Vegueria del Penedès

LA MEVA LLENGUA, LA MEVA VIDA

Teresa Costa-Gramunt: “Aquest llibre recull l’experiència d’una llengua en perill”


Bàrbara Scuderi Vilanova i la Geltrú

27-07-2020 Última revisió: 28-07-2020 10:58

La darrera publicació de l’autora vilanovina, ‘La meva llengua, la meva vida’, explora els camins d’una progressió negativa d’un patrimoni immaterial imprescindible

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

L’escriptora, poeta i col·laboradora d’Eix Diari, Teresa Costa-Gramunt, acaba de publicar La meva llengua, la meva vida, un assaig testimonial de la regressió de la llengua catalana com a element impossible de deslligar del patrimoni immaterial i identitari de la cultura catalana.

Entre la publicació de diferents poemaris i articles de crítica literària, Teresa Costa-Gramunt s’acosta a una reflexió sobre l’estat i l’evolució de l’ús de “la llengua de la cova”, aquella que neix a casa i “que va costar tant d’esforç mantenir per a una generació autodidacta, que va patir la repressió”.

La meva llengua, la meva vida (Voliana Edicions, 2020) neix per la necessitat de l’autora de recollir una història viva, a partir d’experiències en primera persona i properes que situen el català en el perill d’un ús minoritzat en el temps. “Si no s’explica, encara passa més desapercebut”, sentencia.

L’exposició és clara, amb uns exemples i un recorregut vivencial que reconstrueix la regressió en el context d’altres llengües i cultures que han sofert una regressió similar, a partir de les anàlisis d’altres escriptors i filòlegs.

Assenyala Costa-Gramunt, que quan a una autora o autor català se li pregunta per què no escriu en castellà, que arribaria a un públic més ampli, “és un símptoma que la llengua pateix un arraconament”. La reivindicació per a la defensa de la llengua pròpia és de principi a fi el principal argument del llibre. Una obra que situa la lectura en el context del lligam entre llengua i cultura, a partir de la construcció de l’imaginari col·lectiu, “actualment en seriós perill”.

En l’entrevista per Eix Diari, Teresa Costa-Gramunt explica els aspectes fonamentals de la motivació i el contingut d’un llibre que inclou reflexions compartides amb altres autors i finalment proposa el compromís d’escriure contra el silenci. 

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.