Vegueria del Penedès

CRISI A LA INDÚSTRIA

La plantilla de Robert Bosch a Castellet comença dues setmanes de vaga per exigir la retirada de l'ERO


ACN/ Gemma Sánchez Castellet i la Gornal

05-10-2020 12:05

Els sindicats xifren en gairebé un 100% el seguiment de l'aturada

La plantilla de Robert Bosch a Castellet comença dues setmanes de vaga per exigir la retirada de l'ERO. ACN

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Els treballadors de Robert Bosch a Castellet i la Gornal han aturat aquest dilluns la producció i no tenen previst reprendre-la fins el 16 d'octubre, com a molt aviat. L'objectiu de la vaga és frenar el tancament de la fàbrica i exigir la retirada de l'ERO amb què es preveuen 300 acomiadaments. "Volem temps per trobar una solució", insisteixen els sindicats a l'ACN des de la porta de la fàbrica, on una estesa de neumàtics impedeix l'entrada de clients i proveïdors. A l'accés a la planta s'hi concentren també desenes de treballadors, que preveuen mantenir un campament durant les properes dues setmanes. Els sindicats xifren en un 100% el seguiment de la vaga en la primera jornada, exceptuant tres treballadors de serveis mínims.

D'ençà que a principis de setembre la direcció de Robert Bosch va anunciar el tancament de la fàbrica de Castellet, els treballadors han desplegat jornades de vaga puntuals que ara han decidit endurir amb una aturada permanent fins que acabi el període de negociació de l'ERO. El comitè d'empresa reclama una solució alternativa i insisteix que aquesta s'ha de cercar aturant el cronòmetre dels 30 dies que formalment dura el procés de l'Expedient de Regulació –període que va començar a comptar a mitjans de setembre-.

"De moment volem aturar l'ERO i buscar una solució durant el proper any com a mínim", explica a l'ACN Fernando Ortiz, membre del comitè d'empresa per part de CCOO. La intenció de la companyia és tancar la fàbrica el 30 de juny del 2021, i els treballadors veuen en aquests vuit mesos suficient marge com per aconseguir una alternativa a l'acomiadament dels 300 treballadors que hi ha a la planta, dedicada als complements per a l'automoció. Després de diversos canvis, actualment se centren en fabricar motors per a neteja parabrises.

Segons detallen els sindicats, però, l'empresa els insta a negociar i signar primer les condicions de l'ERO i, en paral·lel, ja estudiaria una re industrialització de la planta si apareix un inversor amb una proposta convincent. Un escenari en el qual la Generalitat s'hi ha mostrat disposada a col·laborar. Des de Robert Bosch, però, ni confirmen ni desmenteixen aquesta opció, ja que declinen fer cap valoració fins que concloguin les negociacions amb els treballadors.

Davant la intenció de tancar la fàbrica, els sindicats acusen l'empresa d'haver incomplert els acords signats l'any 2014. Recorden que els treballadors van assumir abaixar-se el sou un 20% amb el compromís de la direcció de mantenir tota la plantilla fins el 2019 i d'abastir la planta de feina suficient per a què no perillés cap lloc de treball. Els sindicats, però, asseguren que només s'ha complert part del pacte, ja que acusen la direcció d'haver "deslocalitzat" la producció cap a Sèrbia i haver "provocat" la in sostenibilitat de la fàbrica penedesenca.

"Fins el 2019 no van acomiadar ningú, però la feina que ens van prometre mai va venir i ara estem abocats a no ser productius", es queixa Isidoro Morales, treballador de Bosch i col·laborador en les negociacions de l'ERO per part de l'UGT. Morales assegura que la fàbrica de Castellet "ha mantingut molts anys" altres plantes de la multinacional i reclama a la companyia trobi ara la manera de sostenir les instal·lacions en marxa. "Necessitem ajuda per a que aquí es destini la fabricació d'un producte rentable", insisteix.

En paral·lel, CCOO i UGT asseguren que l'ERO presentat per la direcció per tancar la planta incompleix el conveni dels treballadors. Els sindicats recorden que hi ha un punt que estableix que, abans d'obrir un Expedient de Regulació, cal reunir una Mesa Industrial entre la gerència, els representants sindicals i les administracions per avaluar alternatives al tancament, incloent la re industrialització i les re col·locacions.

Els treballadors asseguren que, si finalment l'empresa tanca, serà "un cop molt dur" perquè bona part de la plantilla porta més de 15 anys a la fàbrica i la mitjana dels empleats és de 46 anys. "En un moment en què no hi ha feina enlloc, no sabem com ens ho farem", lamenten els afectats, que també recorden que tradicionalment hi ha hagut moltes famílies amb diversos membres treballant a la fàbrica de Castellet. "Quasi sempre, qui entrava a treballar aquí tenia algun pare, tiet o familiar dins", relata Fernando Ortiz des del comitè, assegurant que l'anunci del tancament "és una decepció".

Reunions i mobilitzacions

Aquest dilluns desenes de treballadors han creat un campament a les portes de la fàbrica de Castellet i preveuen mantenir-lo tot el temps que duri l'aturada. L'inici de la vaga coincideix amb una jornada de diverses reunions del comitè d'empresa amb la direcció i l'administració: aquest dilluns es trobaran virtualment amb la Direcció General de Treball i la Direcció General d'Indústria, mentre demà tenen previst fer-ho amb els consellers Chakir El Homrani i Ramon Tremosa.

A banda de la vaga, de cara a dimecres, els treballadors tenen previst tallar la carretera N-340 a l'altura de la fàbrica, situada en una carretera local del nucli de Sant Marçal. Ho faran durant aproximadament quinze minuts dins la franja d'11h a 12h. La setmana de mobilitzacions acabarà divendres amb una protesta a la Plaça Sant Jaume de Barcelona.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Més informació

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.