Vegueria del Penedès

ANY FABRA

L’Any Fabra a Sitges reivindica el parlar del Penedès


Redacció Sitges

05-09-2018 10:36

El filòleg i membre de l’Institut d’Estudis Penedesencs, Ramon Marrugat, explicarà aquest dissabte 8 de setembre a les 19 h a l’Espai Cultural Pere Stämpfli les característiques del parlar del Penedès en general i també les peculiaritats sitgetanes

Pompeu Fabra. Eix

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

La programació de l’Any Pompeu Fabra a Sitges es reprèn aquest mes de setembre, amb una conferència centrada en el parlar del Penedès. El filòleg vilafranquí i membre de l’Institut d’Estudis Penedesencs, Ramon Marrugat, explicarà els trets lèxics específics del Penedès a partir d'una mirada al vocabulari en una xerrada programada per a aquest dissabte, 8 de setembre, a les set de la tarda a l’Espai Cultural Pere Stämpfli. La intervenció estarà encaminada a assenyalar tant els trets lèxics com l’àmbit territorial, alhora que a fer avinent la incidència de la creativitat en la llengua general; a més, farà especial atenció a les característiques sitgetanes en exemples concrets com el ‘quarto de reixa, gatamoixa i monflons’.

Des de fa anys, Marrugat es dedica a l’estudi específic de les particularitats del parlar del penedesenc. Un dialecte propi, molt ric i format per entre 3.000 i 4.000 paraules, que té una gran unitat però també variants locals. Compta amb expressions pròpies poc conegudes a la resta de Catalunya. El parlar del Penedès ha donat una gran projecció sobretot a través de la vitivinicultura, el món de la pesca i l’oci relacionat especialment amb la Festa Major. Ramon Marrugat afirma que “té tot el respecte a la llengua estàndard perquè és la llengua comuna i afirma que l’estudi del parlar del Penedès és un homenatge al català. La llengua és un factor de cohesió extraordinari”.

La xerrada s’emmarca dins l’Any Fabra a Sitges, que commemora el 150è aniversari del naixement del lingüista. La regidoria de Cultura, Tradicions i Festes juntament amb L’Eco de Sitges,  el Grup d’Estudis Sitgetans i amb la col·laboració del Casino Prado i la Societat Recreativa El Retiro han organitzat un cicle d’activitats per divulgar la figura i l’obra de Pompeu Fabra en un any en el qual també es commemoren els cent anys de la publicació de la gramàtica catalana normativa.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.