Vegueria del Penedès

PLE MUNICIPAL

El ple de Sitges dona llum verda a un paquet de 2,9 M€ d’inversions de romanent


Redacció Sitges

18-03-2019 16:30

L’Ajuntament destinarà una partida de 800.000 euros per a l’adquisició de sòl i habitatge públic, nous parquímetres per a la zona blava i finançament per al projecte del nou camp esportiu polivalent de Pins Vens

El ple de Sitges dona llum verda a un paquet de 2,9 M€ d’inversions de romanent . Ajuntament de Sitges

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

El ple municipal ha aprovat un nou paquet d’inversions sostenibles, de 2,9 M€, dins de la tercera anualitat consecutiva d’actuacions finançades mitjançant el romanent de 2018. L’aprovació ha tirat endavant, aquest divendres passat, amb els vots favorables de PDeCAT-Demòcrates, ERC, Ciutadans, CUP, Nou Horitzó, Sitges-Grup Independent, Partit Popular i els regidors no adscrits Carme Gasulla i Miguel Ángel Bastenier, mentre que el PSC s’ha abstingut.

Entre les actuacions incloses a la nova tanda d’inversions sostenibles, destaca la partida de 800.000€ per a l’adquisició de sol i habitatge públic, als quals s’hi han d’afegir els 180.000€ per a ajuts socials al lloguer que permetran ampliar fins a 300.000€ el total del que es destinarà a aquest concepte enguany. Una altra de les partides importants és la corresponent als 742.000€ per al compliment del conveni i els acords per endarreriments abonats als treballadors municipals durant el primer trimestre de 2019. A més, es destinaran 370.000€ a la renovació dels parquímetres i nou material per a la zona blava, mentre que en l’àmbit dels esports s’ha creat una partida de 150.000€ per a la redacció del projecte de construcció  del nou camp de futbol de Pins Vens.

El regidor d’Hisenda, Josep Moliné, ha afirmat que “la liquidació del pressupost ha donat com a resultat un romanent de 28,9 M€. Legalment, es permet destinar 17,6M€ a despeses generals de lliure disposició, complint així amb els objectius d’estabilitat i sostenibilitat”. Segons ha afegit, “les modificacions de crèdit suposen traslladar a la ciutadania els beneficis de l’acurada gestió econòmica i financera duta a terme en els darrers dos mandats a l’Ajuntament de Sitges. Es tracta d’un paquet de 2,9 M€ alliberats del romanent de 2018, en el que suposa la tercera anualitat d’inversions sostenibles que es posa en marxa en poc menys de dos anys”. Segons Josep Moliné, “les inversions esmentades demostren que aquest govern treballa fins al darrer minut en donar resposta al seguit de necessitats que reclama la ciutadania. Així, si el 2017 vam activar grans actuacions com la pavimentació i el canvi d’enllumenat en nombrosos carrers del municipi, aquesta ambició es manté viva el 2019 amb obres de la mateixa magnitud, però tenint cura també de petites actuacions en tots els àmbits i del que sens dubte és el gran repte dels propers anys: garantir habitatge en condicions per als sitgetans i les sitgetanes”. 

El paquet d’inversions sostenibles també inclou altres actuacions: noves instal·lacions per a Ràdio Maricel (97.000 €), subvenció als Bombers Voluntaris de Sitges per a l’adquisició d’un vehicle de rescat i sanitari i per a la reparació d’un camió (81.000 €), nova grua de la Policia Local (70.000 €), equipament de l’Escola d’Adults (65.000 €) i subvencions per als grups municipals corresponents a endarreriments d’exercicis anteriors (60.000 €).

La mobilització de romanents inclou també subvencions a sindicats corresponents a exercicis anteriors i a la Creu Roja per a l’eliminació de barreres arquitectòniques mitjançant la construcció d’un ascensor al seu edifici; un nou vehicle per a les platges; l’increment de la partida destinada a la nova estació depuradora de Garraf, i l’adquisició d’aparells mesuradors de partícules sòlides per a aquest mateix nucli, donades les afectacions que provoquen les pedreres.

Les intervencions dels grups de l’oposició

La portaveu del PSC Elisabeth Pérez ha afirmat que “la nostra abstenció no és un vot en contra de l’adquisició d’habitatge públic ni de l’augment d’ajudes de lloguer, que són dues propostes que vam fer nosaltres, ni de les barreres arquitectòniques de la Creu Roja ni les millores de Bombers o ni les del al poble de Garraf, però sí és un vot en contra de la seva gestió. Ens preguntem, però, quant de temps abans podria haver estat fet tot això”.

El portaveu de Ciutadans, Manuel Rodríguez, ha preguntat “si a final de mandat el govern ha tingut o té algun pla o alguna previsió respecte les polítiques d’habitatge. Parlo de la Llei 4/2016, que és una llei catalana de tempteig i retracte, i si hi ha hagut una gestió sobretot més ambiciosa amb la inversió i una dotació amb més recursos de l’Oficina Local d’habitatge que entenc que amb aquesta aprovació dotarem d’una manera més raonable”.

En nom de la CUP, Xavier Nin ha explicat que malgrat que “és veritat que ho aprovem ara a corre-cuita, poc temps abans de les eleccions, també és cert a la vegada que penso que tots hi estarem d’acord que les inversions que aquí es proposen les faríem [igualment]. Per tant, no deixa de ser positiu per a Sitges”.

