DIARI INDEPENDENT DEL GRAN PENEDÈS

GASTRONOMIA

El trull


Francesc Murgadas / AMIC Les Cabanyes

29-06-2022 18:39

Olis. Eix

M'adono que, tot i haver parlat molts cops del celler personal, d'aquella col·lecció de vins que reposen en algun racó de casa per l'oportuna proposta de ser parella de ball d'un plat concret, mai he parlat del paral·lelisme que es podria establir amb el trull. Aquella part del rebost que guarda els diversos olis que comprem.

Perquè tots hem vist com, a les lleixes del supermercat, conviuen olis de diverses llavors sense que ningú ens expliqui els seus secrets.

De fet, per començar, podríem agrupar-los en dues categories. Els que serveixen per amanir i els destinats a fregir. Una diferència que ve marcada per la temperatura que pot assolir, sense alterar-se, un cop posat al foc. Per això, molts olis habituals (blat de moro, gira-sol, nou, soja...), que fan figa als 150 °C, haurien de destinar-se exclusivament a amanir -tot aportant el seu sabor- o, en el més tolerant dels casos, a coccions a baixa temperatura tipus sofregit o estofat.

El segon grup és molt més selecte i selectiu. Perquè, d'entre els habituals, només l'oli de cacauet i el mai prou estimat i valorat oli d'oliva poden assolir els 220 °C que ens garanteixen un fregit breu i intens, fonamental per no recollir de la paella un preparat amarat de greix, sinó un producte superficialment cruixent i de cor tendre. Una virtut que no exclou la seva idoneïtat per amanir i sofregir, compartida amb els del primer grup.

D'aquí que, quan busquem un oli "tot terreny", hàgim d'acabar anant a petar al mediterrani oli d'oliva. Un gran tresor que té el seu taló d'Aquil·les en l'acció ranciejant que la llum li provoca, i que cal evitar a qualsevol preu, posant-lo en un recipient de vidre fosc o embolicat amb paper opac.

I que quan ens plantegem el "reciclat" d'aquest oli "tot terreny" després d'una fregida, el pitjor que podem fer és afegir oli nou al ja fregit, barrejant graus de "veterania". Millor utilitzar l'oli nou en una fregida, abans d'incorporar-lo al que ja havia perdut la virginitat.

Enteneu ara perquè reivindico un racó de la cuina per instal·lar-hi el vostre trull particular?

A Eix Diari creiem que un periodisme de proximitat, independent i sense pressions és més necessari que mai. La nostra feina és explicar el que passa al teu voltant amb rigor i compromís, però només és possible amb el suport dels nostres lectors.

Si valores la nostra feina i vols que continuem oferint informació lliure i plural per a tot el territori, fes-te subscriptor avui. El teu suport fa la diferència.


Subscriu-te ara!


Però si ara no et pots subscriure i vols seguir al dia de les notícies més importants, uneix-te als nostres canals de:


WhatsApp! Telegram!

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.