Vegueria del Penedès

AMETLLER ORIGEN

Joan Simó: “La innovació és clau per seguir produint amb la màxima qualitat i el mínim impacte mediambiental”


Susana Nogueira Vilafranca del Penedès

23-03-2023 8:27

El grup Ametller Origen aposta per la innovació i la transformació del sector agroalimentari

Joan Simó, director d’Innovació i Desenvolupament del Grup Ametller Origen

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

La innovació i la transformació del sector agroalimentari, amb una clara aposta per la qualitat i un menor impacte en el medi ambient, vertebren el projecte d’Ametller Origen, empresa especialitzada en productes frescos i elaborats de qualitat.

La companyia treballa actualment en el projecte de l’Agroparc, un clúster agroalimentari 100% sostenible i circular, una iniciativa innovadora per transformar el sector agroalimentari perquè sigui més innovador i sostenible. Es començarà a construir l’any 2024 a Gelida.

L’Agroparc serà el primer districte agroindustrial d’energia positiva i CO₂ negatiu on es posaran en marxa diferents projectes en els àmbits agritech i foodtech per impulsar la circularitat en tots els seus processos, consolidar la producció primària a través de la tecnologia i fer una gestió eficient dels recursos. Per fer-ho possible, s’ha incorporat al biòleg i doctorat en enginyeria agroalimentària i biotecnologia, Joan Simó, com a director d’Innovació i Desenvolupament del Grup. “Des de fa anys, Ametller Origen és una empresa involucrada en la innovació de diferents àmbits i un dels objectius que em proposo és iniciar projectes transversals dins d’una empresa tan vertical. El Grup ja treballa en diferents projectes que tenen la sostenibilitat com a eix vertebrador, com la reducció de plàstics, la incorporació de vehicles elèctrics per reduir el cost energètic i la reducció de la petjada de carboni en la distribució d’aliments”, manifesta Simó.

Amb l’Agroparc, que integra agricultura, indústria i energies renovables, Ametller Origen té la voluntat de transformar el sector agroalimentari i consolidar la producció primària a través de la digitalització, l’increment del valor afegit, la gestió eficient dels recursos i la formació i la transferència tecnològica. En la nova planta s’implementaran els àmbits agritech i foodtech. Simó assegura que Ametller Origen té el repte de ser una empresa climàticament neutra i, per tant, la idea d’aquests dos sectors (agritech i foodtech) “és que tinguin un impacte positiu en el rendiment, fent ús de la tecnologia tant en el món agrari com alimentari amb projectes transversals com pot ser l’ús de robòtica, la intel·ligència artificial, les xarxes 5 i 6 G o la sensorització, entre altres. En aquest sentit, la tecnologia serà l’eina per aconseguir objectius com augmentar la producció mantenint la qualitat, fent ús dels mínims recursos possibles per tal de generar el menor impacte mediambiental”.

Simó explica que l’Agroparc serà dissenyat per produir sent el màxim eficient possible en termes energètics aprofitant les externalitats de cada vertical. “Agruparem en el mateix espai diferents àrees i es generarà energia des de plaques solars, sistemes de generació d’energia renovable i tots els residus que generarà la planta els podrem utilitzar en l’agricultura. L’aigua dels processos industrials es podrà reutilitzar per l’agricultura, els residus vegetals com a compost o la proteïna a través de la bioconversió”.

El director d’Innovació i Desenvolupament d’Ametller Origen, Joan Simó, també liderarà la posada en marxa de l’Institut d’Agricultura Tecnificada iAGRITECH, un centre de formació i investigació per formar a futurs treballadors agrícoles. “L’aposta de futur de l’Agroparc és poder treballar en projectes que ens permetin desenvolupar tecnologies no existents que vagin en la línia de sostenibilitat. També la de formar tècnics i treballadors perquè siguin capaços d’utilitzar els recursos de la manera més eficient possible”, comparteix Simó. Actualment, el Grup col·labora amb empreses del sector, universitats, centres de recerca i tecnològics i amb departaments de la Generalitat per impulsar projectes i començar formacions en agritech i foodtech.

L’Agroparc també serà un punt de trobada de petites i mitjanes empreses dels sectors agritech i foodtech, on es posaran en marxa projectes innovadors i es compartiran coneixements que seran essencials per poder convertir l’Agroparc en un punt d’innovació de l’agricultura tecnificada i sostenible del sud d’Europa.

Segons Simó, l’objectiu principal perquè el Grup Ametller Origen continuï desenvolupant a curt i mitjà termini la sostenibilitat i circularitat en tots els seus processos al llarg de la cadena de valor és “produir amb la màxima qualitat i amb el mínim impacte possible en el medi ambient i tots els aspectes que tinguin a veure amb la innovació aniran lligats a aquesta voluntat”.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.