Vegueria del Penedès

VEUS D'EMPRESA

Consells pràctics per cuidar la pell atòpica


Redacció Vilanova i la Geltrú

19-12-2019 12:28

La dermatitis atòpica és una alteració crònica que evoluciona amb brots d’eczemes, que provoquen un impacte important en la qualitat de vida i en casos greus és causa d'insomni per la picor

Consells pràctics per cuidar la pell atòpica. CEMO

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

La dermatitis atòpica és una malaltia inflamatòria de la pell, caracteritzada per una pell irritada, seca, rugosa i amb taques vermelles que causen molta picor.

Es presenta en persones amb una predisposició genètica i, sovint, amb antecedents familiars o personals d'asma, rinoconjuntivitis o al·lèrgies alimentàries. Aquestes alteracions genètiques produeixen una alteració de la barrera cutània. Quan la pell perd la seva funció barrera, les agressions externes i els al·lèrgens (àcars, pèl d'animals, pol·len etc.) penetren més fàcilment i provoquen inflamació i irritació.

La dermatitis atòpica és una alteració crònica que evoluciona amb brots d’eczemes, que provoquen un impacte important en la qualitat de vida i en casos greus és causa d'insomni per la picor.

La majoria dels casos apareixen en nens i tendeixen a anar disminuint els seus brots amb l'edat, però pot continuar fins a la vida adulta. En funció de l'edat, la dermatitis atòpica pot variar d’aspecte: en lactants, els èczemes solen aparèixer a la cara, coll, braços i cames. En nens, solen localitzar-se en les flexures (plecs de colze i genolls). A causa de la picor i rascat continu, les àrees afectes poden veure's més fosques, amb aspecte de pell engruixida.

A continuació es detallen senzilles pautes que faciliten la reducció de la picor i el rascat, ajudant a prevenir i disminuir la freqüència dels brots de dermatitis atòpica:

Hidratació

Una bona hidratació és fonamental per a prevenir els brots de dermatitis atòpica. Aplica't diàriament una crema hidratant específica per a pells atòpiques i lliure de perfums, per a restaurar la barrera cutània i millorar la flexibilitat i suavitat de la pell. Durant un brot agut, aplica't el tractament que t'hagi prescrit el dermatòleg en les àrees amb èczema i la crema hidratant sobre la resta de la pell.

Bany/ Dutxa

Evita banyar-te o dutxar-te amb aigua molt calenta, ja que les altes temperatures de l'aigua poden irritar la pell . Es recomana una dutxa o bany curts (5-10 minuts). Usa sabons suaus sense detergent (syndet). Per assecar-te, usa tovalloles o barnussos de cotó. És millor assecar simplement per contacte, això és, sense fregar la pell per a no irritar-la. Amb la pell lleument humida, aplica una crema hidratant a tot el cos, a diari. Són preferibles aquelles cremes sense perfums ni certs conservants.

Roba

Utilitza roba de cotó ja que facilita la transpiració i procura no usar suavitzant. Evita la llana i les fibres sintètiques, que poden irritar la pell. És important retirar les etiquetes o superfícies rugoses que puguin estar en contacte amb la pell i irritar-la per fricció

Llar

És important evitar els al·lèrgens que puguin induir una reacció inflamatòria aguda: àcars de la pols, pol·len, pèls i plomes d'animals i l'exposició a irritants com el tabac o contaminació. Es recomana evitar les catifes, les moquetes, peluixos i edredons de plomes. Per a fer les tasques domèstiques, utilitza guants de goma a sobre d'uns de cotó per a evitar el contacte amb irritants dels productes de neteja; Per a millorar les condicions d'humitat a casa, és recomanable utilitzar un humidificador durant els mesos freds i secs.

Dieta

S’aconsella una dieta equilibrada sense restriccions. Únicament està indicada una dieta d'exclusió quan s'hagi demostrat una al·lèrgia (per la història clínica i per proves d'al·lèrgia) a algun aliment concret.

Esport

Evita temperatures extremes: el fred i la sudoració empitjoren l'èczema, i per tant augmenta el rascat i el risc d'infecció.

Platja/ Piscina

Pots banyar-te al mar i a la piscina, sempre que no et trobis en un brot agut i que el bany sigui curt, aclarint bé la pell amb aigua corrent i aplicant-te la hidratació i la protecció solar necessàries. No oblidis aplicar-te el fotoprotector 30 minuts abans d'exposar-te al sol, i renova la seva aplicació cada dues hores. Usa un fotoprotector específic per a pells atòpiques o sensibles.

Tractament Farmacològic dels brots

Els corticoides tòpics són els fàrmacs més utilitzats en el tractament dels brots. S'utilitzen per a disminuir la inflamació de la pell i reduïr la picor i el rascat. Hi ha una gran varietat de corticoides tòpics, tant en la seva potència com en la seva presentació (loció, crema, pomada, ungüent...). L'utilització d'un o altre depèn de la zona afectada i l'estat de la pell.

Els inhibidors de la calcineurina tòpics (tacrolimus i pimecrolimus) són fàrmacs immunomoduladors que han demostrat eficàcia i seguretat tant per al tractament dels brots com per prevenir la seva aparició, com a tractament de manteniment preventiu. Es recomana portar sempre les ungles curtes i netes per evitar lesions per rascat que es puguin infectar. En casos de sobreinfecció de la pell pot ser necessari el tractament amb associacions de corticoides i antibiòtics tòpics. Els corticoides i els immunomoduladors sistèmics són medicaments d'ús excepcional, en casos greus o que no milloren amb el tractament tòpic.

En cas de brot, es recomana acudir al dermatòleg que evaluarà cada cas i pautarà una tractament individualitzat.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.