Vegueria del Penedès

DEL 6 AL 8 DE JULIOL

La 12a Festa de la Poesia a Sitges commemora el centenari de la Festa de 1918


Redacció Sitges

27-06-2018 10:51

Del 6 al 8 de juliol seran homenatjats set poetes: Josep Porcar, Samantha Barendson, Josep-Ramon Bach, Maria Cabrera, Ricard Garcia, Isabel Ortega i Quico Pi de la Serra

Per primera vegada es convida un cantautor com Quico Pi de la Serra per les seves lletres poètiques

La 12a Festa de la Poesia a Sitges commemora el centenari de la Festa de 1918. EIX

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

La dotzena edició de la Festa de la Poesia se celebrarà del 6 al 8 de juliol i homenatjarà set poetes amb trajectòries i personalitats valuoses: Josep Porcar, Isabel Ortega , Maria Cabrera , Ricard Garcia, Josep-Ramon Bach, Samantha Barendson i en Quico Pi de la Serra. Per primera vegada l’organització de l’esdeveniment escull un cantautor com a poeta convidat. Els poetes i codirectors de la Festa de la Poesia, Joan Duran i  Cèlia Sánchez-Mústich asseguren que l’elecció de Quico Pi de la Serra vol ser un reconeixement a la mirada poètica de les lletres de les seves cançons, al llarg d'una singular i reconegudíssima carrera de més de cinquanta anys.

Al llarg de tres dies també es commemorarà el centenari de la primera Festa de la Poesia a Sitges. L’esperit d’aquella Festa sempre es fa present, sobretot, durant el primer acte de l’esdeveniment: la Rebuda dels poetes a l’estació amb una empremta rusiñoliana, amb banda de música, autoritats, pubilles i hereus, balconades populars enguany amb les actrius Mercè Comes i Lluïsa Mallol. Sitges ja va viure l'any 1918, una 1a Festa de la Poesia, promoguda per artistes i intel·lectuals noucentistes vinculats a la vila. L'esdeveniment, que se celebrà a la Societat Recreativa El Retiro, també un dels escenaris principals de la Festa actual, va comptar amb la presència de grans figures de la literatura catalana com Clementina Arderiu, Carles Riba,  Josep Carner, Carles Soldevila i Josep Maria de Sagarra, entre d'altres.  Per reviure aquella trobada poètica, enguany durant la cercavila es recitaran poemes dels poetes clàssics de la literatura catalana que van participar en la Festa del 1918.
 
Entre els actes de la Festa destacats en aquesta edició hi figuren el Recital de cloenda amb concert personalitzat, de repertori inèdit, que interpretarà Jaume Pla, Mazoni  (dissabte 7 de juliol 22.30 h), l'espectacle Captura d'ànimes, que com ja és tradició vol capturar l’ànima dels set poetes, interpretat per la companyia sitgetana d'ombres i titelles «La tija» (dissabte 7 de juliol, Saló d’Or del Palau Maricel 19 h), el Recital poètic d’amistat entre generacions, amb el duo Blooming d’arpa i marimba (divendres 6 de juliol 22.30 h), la Ruta dels aparadors (set botigues de Sitges poetitzades durant el cap de setmana diumenge 8 de juliol 11 h ) o el tradicional Poetes a casa, un comiat en una casa particular, enguany la de l’actriu Rosa Andreu  (Diumenge 8 de juliol, 12.30 h) .
  
Enguany, com a novetat, serà part de la Festa la Mostra de Llibres d’Artista basats en el versfusió d’aquest any (dissabte 7 de juliol 13 h) a la Biblioteca Santiago Rusiñol. Més de deu artistes han basat la seva obra plàstica, amb diverses tècniques, en el versfusió d’enguany, la composició poètica que els artífexs de la Festa creen cada any i que, amb les mínimes paraules inclou un títol de llibre de cada poeta convidat (en el cas d’en Pi de la Serra, serà el títol d’un àlbum).  
 
En l'edició de 2018, la Festa de la Poesia recupera la recentment reinaugurada Biblioteca Santiago Rusiñol com a espai i s’afegeix a altres escenaris com el Palau de Maricel, que també celebra el seu centenari, el Racó de la Calma i els Jardins de la Societat Recreativa el Retiro juntament amb els carrers de la vila i els aparadors de set establiments.
 
Al llarg dels anys, una vuitantena de poetes han estat homenatjats a La Festa de la Poesia. Enguany els escollits són Josep Porcar, que prové del País Valencià, Samantha Barendson (que vindrà des de Lió ) juntament amb els poetes catalans Josep-Ramon Bach, Maria Cabrera, Ricard Garcia i Isabel Ortega i Quico Pi de la Serra se submergiran en la bombolla de la Festa de la Poesia. 
 
La Festa de la Poesia, ideada i dirigida pels poetes Cèlia Sànchez-Mústich i Joan Duran i Ferrer, està organitzada per l'Ajuntament de Sitges i, compta, entre d'altres, amb la col·laboració del Consorci del Patrimoni de Sitges, de la Societat Recreativa El Retiro i de la Institució de les Lletres Catalanes. A més, rep el suport de diverses empreses sitgetanes i les complicitats i aportacions d’entitats del món associatiu sitgetà, o persones a títol individual, que es converteixen en mecenes de la Festa.
 
Festa de la Poesia
 
L’esdeveniment poètic arriba aquest 2018 a la dotzena edició i manté l’esperit i l’essència dels seus inicis, l’any 2007, amb l’objectiu de retre un homenatge col·lectiu i alhora personalitzat a set poetes. Tots els actes es conceben i s'elaboren a partir de la personalitat i l'obra dels poetes convidats i això converteix la festa en una celebració singular i destacada dins el panorama de festivals literaris que se celebren al país.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.