqués i Font, Jopep Borrell i Vallespí, Eusebi Budí i Llort, Joan Casanovas i Maristany, Joan Formosa i Estragués, Joan Montagut i Forns, Jordi Solà i Sabaté i Francisco Viladoms i Sabaté), l’autobiografia de M. José de Chopitea i Rosell i una selecció de textos i cròniques dels escriptors i periodistes internacionals Henry Buckley, Ernest Hemingway, Herbert Matthews, George Orwell i Vincent Sheean, que van viure sobre el terreny la Guerra Civil espanyola en els mateixos fronts de guerra i escenaris que els protagonistes sadurninencs.

L’obra es complementa amb una selecció de 200 fotografies, que il·lustren els 10 relats, i amb 3 pròlegs, que contribueixen a emmarcar els relats des del punt de vista nacional, local i comarcal: el del jutge sadurninenc Santi Vidal i Marsal, el de l’exalcalde Marcel Gabarró i Pallarès i el de l’expresident de l’Institut d’Estudis Penedesencs Ramon Arnabat i Mata.

El jurat del Premi a l’Edició de Recerca Històrica Consell Comarcal de l’Alt Penedès 2016, format pel director de l’Arxiu Comarcal, Josep M. Masachs; el president de l’Institut d’Estudis Penedesencs, Albert Tubau, i el conseller comarcal de Cultura, Raimon Gusi, es va reunir el dijous 20 d’octubre i va concloure que el treball de Carles Querol i Rovira “és el millor treball de recerca existent sobre el Sant Sadurní contemporani” i en va destacar la qualitat i la bona fonamentació argumental. Per això, va decidir atorgar-li el premi, de 1.000 €, que contribuirà a finançar la publicació del treball (prevista per al 2017).

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.