Vegueria del Penedès

LITERATURA

Europa, el mite i l'euro


Teresa Costa-Gramunt Vilanova i la Geltrú

06-12-2016 20:24

Europa, el Euro i altres mites, de Vassa Salomoú Santhaki. Eix

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Amb motiu dels Jocs Olímpics celebrats a Grècia el 2004, la reconeguda escriptora Vassa Solomoú Santhaki (Ambelakia, Tessàlia, Grècia,1931) va escriure un conjunt de relats mítics encapçalat pel mite d’Europa.

Vassa Salomoú va elaborar el seu aplec de mites a través de la seva personal visió de la mitologia i la seva pròpia concepció de la literatura: bells relats plens d’imatges amb sentit simbòlic. Vaig escriure aquestes històries perquè són belles, riques en imatges i en sentits, tenen components fantàstics, atrevits i agraden en qualsevol època. És així.

Europa, el Euro i altres mites, de Vassa Salomoú Santhaki, que va ser escrit perquè en poguessin gaudir tan joves estudiants com adults, ara ha estat publicat per l’editorial Gregal en la impecable traducció al castellà de Montserrat Gallart. S’acompanya d’unes il.lustracions, belles i trencadores en paraules de la pròpia Salomoú, de la pintora Mariona Millà. L’imaginari creat per Millà en aquestes il.lustracions, és viu, acolorit, exuberant.

En aquest conjunt de mites, Vassa Salomoú Santhaki va reescriure, en capítols, algunes de les històries dels déus i herois antics de l’antiga Grècia. Així trobem els mites d’Europa; Atenea; Ciparís, Jacint i Apol.lo; Posidó i Polibotes; Níobe, l’esposa d’Anfió; les aventures de Leto; Asclepi; Càstor i Pòlux, els Diòscurs; Temis, Zeus, Némesis i Leda.

A aquest conjunt de nou històries mitològiques, l’autora grega hi va afegir un desè mite de creació pròpia: l’Euro. Amb la seva imaginació fecunda, Vassa Salomoú va convertir l’Euro, la moneda europea que havia de ser la panacea d’Europa, en una moneda d’indesitjats efectes voraços i productora de corrupteles al servei del tirà Bankafon... La responsabilitat de la creació de L’euro, ambientat en la nostra època, però amb déus, herois i esperits malignes clàssics –completament arbitrari com a creació mitològica-, així com el naixement del voraç drac Ofioneus, recau en mi, tant en positiu com en negatiu. Tinc una única justificació: quin sentit tindria un nou conjunt de mites entre tots els que ja circulen si faltés el mite de l’actual tirà, Bankafon?-escriu Vassa Salomoú al seu pròleg.

Aquest és el poder de la mitologia quan està viva: que es recrea a cada instant. A cada instant es dóna un significat als esdeveniments de la vida d’una persona  que es pot representar en un mite, així com hi ha mites per explicar els esdeveniments de l’entorn, de la societat on vivim. Bankafon i el seu braç armat, el drac Ofioneus, i la seva moneda vehicle de tantes trafiques sovint ben poc honorables, regna a Europa, però irradia també a la resta del món, i de quina manera.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.