Vegueria del Penedès

REFERÈNDUM

La Fiscalia ordena als Mossos precintar els col·legis electorals abans del 30 de setembre i fins les 21.00 de l'1-O


ACN Barcelona

26-09-2017 19:44

El ministeri públic es reserva l'opció de demanar la col·laboració de les policies locals i els cossos estatals

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

La Fiscalia Superior de Catalunya ha enviat una ordre als Mossos d'Esquadra perquè precintin els col·legis electorals abans del dissabte 30 de setembre i fins a les 21.00 hores del diumenge 1 d'octubre. En l'ordre, el ministeri públic demana que es desallotgin les persones que estiguin dins del punt de votació, identificant els responsables i els "participants de l'ocupació", així com decomissar el material destinat a la votació. A més, en el cas de locals grans, la Fiscalia demana que el dispositiu policial eviti la votació en un altre lloc de l'establiment o les seves immediacions, fins a "un radi de seguretat de 100 metres". El ministeri públic es reserva l'opció de demanar la col·laboració també de policies locals, la Guàrdia Civil i la policia espanyola.

En la instrucció, el fiscal superior, José María Romero de Tejada, diu que "malgrat" el decomís d'"instruments, efectes i eines preordenades a la realització del referèndum" suspès pel TC, i que ha comportat limitar les possibilitats de celebrar-lo "amb tota la seva amplitud", s'han produït "crides i convocatòries per la celebració d'actes" per fer el referèndum.

Per això, justifica l'ordre concreta als Mossos que precintin els locals i decomissin el material electoral, "especialment urnes, equips informàtics, paperetes i documentació o propaganda electoral". El precinte "haurà de ser visible i efectiu, utilitzant materials que garanteixin la inviolabilitat del segellat i un cartell que adverteixi de la responsabilitat penal en cas de violentar-lo". En cada cas la policia ha de fer un atestat i vigilar la integritat dels precintes, i informar a la fiscalia si els precintes es vulneren. Si es tornen a ocupar els locals, la policia catalana haurà de fer un nou atestat i es repetiran les operacions de decomís de material i identificació de responsables.

En l'escrit, el ministeri públic recorda que la constitució de les meses està prevista a les 7.30 hores del diumenge, i per tal de "prevenir la conformació de les votacions i com a mitjà de prevenir també problemes posteriors d'ordre públic, mitjançant un dispositiu específic en cada punt de votació a desplegar abans de l'hora citada, s'haurà d'impedir l'accés als responsables de la conformació de la mesa, disposant un ampli dispositiu, amb la necessària assignació de recursos humans i materials, per impedir l'entrada en el punt de votació així com la conformació de la mesa i la resta de tasques prèvies a la votació". També s'haurà d'identificar els responsables i "participants" i decomissar el material electoral.

A més, quan el local de votació estigui dins d'un edifici més ampli, el dispositiu policial haurà d'evitar igualment que es faci la votació en algun altre punt de l'edifici o "a les seves immediacions, inclosa la via pública, fins un radi de seguretat de 100 metres del local designat".

La fiscalia autoritza els Mossos a "requerir l'auxili i col·laboració de les policies locals". Si aquesta col·laboració no fos suficient, els Mossos també podran sol·licitar, especialment l'1 d'octubre, els "suports necessaris" dels agents de la Guàrdia Civil i la policia espanyola, "sense perjudici que aquesta fiscalia emeti les ordres i instruccions procedents".

Per últim, la fiscalia demana a la policia catalana que informi abans de les 9 del matí del diumenge dels punts de votació "degudament tancats" i també aquells que hagin estat ocupats per fer-hi les votacions.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.