Vegueria del Penedès

NADAL 2019

Una campanya demana "reflexionar" abans de comprar de cara a Nadal per regalar joguines segures i no sexistes


ACN/ Laura Fíguls Barcelona

28-11-2019 16:48

L'Agència Catalana del Consum i l'Institut Català de les Dones aposten per jocs ètics, sostenibles i que no creïn addicció als infants

Una campanya demana "reflexionar" abans de comprar de cara a Nadal per regalar joguines segures i no sexistes. ACN

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

La campanya 'Reflexiona sobre #elpaperdelregal', que la Generalitat posa en marxa aquest dijous, vol fomentar la compra de joguines segures i lliures de sexisme, de violència i de continguts que puguin crear addicció als infants. L'Agència Catalana del Consum (ACC) i l'Institut Català de les Dones han unit per primera vegada els esforços que ja feien cadascuna d'aquestes institucions per promoure un consum responsable de cara a Nadal i sensibilitzar sobre el paper educatiu de les joguines. La presidenta de l'ACC, Beth Abad, anima a apostar per una "joguina molt més ètica i sostenible, amb valors" i la presidenta de l'ICD, Laura Martínez, demana "trencar els estereotips de gènere també en el temps de joc". Des de principis d'any, Consum ha retirat del mercat més de 41.300 joguines perquè no complien els requisits de seguretat o d'etiquetatge.

La campanya insta a reflexionar "abans de regalar" per Nadal per fomentar joguines que siguin segures: és a dir, sense riscos per als més menuts i, també, lliures de violència, sexisme i continguts que puguin crear addicció, que són sobretot aquells que no faciliten compartir l'espai de joc. També recomana comprovar que les joguines portin el segell de Conformitat Europea (CE), que indica que compleix la normativa comunitària de seguretat, "molt garantista" en aquest àmbit, ha indicat Abad, que ha afegit que el 60% de les joguines alertades al mercat provenen de països asiàtics. La campanya es difondrà fins el 15 de desembre a través d'anuncis en mitjans de comunicació i de 56.000 cartells a botigues d'arreu de Catalunya.

"No només es tracta de seguretat, prevenció i retirada de joguines, sinó fomentar valors per eradicar la violència i el sexisme", ha resumit la directora de l'ACC, que també ha posat èmfasi en un consum sostenible i ha assenyala que són preferibles les joguines de fusta abans que les de plàstic i del comerç local.

Alguns dels perills detectats amb més freqüència en les inspeccions que fa Consum per assegurar que les joguines que arriben al mercat compleixen la normativa són peces petites o parts que es poden desprendre en productes per a infants menors de 36 mesos, amb el conseqüent risc d'asfíxia si se les empassen; disfresses amb llaços o cordes a la zona del coll que poden enredar-se ; joguines amb parts tallants; perruques que no estan fabricades amb materials de baixa combustibilitat; joguines elèctriques que no tenen les piles en un espai tancat i inaccessible per als infants o jocs que incorporen imants petits, i amb un flux magnètic alt, que poden provocar perforacions intestinals en cas d'ingestió accidental.

Entre els consells per comprar joguines segures, buscar-les en establiments de confiança; parar atenció en l'etiquetatge; fixar-se en les restriccions d'edat; vigilar amb les joguines amb elements petits que es puguin desmuntar o que tinguin parts tallants; comprovar que les piles de les joguines elèctriques queden ocultes amb una tapa segura; evitar joguines amb cintes, llaços o cordills llargs que es puguin enredar; que siguin fabricades amb materials de baixa combustibilitat o llegir les instruccions i les advertències del fabricant, així com retirar els embolcalls ja que poden provocar asfixia.

Les dades mínimes obligatòries que han d'aparèixer en l'etiquetatge són el segell CE, que significa que la joguina compleix les exigències essencials de seguretat de les normes comunitàries i que el fabricant n'assumeix la plena responsabilitat; el nom i la marca del producte i els elements identificatius (lot, sèrie,...); la raó social i l'adreça del responsable de la joguina i les instruccions i advertències d'ús i restriccions d'edat si n'hi ha.

Estereotips de gènere: quan la nena juga dins de casa o quan el nen guanya el joc

La presidenta de l'Institut Català de les Dones ha recordat que l'últim informe del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) va advertir que si bé els estereotips masculins baixaven, els femenins augmentaven. Són representacions d'estereotips femenins, per exemple, relats de nenes jugant només amb nenes i de nenes jugant amb nines, en mons idíl·lics i màgics. En la majoria de casos, els espots protagonitzats per nenes tenen lloc dins la llar.

Tot i que els anuncis protagonitzats conjuntament per nenes i nens guanyen protagonisme, també s'hi detecten discriminacions. Així, per exemple, en els jocs de taula, quan es mostra el guanyador, en la majoria de casos és un nen.

L'ICD recorda que la reproducció de conceptes sexistes a través de les joguines impedeix el ple desenvolupament de les persones i atempta contra el principi d'igualtat efectiva de dones i homes. Per això, anima a superar els estereotips de gènere en les joguines: tothom ha de poder desenvolupar la tendresa, la valentia, la sensibilitat, la iniciativa o la fortalesa.

Per donar compliment a la Llei 17/2015, del 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes, Abad i Martínez han anunciat un acord de col·laboració amb el Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya per potenciar la perspectiva de gènere en aquest àmbit i que està previst que se signi el desembre. Aquesta llei estableix que eliminar els estereotips de gènere és indispensable per arribar a la igualtat efectiva de dones i homes i, per aquest motiu, les administracions i els poders públics de Catalunya han de fer tot el possible per aconseguir-ho.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.