Vegueria del Penedès

CAMPUS UNIVERSITARI DE LA MEDITERRÀNIA

Com podem resoldre un crim?


CUM Vilanova i la Geltrú

22-09-2017 16:47

Com podem saber si una víctima va morir per asfíxia en un accident per incendi o va morir abans?

Introducció a la Ciència Forense. Eix

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Si la sang conté monòxid de carboni, segurament va respirar els gasos i va morir amb posterioritat a l'inici de l'incendi. En cas contrari, va perdre la vida abans de produir-se el foc i podem començar a sospitar.

Aquest és un exemple de les pistes que rastregen els forenses.

Seguint en aquesta línia, els forenses coneixen perfectament que el procés de descomposició no és el mateix a l'aigua que fora. Al cap d'una setmana o més, els canvis químics en un cos fan que l'abdomen s'ompli de gas i el cos ascendeixi. Així es recuperen a molts ofegats.

Per determinar el lloc exacte de la mort comproven la salinitat o altres indicadors tan subtils com les diatomees - éssers microscòpics que viuen a l'aigua - presents en els òrgans interns. La seva existència indica que la víctima estava viva al introduir-se a l'aigua i proporciona indicis d'on va morir.

Fins ara hem fet servir conceptes de la química i la microbiologia per obtenir respostes. Aquest és l'esperit de les ciències forenses: multidisciplina.

Fa 3.000 anys a la Xina es van utilitzar per primera vegada les empremtes dactilars com a prova d'identitat personal. Des de llavors la ciència forense i la investigació criminal han evolucionat sense parar.

Si hi ha una ciència multidisciplinar és la forense: els antropòlegs forenses estudien traumatismes i ossos, els odontòlegs analitzen empremtes dentals, els experts en indicis microscòpics obtenen informació a partir de pèls i fibres, pol·len o terra, els perits en balística determinen les armes d'un crim o els biòlegs analitzen sang, saliva o semen. I per això s'utilitzen les tècniques més modernes: PCR, electroforesi, cromatografia o espectrometria de masses.

En aquest context, des del Campus Universitari de la Mediterrània programem el curs d’”Introducció a la Ciència Forense”, del 2 al 10 d’octubre a l’UPC de Vilanova i la Geltrú, amb Fernando Garcia Colina, doctor en Química per la Universitat de Barcelona.

Aquest curs té per objectiu presentar els conceptes bàsics de la Ciència Forense i discutir una sèrie de casos reals, a través dels quals es mostraran els principals mètodes de resolució així com dades bàsiques sobre l’actuació jurídica en aquesta mena de casos.
 

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.