Vegueria del Penedès

ENQUESTA DE SALUT DE CATALUNYA

Més del 75% dels pares i mares amb infants amb obesitat tenen excés de pes


ACN Barcelona

04-02-2019 14:37

La investigadora principal destaca que l'estil de vida de la família és un factor important en el desenvolupament de la malaltia

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Un estudi realitzat per professionals del Centre d'Atenció Primària (CAP) La Llagosta (Vallès Oriental) i membres de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) mostra que la majoria dels pares i mares d'infants amb obesitat tenen excés de pes. Concretament, el 77,8% dels pares i el 75,8% de les mares tenen problemes d'excés de pes (obesitat i sobrepès). La investigadora principal del projecte i pediatra del CAP La Llagosta, Gemma Baulies, ressalta que la "influència de la família, els seus hàbits alimentaris i els estils de vida són factors importants en el desenvolupament de l'obesitat infantil". L'equip investigador, format per metges de família, pediatres i infermeres, va desenvolupar el projecte de recerca entre juliol i setembre 2017 i els resultats es van presentar al XXVI Congrés d'Atenció Primària de la CAMFiC.

Es tracta d'un estudi descriptiu transversal, basat en la revisió d'històries clíniques d'infants d'entre 6 i 14 anys amb diagnòstic d'obesitat, i en què es van recollir diferents variables epidemiològiques i antropomètriques tant dels nens i nenes com dels seus progenitors. "L'obesitat suposa un important problema de salut pública que cal abordar des de la infància i per aquest motiu hem volgut conèixer la relació entre l'obesitat infantil i el pes dels pares", afirma Baulies.

L'estudi també mostra que la majoria d'infants obesos compleixen criteris d'obesitat mòrbida: el 85,9% tenen un índex de massa corporal per sobre del percentil 97 i a partir del percentil 90 ja es considera obesitat. La investigadora principal destaca que és "fonamental l'abordatge multidisciplinari en l'àmbit de l'atenció primària, destinat a prevenir l'excés de pes i afavorir canvis en l'alimentació i els estils de vida, que reverteixin en benefici de la família i dels infants".

El 36,3% dels infants entre 6 i 12 anys tenen excés de pes (39,1% dels nens i 33,2% de les nenes), segons dades de l'Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) del 2017. El 24,8% té sobrepès i l'11,5%, obesitat. El sobrepès afecta per igual nens i nenes (24,5% i 25,2%, respectivament), però l'obesitat és més freqüent entre els nens (14,6%) que entre les nenes (8%). La prevalença d'obesitat és més elevada en les classes socials més desfavorides.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.