Vegueria del Penedès

PACIFICACIÓ DEL TRÀNSIT

Les obres del carril bici de l'avinguda Francesc Macià de Vilanova començaran a finals de maig


Redacció Vilanova i la Geltrú

29-04-2022 13:41

El projecte remodelarà íntegrament la via, amb prop d'un quilòmetre de carril bici, suprimint les places d'aparcament i habilitant un sol sentit de circulació entre els carrers Coroleu i Menéndez Pelayo

Imatge del carril bici de la rambla Samà. Ajuntament de Vilanova

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Les obres de construcció del nou carril bici de l'avinguda de Francesc Macià, a Vilanova i la Geltrú, començaran a finals del mes de maig i duraran tres mesos, aproximadament. El projecte remodelarà íntegrament la via, entre el carrer Josep Coroleu i la rambla Arnau de Vilanova, seguint una estètica similar a la intervenció a la rambla Samà. La reforma habilitarà un nou carril bici de prop d'un quilòmetre de longitud, suprimirà les dues línies d'aparcament actuals i suposarà l'eliminació d'un sentit de circulació en el tram comprès entre els carrers Menéndez Pelayo i Coroleu. L'actuació s'enmmarca en el programa d'Ajuts a Municipis per a la Implantació de zones de baixes emissions i Transformació digital i sostenible, finançat per la Unió Europea Next-Generation, emmarcat en Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, que ha atorgat a Vilanova i la Geltrú més de tres milions d'euros per executar una proposta de mobilitat activa i ampliació de la xarxa pedalable.

El nou carril bici, amb 920 metres de longitud, permetrà connectar diversos centre educatius com són el Col·legi Sant Bonaventura, les escoles L’Aragai i Volerany i l'Institut Manuel de Cabanyes. Segons les dades amb les que treballa l'Ajuntament de Vilanova, el tram final de Francesc Macià (entre el carrer Zamenhoff i la rambla Arnau de Vilanova) assumeix una intensitat mitjana diària d’entre 5.000 i 8.000 vianants i bicicletes mentre que la intensitat mitjana de vehicles és d’entre 1.000 i els 3.000. L'objectiu de l'obra és revertir la situació actual: "En aquesta avinguda hi circulen més vianants i bicicletes que cotxes, però dediquem un 60% de l’espai per als vehicles i només el 40% de l’espai és per als vianants".

A més de la construcció del carril bici, que connectarà amb el del torrent de Sant Joan i el camí pedalable del Garraf, les obres suposaran un canvi de fesomia de tota l'avinguda, suprimint les actuals dues línies d'aparcaments que hi ha entre el carrer Josep Coroleu i la rambla Arnau de Vilanova. La pacificació del trànsit en aquest via implicarà també un canvi important en la circulació entre els carrers Coroleu i Menéndez Pelayo, que passarà a tenir un únic sentit de la circulació, en aquest cas, en direcció al centre urbà. I és que segons els estudis de mobilitat, En aquest tram, a intensitat mitjana de vianants diaris és d’entre 8.000 i 14.000 persones i hi circulen entre 5.000 i 7.000 cotxes, camions i motocicletes.

El projecte defensa que l'avinguda de Francesc Macià "és el major eix comercial d’est a oest de Vilanova" i posa en valor que "els hàbits de consum dels ciclistes són redundants, és a dir, es desplacen més que els conductors per comprar, fins a 11 cops més. En crear infraestructures per a bicicletes es pacifica el trànsit de vehicles i s’equilibra el repartiment de l’espai més equitativament, es millora la seguretat i es redueix la contaminació. Les infraestructures ciclistes atreuen més clients que les infraestructures pensades per a vehicles".

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Més informació

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.