Vegueria del Penedès

FAUNA AUTÒCTONA

Localitzen un vidriol mascle a La Rocalla de Les Bassetes, a Cubelles


Redacció Cubelles

21-03-2023 18:21

La troballa d'aquesta sargantana sense potes posa en evidència l'èxit del refugi a la fauna i flora rupícola que impulsa Arba litoral des de l'any passat

"

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Uns voluntaris van localitzar el 26 de febrer un exemplar de vidriol mascle a La Rocalla de Les Bassetes. Es tracta d'una sargantana sense potes característica dels boscos caducifolis que ha trobat refugi i aliment en aquest espai de Cubelles que l'entitat Arba Litoral està recuperant des de l'any passat. Des de l'entitat, Oriol Millán destaca que la troballa posa "és un primer indici d'èxit de la iniciativa que vam començar el 2022, La Rocalla de Les Bassetes, una obra en pedra seca l'objectiu de la qual era oferir refugi a la fauna i flora rupícola".

Durant una jornada de voluntariat on es van plantar murtes al laberint que anomenen el Rodal de la Negra (situat a l'àrea central del terreny) un dels voluntaris el vidriol mentre excavava un clot. Com que l'exemplar que devia hivernar estava en risc de pendre mal amb alguna eina, el van traslladar fins a la rocalla: "s'hi va refugiar de seguida. Darrere les roques hi té una bona capa d'argila humida on confiem que es va tornar a enterrar".

Des de l'any 2019 no trobava cap vidriol dins aquest espai natural, segons assenyala Arba Litoral: "És aviat per donar per estable la població, ja que hem consultat amb un expert en herpetología de l'entitat La Foixarda Vilanovina, David Gómez, i ens ha confirmat que es tracta d'un mascle. Si hagués estat una femella encara estaríem més contents davant la possibilitat que hi posés ous. A més, l'impacte potencial que suposa la proximitat de la colonia felina Peluts continua existint, a més d'altres pertorbacions greus com l'incendi que recentment va afectar un bosc molt proper. Per tant l'espècie continua sent molt vulnerable al municipi cubellenc, així que tota iniciativa que el pugui protegir (com el projecte Bassetes) o el posi en valor (com aquesta notícia) ajuda a conservar aquesta espècie", remarca Oriol Millán.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.