Vegueria del Penedès

PRESSUPOST MUNICIPAL

Un pressupost municipal que no respon a les necessitats de Vilanova


PSC Vilanova Vilanova i la Geltrú

12-02-2021 13:33

es tracta d’un pressupost improvisat, sense un projecte per Vilanova i la Geltrú, sense participació dels agents socials i econòmics, i la ciutadania i sense cap més consens que el de les tres forces polítiques que estan al govern

Roda de premsa dels PSC per fer valoració del Ple Municipal de Vilanova. Eix

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Al passat Ple es va aprovar el pressupost municipal 2021 de Vilanova i la Geltrú, un cop més amb els vots en solitari del govern municipal que evidencia la incapacitat d’arribar a acords amb la resta de forces polítiques i amb els representants dels treballadors i de les treballadores de l’ajuntament, però també amb els agents socials i polítics de la ciutat.

El pressupost és una decepció tant en el fons com en la forma i no respon a les necessitats i reptes en l’àmbit de la reconstrucció econòmica i social que té la ciutat.

El govern l’ha presentat després de 3 mesos d’haver-se aprovat les taxes, i per tant, un cop més s’incompleixen les promeses d’aquells grups municipals que a l’oposició defensaven la necessitat de fer un debat conjunt amb les propostes de taxes i pressupost o de fer un pressupost des de zero. Ja n’han fet dos estant al govern i no han estat capaços de fer el debat conjunt que tan reclamaven.
Incompleixen tot el que deien que s’havia de fer quan estaven a l’oposició: fer audiències públiques o recollir aportacions de la ciutadania.

La crisi de la COVID-19 no és excusa per no fer-ho, ja que es poden fer telemàticament com s’estan fent altres debats ciutadans per canals i plataformes.

Així, tres dies abans del Ple, l’alcaldessa informava a la premsa, que era un pressupost en coherència amb el Pla de Reactivació Econòmica i Social, un Pla que no està aprovat i que el govern ja ha dit que té intenció d’aprovar-ho durant el mes  d’abril, de fet, l’oposició el desconeixem a hores d’ara. En relació a aquest Pla, des del Grup Municipal Socialista celebrem que finament es faci el que vam proposar al ple de maig de 2020: un gran pacte de ciutat per a la reconstrucció econòmica i social de Vilanova i la Geltrú i que el govern va rebutjar. Ara s’ho fan seu i ho presenten com un impuls del govern. Tot i que celebrem que es faci, hagués tingut més sentit consensuar primer un Pla de Reactivació Econòmica amb les forces polítiques i amb tots els agents socioeconòmics de la ciutat i després aprovar el pressupost adequat i no a la inversa com es farà ara.

Els regidors i les regidores socialistes tot i els dubtes que els genera la capacitat d’aquest govern per liderar un gran pacte de ciutat i per crear el consens necessari, hi seran amb voluntat de diàleg i amb propostes per reconstruir Vilanova i la Geltrú per tal que aquest Pla comenci a caminar el més aviat possible.

Pel que fa al pressupost probablement tornarà a ser impugnat pels representants dels treballadors i treballadores perquè un cop més no compleix el conveni ni acords: un cop més el Fons Social i Pla de Pensions està per sota del que hi ha al conveni, rebaixen la partida de manteniment de Prevenció i Riscos Laborals i no es reflexa la proposta aprovada de treballadors i treballadores per la Unitat de Serveis Municipals, entre d’altres.

En relació amb les inversions del pressupost 2021, el govern torna a confiar-les  a la venda de sòl públic, allò que la CUP deia que de cap de les maneres es podia fer. Fins i tot la realització dels pressupostos participatius va lligat a aquesta venda de solars municipals. Tant que en un llistat de priorització de les inversions, fet pel govern en resposta a una pregunta del PSC per si no es pogués realitzar aquesta venda, els pressupostos participatius no hi eren.

També a les inversions que proposen per al 2021 preveuen 2,5 milions d’euros per implementar la recollida del porta a porta. Segons la nota de premsa del govern, aquesta s’implementarà l’any 2021 a tota la ciutat. En canvi, al manifest de totes les entitats veïnals menys una, s’explica que el govern 5 dies abans del Ple van explicar que s’implementaria el 2022 i només amb una prova pilot en un barri (proposta que feia el grup municipal socialista fa 2 anys).

Tot i això, aquest serà un any més amb un sistema de recollida de residus amb pròrroga forçosa i sense possibilitats de fer cap millora ni inversions. Cal recordar que la situació és responsabilitat  de la CUP  i ERC que a l’oposició van fer molta demagògia sobre aquest tema.

L’any 2018, quan va acabar la concessió van votar en contra d’un nou concurs que millorava les condicions de la neteja i la recollida d’escombraries a la nostra ciutat. Tres anys després, i ja al govern encara no saben quin model ni quan s’implementarà el nou model de la recollida d’escombraries i mentrestant Vilanova i la Geltrú es troba cada any que passa, més bruta i deixada i amb un contracte finalitzat

Finalment, esperàvem que el pressupost 2021 fos una resposta als problemes reals que patim i tindrem els propers mesos com és l’increment de l’atur, que afecta a més sectors, però al Pressupost no hem trobat cap mesura contundent ni innovadora per donar resposta.

Considerem que cal  destinar recursos directes a l’ocupació, més enllà de les subvencions que poden venir d’altres administracions, per impulsar nous Plans d’Ocupació especialment per aquells col·lectius amb més dificultats d’inserció.  Quant a Promoció Econòmica, des del grup municipal socialista considerem insuficient l’augment de 500.000 € per a la reactivació econòmica, i per al suport als sectors econòmics de Vilanova i la Geltrú i més si tenim en compte la difícil situació actual  de molts autònoms i petits negocis a la nostra ciutat.

En definitiva, es tracta d’un pressupost improvisat, sense un projecte per Vilanova i la Geltrú, sense participació dels agents socials i econòmics, i la ciutadania i sense cap més consens que el de les tres forces polítiques que estan al govern.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.