Vegueria del Penedès

HISTÒRIA

Finalitza el col·leccionable 'L’Abans: Recull gràfic de Vilanova i la Geltrú 1960-1991'


Anna Lleó i Albà i Xavier López i Soler Vilanova i la Geltrú

31-05-2020 20:05

Fotografia de comiat realitzada el dissabte 21 de desembre de 2019 a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Xavier Saumell

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Aquesta darrera setmana de maig ha arribat a les llibreries i quioscs de Vilanova i la Geltrú l’últim fascicle del col·leccionable L’Abans: Recull gràfic de Vilanova i la Geltrú 1960-1991. Un total de 54 fascicles, i més de 800 pàgines, que han anat sortint setmana rere setmana des del maig de l’any passat. Properament es podrà adquirir l’obra completa i enquadernada a les diverses llibreries.

L’Abans és una col·lecció que compta amb més de 100 volums editats. Recull la memòria i la fotografia històrica dels pobles de Catalunya i de les Balears entre el final del segle XIX i el segon terç del segle XX. En el cas de Vilanova i la Geltrú el primer volum es va editar l’any 2000 i comprenia des del 1873 al 1965. Aquesta nova publicació (2019) ha estat fruit, un cop més, de la col·laboració entre l’editorial Efadós, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i l’Arxiu Comarcal del Garraf que l’any 2016 varen signar un nou conveni per tal de promoure l’edició de publicacions de caire local i amb un gran protagonisme per la fotografia.

Un recull gràfic d’aquestes característiques no tindria cap sentit sense la participació fonamental de moltes de les persones que han contribuït a construir els fonaments de la Vilanova i la Geltrú actual. Un dels grans reptes en la realització d’aquesta publicació ha estat mostrar un recull fotogràfic que reflectís, amb la màxima fidelitat possible, un període relativament breu (1960-91), però que ha viscut grans transformacions en tots els àmbits de la societat. La publicació, amb pròleg introductori de Francesc Escribano, consta de 7 capítols redactats per diversos autors especialitzats en les diverses temàtiques i amb petits texts destacats que han volgut remarcar algun aspecte de la nostra història recent.

A banda dels redactors, cal destacar les més de 4.000 imatges que s’han recollit per a l’elaboració de la publicació, amb els fons particulars de famílies, els de diversos fotògrafs locals, els de l’Arxiu Comarcal del Garraf, i finalment, els de diverses institucions i entitats de la ciutat.

La preservació de la nostra memòria històrica sempre estarà estretament vinculada a la seva documentació gràfica, i en aquest període Vilanova i la Geltrú ha comptat amb fotògrafs que han realitzat una valuosa i imprescindible tasca. L’Abans ens ha permès posar en relleu la seva figura. En aquest sentit, també cal agrair la complicitat de les institucions públiques, com l’Arxiu Comarcal del Garraf, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, la Biblioteca Museu Víctor Balaguer i la Universitat Politècnica de Catalunya, i també la generositat de tantes i tantes associacions, entitats i persones que ens han regalat un bocí del seu llegat fotogràfic. I finalment, cal agrair especialment la tasca de l’equip assessor i dels autors de tots els textos del volum. La seva tasca ha permès posar testimoni a aquest període relativament curt però que ha dibuixat la Vilanova i la Geltrú que coneixem avui.

Anna Lleó i Albà – Xavier López i Soler

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.