PUBLICITAT
NOTA DE PREMSA
16-05-2004 12:24
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.
Avui la tecnologia nuclear continua essent no competitiva, insegura i no necessària. Avui, si diferència hi ha amb el que el GCTPFNN manifestava a les conclusions de la I Conferència Catalana per un Futur Sense Nuclears 28 de febrer de 1987- (les centrals nuclears no són econòmicament rendibles i generen l'electricitat més cara mai produïda, les centrals nuclears no són segures i són intrínsecament perilloses , les centrals nuclears no són necessàries), és que la tecnologia nuclear ha demostrat abastament allò que a finals dels any 80 ja es començava a posar en evidència.
Si be quan es va decidir construir centrals nuclears a Catalunya i a lEstat Espanyol, mai es va demanar lopinió de la ciutadania, ara que a Catalunya tenim un nou govern democràtic i en el seu programa de govern es diu que hi haurà un programa de tancament de les centrals nuclears, el GCTPFNN sadreça a la societat civil catalana per constituir la Plataforma Catalana per un Futur Lliure de Nuclears - PCatFutLliNuks, i contribuir democràticament a aquest canvi essencial en la política energètica.
Un canvi en la forma com sha configurat fins ara el sistema energètic vigent a Catalunya, doncs mantenir les nuclears vol dir perpetuar un sistema energètic centralitzat (poques unitats de generació i extensions enormes de xarxes de transport a molt alta tensió), ineficient (les centrals tèrmiques nuclears només transformen en electricitat un 33% de lenergia generada en el procés de fissió), perillós (recordem laccident a la C.N.Vandellòs I), dependent (de les importacions de combustible nuclear), vulnerable (apagades generalitzades, blanc de possibles atemptats), brut (per cada kWh generat amb un reactor nuclear, aquest aboca a laire i a laigua una quantitat de radioactivitat equivalent a 9.500 Becquerels 1 Bq és una desintegració per segon-, i produeix 36 mgr de residus radioactius, que contenen 285 micrograms de Plutoni lelement bàsic per a larmament atòmic. A més, per fabricar el combustible necessari per mantenir la fissió nuclear shan hagut dextreure 33 gr. de mineral dUrani, en les fàbriques de concentració del mineral shan hagut de generar 94 gr de residus radioactius i en les fàbriques denriquiment shauran produït 20 mgr dUrani esgotat disponible per al seu ús en armament convencional) i gens democràtic (la tecnologia nuclear és una tecnologia que, per les seves mateixes característiques, no permet la democratització del sistema energètic).
Un canvi en la forma com sha configurat fins ara el sistema energètic vigent a Catalunya, doncs mantenir les nuclears vol dir hipotecar el futur de les energies renovables, com ha estat hipotecat fins avui a causa, precisament pel domini nuclear en lestructura energètica i elèctrica de Catalunya, quan les energies renovables són unes energies lliures que permeten la democratització dels sistemes energètics i lexercici de la democràcia energètica que fins ara sha negat a la ciutadania catalana.
Per això proposem al nou govern de la Generalitat que es comprometi a fer públics (dacord amb el Dret a la Informació Ambiental, reconegut en la legislació Europea) en un termini de tres mesos, tot un seguit de dades que sempre shan mantingut ocultes per a la població de Catalunya i que es poden sintetitzar en les següents:
- els costos econòmics reals que ha comportat la nuclearització de Catalunya,
- com es va finançar la construcció del parc de generació nuclear existent a Catalunya,
- els noms de les persones, les empreses i els bancs que shan beneficiat de la nuclearització,
- el cost real actual del kWh generat amb cadascuna de les centrals nuclears existents a Catalunya,
- la quantitat i la composició dels abocaments a laire i a laigua de productes radioactius, en funcionament normal de les nuclears,
- la quantitat, la composició i lindret on es guarden els residus radioactius generats en funcionament normal de les centrals nuclears,
- la quantitat de combustible gastat que sextreu del nucli dels reactors cada any, la seva composició i lindret on es guarda,
- la quantitat de Plutoni que conté el combustible gastat que sextreu dels reactors cada any,
- la quantitat dUrani empobrit que en resulta del procés denriquiment de lUrani, procés necessari per obtenir lUrani enriquit amb el qual es fabrica el combustible que alimenta cada any els reactors en funcionament a Catalunya,
- la quantitat dUrani enriquit necessari per fabricar el combustible que alimenta cada any el parc de reactors que funcionen a Catalunya,
- la quantitat de pastís groc (U3O8) necessari per fabricar el combustible que alimenta anualment els reactors que funcionen a Catalunya,
- la quantitat de residus (estèrils de la mineria de lUrani) sòlids i líquids que es generen en les fàbriques de concentrats de mineral dUrani per obtenir la quantitat de pastís groc (U3O8) necessari per fabricar el combustible que alimenta anualment els reactors que funcionen a Catalunya,
- la quantitat de mineral dUrani que sha hagut dextreure de les mines dUrani per obtenir el pastis groc (U3O8) necessari per fabricar el combustible que alimenta anualment els reactors que funcionen a Catalunya.
La PCatFutLliNuks realitzarà aquesta petició dinformació al nou Govern de la Generalitat, acollint-se al Dret dels ciutadans i ciutadanes europeus a la informació ambiental, reconegut per la Unió Europea.
La PCatFutLliNuks també proposarà al govern de la Generalitat que es comprometi a crear, en un termini de tres mesos una Comissió dInformació Electro-Nuclear (ComInfoElecNuk).
La Comissió dInformació Electro-Nuclear hauria destar formada per representants de la Presidència de la Generalitat, del Departaments dIndústria i Treball, de Medi Ambient i Habitatge, de Sanitat, científics i tècnics independents (no vinculats a les empreses electro-nuclears), representants dassociacions crítiques amb lenergia nuclear, representants del Consejo de Seguridad Nuclear. Aquesta comissió hauria dexistir mentre es mantinguin en funcionament les centrals nuclears a Catalunya i hauria dinformar ben clarament, i amb tota mena de detalls, a la població del país sobre totes les qüestions clau referents al funcionament de les centrals nuclears i a les quals la ciutadania té el Dret a saber i a ser-ne informada.
La PcatFutLliNuks també proposarà al govern de la Generalitat que es comprometi a crear, en un termini de sis mesos una Comissió Negociadora del Tancament definitiu de les Nuclears (ComNegTancNuks).
La Comissió Negociadora del Tancament definitiu de les Nuclears hauria destar formada per representants del govern de la Generalitat, representants de les empreses elèctriques que tenen la propietat sobre els reactors nuclears en funcionament a Catalunya, representants dels bancs que han participat en el finançament de la construcció i el funcionament de les nuclears, representants de la societat civil catalana, representants de la Plataforma Catalana per un Futur Lliure de Nuclears, . . . . Aquesta comissió ha de determinar un calendari de negociació per abordar el tancament definitiu de les centrals nuclears en funcionament a Catalunya.
El Grup de Científics i Tècnics per un Futur No Nuclear sadreça a totes les organitzacions de la societat civil catalana i les hi proposa la creació duna Plataforma Catalana per un Futur Lliure de Nuclears - PCatFutLliNuks, per treballar coordinadament amb ladministració pública i les empreses afectades per fer realitat una Catalunya lliure de nuclears.
A Barcelona, el 26 dabril del 2004, en el 18è aniversari de laccident de Txernòbil.
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT