Vegueria del Penedès

FILOSOFIA

Jordi Sàbat: “Estem vivint quatre pandèmies: la sanitària, la financera, l'ambiental i la democràtica”


Redacció Vilafranca del Penedès

11-09-2020 20:56

Jordi Sàbat Esteve, director del festival VilaPensa, ens explica les línies mestres d'aquesta tercera edició del festival VilaPensa

"

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

L’auditori del Vinseum, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, serà l'escenari la propera setmana del festival del pensament del Penedès. La tercera edició del VilaPensa consolida la cita amb la reflexió i la converteix en un referent de la filosofia. El cartell d'enguany destaca per la presència d’una figura de la filosofia europea contemporània com l’italià Franco “Bifo” Berardi i de primeres espases del pensament actual com l’assagista Ingrid Guardiola i la periodista Marta Peirano. Completen la llista de conferenciants científics de prestigi internacional com Ramón López de Màntaras i l’arqueòleg Eudald Carbonell, entre d’altres. Jordi Sàbat Esteve, director del festival VilaPensa ens explica les línies mestres d'aquesta tercera edició.

Quines són les novetats d'aquesta edició del VilaPensa?

Hem hagut de fer una versió bastant reduïda de la que teníem previst fer a l'abril, adaptant els actes per poder ser emesos i fets en espais segurs. Entre una edició i l'altre ha aparegut el coronavirus i també s'ha incorporat al festival, ja que no s'entendria que un festival com el nostre no parlès de la pandèmia i els seus efectes.

Quin és el lema d'aquesta tercera edició?

Hem mantingut el mateix lema, Som humans?, una pregunta que a primeres sembla molt òbvia, però que després d'una reflexió la resposta és complica. Al mes d'abril, el fil conductor era l'impacte de la intel·ligència artificial a la consciència humana. Ara, preservant aquesta idea, volem incidir en l'impacte que la pandèmia tindrà en nosaltres com a humans. Ara mateix, en realitat, estem vivint quatre pandèmies: la sanitària, la financera, l'ambiental i la democràtica.  Si ens pensem que això no ens modificarà a nosaltres i a la nostra relació amb la resta, estem equivocats. De fet, ja ens estan modificant, precisament per aquesta por a l'altre que psicològicament canviarà la nostra percepció del concepte d'humà. Encara que no ho expressem, l'existència humana sempre es mou entre la por i l'esperança.

Amb aquesta reflexió i malgrat la situació, podríem dir que estem en un moment dolç per a la filosofia?

Sempre és un bon moment per pensar. Tots tenim el dret i el deure d'educar-nos.

En aquesta tercera edició, el VilaPensa es consolida?

Pensem que sí. Inicialment s'havia plantejat com un festival a realitzar en tres edicions, però gràcies a l'èxit que està tenint, ja treballem en tres anys més. Portem gent molt bona i molt interessant que sempre bé de gust escoltar.

De fet, aquest no és un festival professional, sinó que està obert a tot el públic.

El VilaPensa no és un congrés de filosofia, és un festival obert a tothom, independentment del seu bagatge intel·lectual, dels seus estudis, i té vocació de divulgació de la cultura en el sentit més ampli, no només de la filosofia.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Més informació

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.