Vegueria del Penedès

SALUT MENTAL

Alerta a periodistes: Catalunya no viu una situació 'esquizofrènica'


Obertament Barcelona

29-09-2017 15:27

Obertament i el Grup de Periodistes Ramon Barnils alerten als mitjans de comunicació que la situació social que vivim no és ni esquizofrènica, ni psicòtica, ni bipolar

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Des d’Obertament, l’aliança catalana de lluita contra l’estigma de la salut mental, juntament amb el Grup de Periodistes Ramon Barnils volem posar de manifest que en els darrers mesos mitjans de tot l’Estat han incrementat notablement l’ús mediàtic d’expressions referents a la salut mental, vinculades a la situació política catalana, que no fan més que generar un imaginari pervers i fals sobre la realitat de les persones que conviuen amb un TM.

Recomanem evitar d'utilitzar els termes psiquiàtrics com esquizofrènic, bipolar, psicòtic o similars per adjectivar situacions o idees caòtiques, irracionals, extravagants o simplement contràries a les ideologies dominants. Tal i com s’argumenta a la Guia de Mitjans d’Obertament, seria preferible buscar recursos lingüístics o qualificatius que no apel·lin a la salut mental. Tanmateix, cal posar especial atenció a titulars alarmants o sensacionalistes que utilitzen diagnòstics de salut mental per captar l’atenció ja que perpetuen els mites i estereotips negatius sobre salut mental, augmentant així l’exclusió de persones amb alguna problemàtica d’aquest estil.

L’any 2015 Obertament i Grup de Periodistes Ramon Barnils vam elaborar el primer Observatori de mitjans i salut mental de Catalunya. D’entre les principals conclusions s’alerta sobre la perillositat de l’ús metafòric i corromput del llenguatge. Aquesta tendència és especialment nociva, segons apunta l’informe de 2014, quan terminologia pròpia de la salut mental s’empra per la desqualificació política o intel·lectual.

Alguns exemples que posen de manifest aquesta situació els podem trobar amb l’ús de paraules com ‘esquizofrènia’, ‘psicosi’, ‘bipolar’ o ‘manicomi’, entre d’altres:

“La ruptura y la esquizofrenia”
“Psicosis en el Parlament”
“La 'esquizofrenia' de Cataluña a la hora de venderse fuera”
“L’esquizofrènia catalana”
“Catalunya és bipolar”
“Destapan la esquizofrenia separatista”
“El manicomio catalán”
“La política té un cert punt d’esquizofrènia”
“A Catalunya patim una esquizofrènia identitària”

El perill dels continguts estigmatitzants en els mitjans de comunicació és que retro alimenten uns prejudicis ja existents que es reflecteixen en els estereotips que projectem sobre l’imaginari col·lectiu de la salut mental i finalment aquest acaba per materialitzar-se en comportaments discriminatoris reals que afecten directament a la inclusió i qualitat de vida de moltes persones.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.