PUBLICITAT
ALTRES
PUBLICITAT
El dinar s’elaborarà amb l’excedent de productes no venuts, que són aptes per al consum però que han estat descartats de la comercialització per diferents motius: per exemple, factors estètics, la data de caducitat, la sobreproducció o la manca de demanda. La recollida d’aliments tindrà lloc principalment el dissabte 27 a les 14:00h al Mercat del Centre de Vilanova i la Geltrú. Posteriorment es farà un recompte dels aliments recuperats, es pesaran i s’iniciarà el triatge i neteja dels aliments per a facilitar la feina de diumenge.
El diumenge un grup de persones voluntàries acabarà de processar aquests aliments i prepararà el dinar, com a mostra que aquests aliments encara són aptes per al consum i serveixen per elaborar un menjar saludable, deliciós i de qualitat. A partir de les 12 del migdia, també s’organitzaran, a la Plaça de les Neus, diferents activitats lúdiques i tallers relacionats amb la reducció del malbaratament alimentari i la cultura de l'aprofitament necessaris per arribar a l’objectiu de residu zero.
La Vinagreta convida a tota la ciutadania de Vilanova a participar com a voluntari/a en els actes preparatoris de l’esdeveniment:
dissabte 27 a les 14h al Mercat del Centre, recollida d’aliments
diumenge 28 a partir de les 10h a la plaça de les Neus, elaboració del dinar de profit
I per facilitar l’organització, es demana a tothom que hi vulgui participar, que s’apunti prèviament a través d’aquest formulari web.
La Vinagreta també convida a tothom a partir de les 14h a ser un dels comensals del dinar de profit 2018.
En l’edició del 2017 es van repartir 350 racions i es van recuperar 500kg de fruita i verdura del Mercat de Vilanova. Si no s´haguessin recuperat, s’hauríen malbarat molts nutrients, però també tots els recursos que havien estat utilitzats en la seva producció i que equivalen a:
L’energia continguda en 181 litres de gasolina.
L’emissió de 431 kg CO2.
L’aigua de 736 dutxes (és a dir, 58.910 litres d’aigua).
373 m2 de terra conreable.
680 € de compra.
Aquestes equivalències s'han calculat gràcies a una metodologia creada per la Fundació ENT (en col·laboració amb l' Associació de Naturalistes de Girona i amb el finançament de l’Agència de Residus de Catalunya) que posa en relleu el valor dels aliments amb l'objectiu de contribuir a la conscienciació sobre la problemàtica del malbaratament alimentari.
Amb aquest dinar popular d’aprofitament La Vinagreta vol fer visualitzar el problema del malbaratament alimentari, sensibilitzar sobre la generació d’excedents i contribuir en modificar tant els hàbits de consum com la manera com es comercialitzen els aliments.
Després de l’èxit de participació i la bona acollida de les dues primeres edicions, La Vinagreta repeteix l’experiència amb molta il·lusió i amb la voluntat de fidelitzar aquest esdeveniment reivindicatiu, participatiu i gratuït a Vilanova i la Geltrú.
A Eix Diari creiem que un periodisme de proximitat, independent i sense pressions és més necessari que mai. La nostra feina és explicar el que passa al teu voltant amb rigor i compromís, però només és possible amb el suport dels nostres lectors.
Si valores la nostra feina i vols que continuem oferint informació lliure i plural per a tot el territori, fes-te subscriptor avui. El teu suport fa la diferència.
Però si ara no et pots subscriure i vols seguir al dia de les notícies més importants, uneix-te als nostres canals de:
PUBLICITAT
Vilanova i la Geltrú | 20-12-2025 fins 31-01-2026
PUBLICITAT