Nou Horitzó també ha votat a favor del nou paquet d’inversions sostenibles, tot i que s’ha queixat de la mala gestió del govern. Segons el portaveu d’aquesta formació, Lluís Marcé, ”fa dos mesos es va aprovar el pressupost del 2019 i ara creen urgentment partides per a noves inversions i per aconseguir més subvencions augmentant la despesa sobre els límits legals”. Marcé s’ha preguntat “com podem tirar endavant aquestes inversions, si en el mateix ple aprovem una Pla Econòmic Financer perquè hem superat en 2,4 M€ el sostre de la despesa?”.

La regidora no adscrita Carme Gasulla ha votat a favor del nou paquet d’inversions sostenibles, però amb un component de crítica. “Vostès han posat tota la carn a la graella i per a nosaltres el que representa això és que fins a data de no fa gaire han estat sense apostar per aquestes inversions. Ens preguntem: per què no ho han fet abans? “.

L’alcalde de Sitges, Miquel Forns, ha remarcat que “hi ha romanents molt importants de diners que destinem a partides necessàries per intentar millorar la qualitat de vida dels sitgetans i les sitgetanes. Potser no ho aconseguirem al 100%, però la voluntat hi és perquè probablement alguns d’aquets projectes milloraran la qualitat de vida de les persones que hi viuen a prop o que són usuaris d’aquest servei. Posaré quatre exemples: la Creu Roja són 20.000 euros per millorar l’edifici per eliminar les barreres arquitectòniques i instal·lar un ascensor. Hi ha, a més, 150.00 euros per redactar el projecte del nou camp de futbol. D’altra banda, el parc de bombers voluntaris fa anys que està en precari però avui estem aprovant són 80.000 euros per reparar el camió, que es va espatllar, i per comprar un vehicle nou de rescat. Per últim, fa anys que es parla del mesurador de partícules al poble de Garraf i la solució ha estat comprar-lo, tal com ens han demanat els veïns”.

Un Pla Econòmic Financer per donar compliment a la regla de la despesa

En la mateixa sessió extraordinària també ha tirat endavant el Pla Econòmic Financer 2019-2020, que ha de garantir el compliment de la regla de la despesa, un dels quatre paràmetres d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera que, segons llei, ha de complir l’Ajuntament. Ha estat el compliment dels altres tres paràmetres el que ha permès voluntàriament trencar amb la regla de la despesa durant 2018 per treure més profit de les inversions de romanent.

El regidor d’Hisenda, Josep Moliné, ha explicat el Pla Econòmic Financer 2019-2020, motivat per l’incompliment de la regla de la despesa en 2,4 milions d’euros, amb crítiques a la Llei d’Estabilitat Pressupostària, que obliga a posar en marxa l’esmentat pla. Moliné ha remarcat que “aquest no és un pla de sanejament ni un pla de viabilitat. Ha estat, de fet, la positiva evolució pressupostària dels darrers anys, amb l’assoliment de l’objectiu del deute zero, la que ens ha permès la incorporació de romanents. Per gaudir d’aquests romanents hem decidit trencar, de retruc i voluntàriament, el sostre de la despesa. Només així s’expliquen el seguit d’inversions necessàries que s’han posat en marxa darrerament al nostre municipi. Ara cal fer aquest ajust que ens ve marcat per llei i que garantirà el manteniment de la capacitat inversora d’aquesta institució”. Moliné ha afegit que “la solvència financera de l’Ajuntament de Sitges es va acreditar durant el ple de febrer passat, quan es va donar compte de la liquidació del pressupost 2018. Es tracta en total de 12,3M€, que es reduiran sense afectar la capacitat de finançament de la despesa prevista per donar compliment al que estableix la normativa sobre estabilitat pressupostària. Per corregir la situació, estem obligats a presentar un Pla Econòmic Financer que permeti, durant l’any en curs i el següent, l’acompliment de la regla de la despesa”.

Josep Moliné ha afirmat que “l’execució d’aquest pla, que compta amb l’informe favorable de la Intervenció, assegurarà l’acompliment dels criteris que la Llei d’Estabilitat Pressupostària imposa a les administracions públiques. En el cas de l’Ajuntament de Sitges, comportarà un sacrifici mínim. El resultat seguirà sent l’assolit en els darrers anys: gaudir d’una salut financera òptima, amb una hisenda sanejada. Una situació que ha de ser sostenible en el proper mandat, garantint així la continuïtat de l’increment de la despesa, amb noves inversions i la millora en serveis que ens demanda la ciutadania”.       

En l’àmbit de la despesa del Pla Econòmic Financer preveu redistribuir les plurianualitats previstes per a grans obres com la construcció del camp d’esports polivalent i la rehabilitació del Palau Maricel, reduint-les el 2019 i incrementant-les l’any següent.

També es contempla una reducció d’1,8 M€ sobre el previst en la neteja viària i la recollida de residus, conseqüència de l’actualització del contracte motivada per la recent aturada del procés de licitació del servei.

Pel que fa als ingressos, el Pla Econòmic Financer parteix de la constatació que en els darrers anys s’han superat les previsions inicials i durant el 2019 es preveu la consolidació de l’increment en la recaptació, com la derivada del creixement urbà a la Plana i Santa Bàrbara.  Tan sols per aquest concepte és prevista una recaptació addicional no prevista de 450.000 euros per ingressos procedents de l’Impost de Béns Immobles. 

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.