Vegueria del Penedès

ELECCIONS 14-F

Dincat denuncia al Síndic de Greuges discriminació cap a les persones amb discapacitat en el procés d'eleccions


ACN Barcelona

25-02-2021 11:26

El sector reclama modificar la instrucció de la JEC perquè pot generar desavantatge

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Dincat ha presentat una queixa formal al Síndic de Greuges per denunciar la vulneració del dret a la no discriminació de les persones amb discapacitat per part de la Junta Electoral Central en el procés de votació. En concret, Dincat titlla d’injustificables alguns apartats de la Instrucció 7/2019 emesa per la Junta Electoral Central, duta a terme per garantir el dret a sufragi de totes les persones amb discapacitat intel·lectual, després que milers d’elles recuperessin el dret a vot el 2018.

El sector apunta que hi ha un apartat que apunta que si algun membre d'una mesa electoral o algun interventor o apoderat considera que el vot no és exercit de forma conscient, lliure i voluntària ho podrà fer constar a l'acta de la sessió, però no s'impedirà que aquest vot sigui introduït a l'urna. Aquesta directriu està precedida per un paràgraf que fa menció a les persones amb discapacitat i està inclosa en la instrucció que en el mateix títol menciona el col·lectiu. Segons Dincat, pot portar a la fàcil interpretació que només les persones amb discapacitat i no totes les persones poden ser sotmeses a judici per part dels membres de la mesa, interventors o apoderats sobre la seva capacitat per votar.

Així, el sector creu que la instrucció suposa una discriminació indirecta que, en combinació amb els prejudicis i estereotips que pateix el col·lectiu de les persones amb discapacitat intel·lectual, és susceptible d’ocasionar un desavantatge particular a una persona respecte a d’altres pel sol motiu de tenir una discapacitat.

"Aquesta instrucció no és neutre, i el que fa és habilitar membres de mesa, interventors o apoderats per apuntar el DNI de les persones, jutjant, de forma completament subjectiva, que no exerceixen el vot de forma conscient, lliure i voluntària, però sense establir cap criteri d’interpretació sobre el que es pot considerar no conscient, no lliure o no voluntari", ha explicat Carles Campuzano, director de Dincat.

El sector reclama al Síndic que promogui i impulsi mesures de modificació de la instrucció establint una redacció neutra amb la discapacitat que no posi aquest col·lectiu en el punt de mira.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.