FLASH
10-10-2004 18:41
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
Les associacions de veïns, els promotors, els constructors i el Consell de Medi Ambient són alguns dels col·lectius amb què el govern de la ciutat vol contactar abans d'aprovar inicialment la nova ordenança solar. El document obligarà a incorporar sistemes de captació i d'utilització d'energia solar de baixa temperatura per a la producció d'aigua calenta sanitària. Les noves construccions, així com aquells edificis que es reformin íntegrament hauran de fer servir aquests sistemes d'energia renovables, tant si són públics com privats. Els habitatges unifamiliars i plurifamiliars i els edificis residencials (com els asils, els hotels i similars) estan inclosos en la normativa, així com determinats espais comercials, i els industrials que necessitin aigua calenta.
Altres de les edificacions a les quals afectarà la normativa són les de tipus industrial o esportiva, que comportin «una despesa superior a 360 MJ (mega joules) o 100 kw útils diaris. Finalment, totes les piscines cobertes públiques i privades de nova construcció i totes les piscines descobertes que controlin la temperatura de l'aigua del vas també hauran de complir l'ordenança.
L'aprovació de l'ordenança està emmarcada en el pla d'acció ambiental de Vilanova i la Geltrú, que determina «la necessitat de promoure l'estalvi energètic i l'ús de les energies renovables». Fonts de l'Ajuntament asseguren que «la demanda energètica fa que cada cop sigui més necessari obtenir fonts energètiques renovables que no malmetin els recursos naturals i que contribueixin a disposar de més possibilitats per gaudir d'unes condicions ecològiques més sostenibles».
Si bé el sisè programa ambiental de la Unió Europea preveu que un 21% de l'energia que es consumeixi provingui de fonts alternatives, actualment només és un 3% de mitjana a tot el territori europeu. Jordi Valls reconeix que, a Vilanova, el percentatge d'edificis que fan servir el sol com a font d'energia «és molt baix». «Pensàvem que hi hauria cert augment, però desgraciadament, si no hi ha una obligació, no es fa», apunta el regidor. El responsable d'Urbanisme preveu que la nova normativa pugui posar-se en marxa l'any vinent.
El grup municipal del PP a Vilanova i la Geltrú va reclamar l'ordenança d'energia solar just després de l'estiu. El dia 1 de setembre el portaveu del grup, Santi Rodríguez, va comparèixer públicament per presentar una moció que es debatria en el ple municipal en què els populars retreien al govern que no hagués fet la feina compromesa quatre anys abans. La moció, però, no es va arribar a debatre mai perquè abans del ple el regidor d'Acció Territorial, Jordi Valls, va explicar als regidors del partit conservador que el govern no havia abandonat els seus deures. Segons Valls, l'Ajuntament feia mesos que treballava conjuntament amb l'Institut Català de l'Energia en la redacció d'una ordenança que no només servís per omplir paper, sinó que també fos funcional a l'hora de posar-la en pràctica. El regidor d'Acció Territorial va explicar en aquell moment que, per al govern, no és suficient regular la instal·lació de plaques solars, sinó que la seva aposta era aconseguir una ordenança més completa que garantís l'estalvi d'energia amb detalls com l'orientació dels edificis.
PUBLICITAT
PUBLICITAT