Vegueria del Penedès

SÍNDROME DE DOWN

SOS a la Capacitat Intel·lectual marca un abans i un després al Garraf


Belén Álvarez Martínez Sant Pere de Ribes

18-03-2019 11:46

L’associació vol aprofitar el Dia Mundial de la Síndrome de Down per reivindicar la necessitat de la formació específica continuada

Teresa García acompanyada dels joves de l’associació SOS a la Capacitat Intel·lectual. Belén Álvarez

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

No és una qüestió de colors polítics, sinó una qüestió d’atendre persones. És el que recorden des de l’Associació SOS a la Capacitat Intel·lectual, que des de l’any 2015 han treballat perquè la comarca del Garraf tingués centres i formació adequats per a les persones amb discapacitats. Aquest  21 de març se celebra el Dia Mundial del Síndrome de Down i la seva presidenta, Teresa García Marín, considera que és un moment per reivindicar i recordar als partits polítics que la formació específica continuada és fonamental per a aquestes persones, que no es poden “quedar a casa sense fer res”. En aquest sentit, destaca que les rutines són “totalment” necessàries en la seva vida diària. Però no només les rutines, com aixecar-se i anar a treballar, sinó que a més cal una formació per adquirir habilitats per aconseguir que siguin persones més autònomes, en una societat inclusiva on l’educació emocional, afectiva i sexual s’ha de col·locar també en primera línia. De fet, García Marín destaca que està demostrat que l’estimulació cognitiva en aquestes persones aconsegueix que l’envelliment es pugui endarrerir fins a 20 anys.

La presidenta de SOS a la Capacitat Intel·lectual remarca que és imprescindible un curs dirigit a la vida independent i autònoma, i proposa que una manera de fer-ho:  viure en pisos amb altres companys i companyes en els quals puguin aprendre habilitats i rutines com pagar factures, netejar, etc. A l’àmbit privat ja existeixen aquests pisos i García Marín creu que ara és torn de fer-ho públic, perquè “cal ser conscients que aquest és el camí” i ha d’haver una tendència a eliminar les residències. La falta de compromís polític i la manca de competències en els polítics són les barreres principals amb les que es troba l’entitat. De moment, l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes s’ha compromès a portar a terme aquesta formació, però García Marín ressalta que s’ha de posar el més aviat possible en marxa, ja que un any és “massa” per aquests joves i demana insistentment que el consistori es posi les piles, i que la resta dels ajuntaments de la comarca se sumin. 

Ajudar-los a desenvolupar del seu projecte vital i que puguin prendre les seves pròpies decisions sense ser menyspreades és el repte del present i futur d’aquesta entitat que a base d’esforç estan aconseguint que a la comarca tant la societat com l’educació inclusives siguin una realitat.  

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.