Vegueria del Penedès

CALENDARI

Bloc Maragall, una tradició


Teresa Costa-Gramunt Vilanova i la Geltrú

10-01-2021 19:13

Aquest any 2021 el bloc Maragall compleix seixanta anys

Bloc Maragall . Eix

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

El bloc Maragall s’ha convertit en una tradició entranyable al servei de la llengua i cultura catalanes: en moltes cases del país es pot trobar aquest calendari tant a la taula del despatx o a la taula de l’ordinador, com a la cuina, al menjador o a la sala d’estar anunciant el dia i els sants del dia, l’hora de la sortida i de la posta de sol, les fases de la lluna. I, al revers del full, a més de trobar-hi poemes, reflexions lingüístiques de gran utilitat orientativa i pràctica, enginyosos mots encreuats i receptes de cuina que inviten a provar-les, el bloc d’aquest any està dedicat al teatre i al cinema català.

Però, ¿d’on surt la denominació Maragall en aquest bloc que ens resulta tan familiar com l’aparell de la televisió o en els últims anys el telèfon mòbil? En el seu moment ho va explicar el seu creador, l’escriptor, editor (Editorial Arimany) i impulsor de tantes iniciatives culturals, Miquel Arimany (Barcelona, 1920-1996): «La meva idea inicial era fer un bloc pràctic d’aquests que es pengen a la paret. Vaig pensar que, si feia un bloc amb autors catalans i autors castellans, la gent ho trobaria indigne, i, si feia un bloc amb autors catalans la censura m’ho prohibiria. Em vaig servir d’aquesta astúcia: aprofitant el centenari del naixement de Maragall, vaig anomenar el bloc BLOC MARAGALL i hi vaig introduir textos d’ell que havia escrit en català i en castellà, de manera que la censura ho va deixar passar».

Així estaven encara les coses en aquest país quan es va iniciar la publicació del bloc Maragall: amb la llengua i la cultura catalana lluitant per aixecar el cap mil·límetre a mil·límetre i amb prudència, ja que el franquisme encara feia sentir el seu pes de plom i exercia amb mà de ferro, i a vegades de forma ben arbitrària i cruel, el seu poder.

La comunitat de ‘blocaires’ Maragall és activa: compartim els fulls d’aquest calendari amb una gran familiaritat: «has provat la recepta dels canelons d’espinacs?»; «has anotat quan cal escriure perquè o perquè?»; «has llegit avui l’esplèndid poema de la Rosa Fabregat?»; «has pres nota de la reflexió de psicologia aplicada respecte de l’angoixa i la tristesa?»; «has llegit la història dels almogàvers?».

Les tradicions es creen. És per aquest motiu que cal celebrar la pervivència del bloc Maragall que ens acompanya en el dia a dia tot senyalant el pas del temps i el santoral que ens recorda per exemple que avui és el sant del Melquíades i que cal felicitar-lo, o que som en la fase de la lluna decreixent, la nova entra el dia 13 de gener, i que els mots en plural han de concordar amb els adjectius que els acompanyen.

Un consell per no oblidar la gramàtica de la nostra llengua que malauradament també avui està amenaçada.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.