DIARI INDEPENDENT DEL GRAN PENEDÈS

GASTRONOMIA

Invasió subtil


Francesc Murgadas / AMIC Les Cabanyes

28-07-2022 17:52

Com en el magnífic conte curt de Pere Calders on els orientals ocupen lentament i discrets, el nostre entorn, la gastronomia -o potser hauríem de dir la cuina per ser més precisos- s'ha vist envaïda per la moda de les cremes

Robot de cuina. Eix

I jo, sincerament, no crec que sigui una moda passatgera. De fet, aquest canvi d'hàbits afavorit per la simplificació dels processos culinaris que suposa tenir al nostre servei les trituradores i batedores de darrera generació, l'intueixo com a similar al que l'home d'Atapuerca va patir o gaudir -segons es miri- quan va aprendre a coure la carn, passant de menjar, primer la carronya que deixaven els carnívors més poderosos que ell i després la carn fresca que li permetien capturar les seves eines i estratègies.

Una cocció que, de passada, li va servir per nodrir als seus majors amb les dents i queixals desgastats pel consum de llavors gramínies amb la coberta més o menys dura. Talment com avui, les cremes serveixen per alimentar els més joves i els més grans sense que hagin de fer esforços per mastegar el preparat.

Però, insisteixo, la principal raó rau, al meu entendre, en la simplificació de processos que permet, hàbilment combinada amb arguments nutricionals no massa clars, fomentar la implantació de menjars crus, de masticació curta o nul·la, i "preparables" en uns pocs minuts gràcies a màquines que no tardaran gaire a ser absolutament programables. Prescindint fins i tot de l'ajudant que avui posa la pastanaga quan li mana la veu més o menys seductora de la màquina trituradora, i abans d'engegar el programa de cocció a l'hivern o reclamar la incorporació d'un parell de glaçons a l'estiu.

I no és l'únic cas. Fruit del sovintejat de sushis, sashimis, carpaccios i altres "delícies" orientals, digueu-me qui és capaç avui d'enfrontar-se, amb certes garanties d'èxit, a un peix al forn que no hagi estat prèviament escatat i desespinat?

Tot sigui per poder enllestir un plat en 5 o 6 minuts. Mentre a la TV fan una tanda d'anuncis.

A Eix Diari creiem que un periodisme de proximitat, independent i sense pressions és més necessari que mai. La nostra feina és explicar el que passa al teu voltant amb rigor i compromís, però només és possible amb el suport dels nostres lectors.

Si valores la nostra feina i vols que continuem oferint informació lliure i plural per a tot el territori, fes-te subscriptor avui. El teu suport fa la diferència.


Subscriu-te ara!


Però si ara no et pots subscriure i vols seguir al dia de les notícies més importants, uneix-te als nostres canals de:


WhatsApp! Telegram!

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.