Vegueria del Penedès

LITERATURA

La tentación del perdón


Frederic Llopart Vilanova i la Geltrú

24-11-2018 11:12

Coberta de 'La tentación del perdón'. Eix

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Nou cas del comissari Brunetti, i ja en van vint-i-set, nou cas en que com sempre res és blanc o negre sinó que hi ha un càrrega de matisos i grisos importants en tota l‘acció policial i la investigació de Brunetti.

La investigació es barreja amb les reflexions personals que es fa respecte als comportaments humans i a la manera de viure a la ciutat de Venècia que és sempre també protagonista de la narració ja és que és decorat actiu de l’acció i per altre banda una ciutat que permet a Brunetti analitzar perquè que cada cop sembla resultat més difícil i complex viure-hi.

Un cop més la narració ens acosta a la criminalitat més vinculada  les corrupcions i a les febleses humanes més que accions excessivament violentes. Hi ha morts sí, però s’hi vessa poca sang. Tot té clars obscurs i en aquest cas la Tentación del perdón situa altre cop al comissari Brunetti en la tessitura de prendre decisions a voltes impensades.

La Donna León és nascuda el 1943 a la ciutat de Nova Jersey. Està considerada una de les grans dames de la novel·la criminal actual.

Establerta a la ciutat de Venècia des de l'any 1981, és allà on ha situat l'escenari per a la seva sèrie de novel·les protagonitzades pel comissari Brunetti, en les quals la ciutat acaba per convertir-se sempre en un més dels personatges.

Gran apassionada de l'òpera i la música barroca, Leon participa en una companyia amateur. Aquest gran interès per la música es veu reflectit en diverses de les seves novel·les.

Curiosament, Leon no ha estat publicada a Itàlia, on, per elecció personal, prefereix seguir sent una persona poc coneguda i viure en un cert anonimat.

De gran èxit a Alemanya, allà s'ha produït una sèrie de televisió basada en els personatges creats per Donna Leon. Entre els premis que ha rebut l'autora, podríem destacar el CWA o el Silver Dagger.

L’acció comença amb la preocupació a la Questura i sobretot del viccequestore Patta, personatge amb qui Brunetti manté constants enfrontaments i una relació estranya, és el seu superior però també és un personatge vantat de si mateix i amb poca capacitat per dirigir les investigacions dels casos. Així doncs no és estrany que Patta està molt preocupat per els filtracions que apareixen sobre els treball de la Questura.

Brunetti amb discreció comença a investigar les possibles filtracions i d’on poden sorgir. Mentre està en aquesta investigació interna rep la visita d’una dona amiga de la seva dona Paola. La dona li mostra la seva preocupació perquè creu que el seu fill s’ha tornat addicte a les drogues, els canvis de comportament i també de rendiment en els estudis així ho fan sospitar. Mentre rep la informació Brunetti va analitzant també el comportament dels seus fills i veu si són reaccions naturals dels adolescents o bé poden correspondre com pensa la mare a la drogoaddicció. La mare demana a Brunetti que intervingui per veure si pot escatir si el fill es droga i qui li proporciona la droga. Brunetti és escèptic, no té clar que hi hagi motiu per començar una investigació amb tota regla. No obstant fa algunes gestions prop de confidents i d’altres companys policies per intentar esbrinar que hi ha de cert en les sospites de la mare.

Però tot fa un tomb notable quan a mitjanit el marit de l'amiga apareix inconscient i amb greus danys cerebrals als peus d'un pont de Venècia i tot fa pensar que ha estat víctima d’una agressió intencionada.

Aquest fet fa aixecar les alarmes a Brunetti, no creu massa en les casualitats i el fet de que just després de la denúncia de la mare s’hagi atacat al pare pot fer pensar de manera versemblant en una correspondència entre els dos fets i que el suposat camell del fill hagi volgut atacar el pare com venjança per la denúncia. Per tant la primera idea de Brunetti és abordar-ho com un cas conjunt agressió i la caiguda del fill en el món de els drogues. 

Però allò que pot semblar evident no sempre es correspon a la realitat i la mateixa experiència de Brunetti el porta a ser molt caut i no a donar res per tancat.

Segueix i ressegueix la vida, les amistats, les relacions i la feina de Gasparini, l’agredit i pare del noi sospitós de drogar-se. Després de moltes temptatives i línies d’investigació van a parar a casa d’una tieta del agredit ja que entre els nombrosos papers del seu despatx troben una quantitat exagerada de cupons de descompte d’una farmàcia veneciana a nom d’aquesta tieta.

Estirant del fil i després de diverses giragonses acaba posant al descobert una estafa dirigida al sistema sanitari venecià. 

La investigació posa de manifest el frau a la seguretat social i l'engany a un dels col·lectius de persones més vulnerables de la societat veneciana, als jubilats més fràgils i a més afectats de malalties neurodegeneratives.

Brunetti acaba descobrint els culpables de la trama, la culpable de l’agressió i es troba amb una persona que ha hagut de dividir-se, el vetllar per la seva família o estar al servei estricte de la societat i de com les decisions porten a caure en la delinqüència. Aquesta situació fa pensar a Brunetti caure en la temptació del perdó per una situació que neix de la desesperació.

Brunetti pensa en la investigació que alguns dels fets que tracta poden afectar a la seva família i així actuarà amb cautela i pensant amb la fredor necessària per no seguir el dictats no només del cor sinó també amb la raó.

Una novel·la molt interessant, molt ben escrita, com sempre molt ben narrada i amb un creixent interès.

Molt recomanable.

La tentación del perdón
Donna León
Biblioteca Formentor
Editorial Seix Barral (en català, Col. El Balancí Edicions 62)
Barcelona 2018

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.