Vegueria del Penedès

REFRANYER

Pel juny, falç al puny


Josep Ballbè i Urrit Vilanova i la Geltrú

31-05-2022 9:47

A tan sols deu dies del quaranta de maig, demà encetem juny. Un mes especialment desitjat pel qui treballa el camp. La resta de mortals ja veiem propera la data de guardar la roba d'hivern

Eix

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Després d'un maig amb uns quants saltirons termomètrics prou sobtats, ara ens tocarà patir de valent la calorada estiuenca. Haurem d'intentar gestionar-ho remullant-nos a platges i piscines. Tot i això, “pel juny, la molta calor mai no espanta el pagès”. Si tot va com pertoca, “juny brillant, any abundant”. Si més no, en el sentit que, si és sec i assolellat, les collites seran abundoses. Faria honor a diferents dites: “pluges al juny, que estiguin ben lluny”. En el benentès que “aigua per Sant Joan, treu vi i no dóna pa”. O “aigües al juny, ni pastures ni fruits al juliol”. “Al juny, el fred s'esmuny i la pluja està lluny… I encara “de la pluja del juny, la terra en gruny”. 

Amb l'arribada del bon temps, la gent té un to més alegre. Serà perquè “comença l’estiu, on tot riu i tot viu”. De fet, “el sol de juny estalvia llum…”, però alhora comporta molta son. Les terrasses dels bars s'omplen de gom a gom. Se sol socialitzar més amb els amics. A més, després de la pandèmia, hi ha moltes ganes de recuperar aquesta “tradició”, que ha viscut moments de molta incertesa. 

Seguint el costum del locutor Salvador Alsius -en l'etapa inicial de TV3- em ve de gust repassar el calendari. És farcit de sants que ens conviden a celebrar llurs festes: Ruth (dia 4), Olívia (10), Antoni (13),  Ismael (17), Marina (18), Lluís (21), Joan (24), Guillem (25) i Pere o Pau (29), entre d'altres. També, coincidint amb el solstici d'estiu, la part de l'eix de rotació de la terra a l’hemisferi nord es troba més pròxima a la direcció terra-sol. Tenim més ganes de fer el tronera i prendre alguna copeta de cava -amb coca- mentre gaudim de la fresca de la nit, en alguna revetlla. 

Amb aquest seguit de reflexions desenfadades, d’ací a tres setmanes encararem l’arribada d'una nova estació meteorològica. Des d’aquesta talaia/trona diària, aprofito l'avinentesa per a expressar els meus millors desitjos a tots els lectors. Capgirant i reinterpretant la imatge metafòrica de la falç al puny, no perdem mai l'empenta de fixar-nos reptes i fites. Cal refermar, dia rere dia, l’esperit vital. Amb la ferma creença que “si juny és brillant, l’any será abundant”. “Al mal  temps, bona cara”. “Cal prendre el temps com ve i la gent com són”. 

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.