Vegueria del Penedès

CAMPUS UNIVERSITARI DE LA MEDITERRÀNIA

La regeneració de dunes i platges: beneficis ecosistèmics


CUM Vilanova i la Geltrú

09-11-2016 16:47

Platja del far. Eix

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

L’ecosistema dunar representa un dels darrers testimonis dels ambients litorals sorrencs de caire natural de les nostres costes. Són un ecosistema molt valuós ja que té una presència extremadament reduïda al Mediterrani.

El fet de ser un ecosistema propi d’un lloc estret (la franja dels primers metres de la costa), i que el litoral de totes les ribes del nostre mar es trobi molt alterat per l’urbanisme i per la pressió del turisme, fan que quedin molt pocs casos de dunes naturals.

Es tracta d’ambients que conformen paisatges altament representatius del nostre litoral primitiu, per tant, de com eren les nostres costes prèviament a que fossin intensament transformades pel desenvolupament urbanístic de les últimes dècades. Són ambients molt fràgils que avui dia es troben perillosament amenaçats. A més d’una vegetació molt especialitzada, amb plantes adaptades al sòl sorrenc, la sequedat i l’alta salinitat, s’hi troben multitud d’insectes, alguns rèptils i diferents espècies d’ocells insectívors.

Cal tenir en compte la importància que té preservar aquests ambients, no tan sols per conservar la seva bellesa i salvar-los de la desaparició, sinó també per les funcions que desenvolupen en la protecció i conservació de les platges i en l’apantallament i suavització dels vents i aerosols marins. Els cordons dunars litorals protegeixen de l’erosió el front costaner i estabilitzen el seu perfil, atenuant doncs l’acció erosiva dels temporals.

No cal oblidar, tampoc, l’elevat valor estètic i paisatgístic que tenen les dunes, ja que configuren un paisatge singular que té un gran valor identitari, a causa de la seva singularitat. Això fa que sigui un element paisatgístic molt ben valorat, que reforça l’atractiu turístic del nostre litoral.

En aquest context, el Campus Universitari de la Mediterrània programa la conferència (gratuïta) “La regeneració de dunes i platges: beneficis ecosistèmics” el proper 24 de novembre a l’auditori de Neàpolis de Vilanova i la Geltrú. L’expert Aaron Marcos Fernández tractarà de transmetre la importància de la regeneració dunar en la dinàmica sedimentària litoral, evidenciar el futur crític de les nostres platges envers a la inacció de les administracions públiques, i explicar la correcta metodologia per la reconstrucció dunar.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.