Vegueria del Penedès

AUTISME

Manifest Autisme amb futur


Autisme amb futur Vilanova i la Geltrú

28-03-2023 14:06

L'Associació Autisme amb Futur és una associació formada en l'actualitat formada per 285 famílies del Garraf i Penedès, amb fills i filles diagnosticats amb Trastorn de l'Espectre Autista

Associació Autisme amb Futur. Eix

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

El proper 2 d'Abril és el Dia Internacional de Conscienciació sobre l'Autisme i és per aquest motiu que hem preparat els següents actes per poder visibilitzar i conscienciar al nostre territori i dels quals, ens complau convidar-vos perquè ens acompanyeu en aquest dies tant especials.

Els actes organitzats aquest any són els següents:

🔵 V JORNADA PEL DIA MUNDIAL DE CONSCIENCIACIÓ SOBRE L'AUTISME 🔵

📅Dissabte dia 1 d'abril
⏰Horari de 10h a 13:30h
📍Al Casal del Vilafranca (Sala Zazie)

Conjuntament amb el CENTRE FEM CAMÍ, us hem preparat una jornada amb unes ponències plenes d'experiències i il·lusió, us adjuntem cartell per la vostra informació.

👉RESERVA LA TEVA ENTRADA CLICANT AQUÍ

L'Associació Autisme amb Futur és una associació formada en l'actualitat formada per 285 famílies de les comarques del Garraf i Penedès, amb fills i filles diagnosticats amb Trastorn de l'Espectre Autista, i que fa una tasca de suport i acompanyament a les famílies i a les persones TEA i treballa per la conscienciació en el nostre territori.

Aquest any ja anem per la 10ª edició de preparació de diferents actes per aquest dia i ens afegirem a la campanya impulsada per la Confederación Autismo Espanya i la Federació Catalana d'Autisme que té com a lema #LlamémosloPorSuNombre

La campanya 2023 per al Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme té com a objectiu la sensibilització i conscienciació sobre el trastorn de l'espectre de l'autisme, posant el focus en tres aspectes essencials:

La variabilitat que existeix dins de l'espectre

El reconeixement social de l'autisme, reclamant acceptació, tolerància i respecte, allunyant-se dels mites i estigmes que encara avui existeixen entorn de l'autisme.

El sentit de pertinença que reclama i reivindica una bona part del propi col·lectiu.

S'estima que al voltant de 7 milions de persones tenen trastorn de l'espectre de l'autisme (TEA) a Europa. A Espanya, més de 470.000. 

Manifest

Avui 2 d'abril dia mundial de conscienciació sobre l'autisme. Des d’AUTISME AMB FUTUR volem enviar un missatge de reivindicació i  denúncia i, alhora, volem fer una crida a tota la societat mitjançant un missatge d’esperança i d’implicació. 

Autisme amb Futur, actualment som quasi 300 famílies, que juntes a les 38 entitats de la Federació Catalana d'Autisme representem a més de 6000 famílies que viuen el seu dia a dia amb moltes dificultats en diferents àmbits; escolar, judicial, sanitari, laboral i social però que juntes estem duent a terme accions importants amb un impacte positiu, ampli i directe en les vides de les persones amb  autisme, les seves famílies i el seu entorn.

El moviment associatiu familiar en col·laboració amb la comunitat autista, som l'eix i la vèrtebra d’aquesta reivindicació, quasi totes  vam néixer per defensar els drets dels nostres fills i filles que segueixen creixent i hem de seguir en defensa dels drets dels joves i  adults amb autisme que no volen que s’apagui la seva veu i criden, es manifesten, denuncien i ja no s’amaguen per reivindicar els seus  drets. Els drets de totes i tots. 

La convenció de l'ONU dels drets de les persones amb discapacitat vol garantir la inclusió social de totes les persones. Aquest tractat  internacional va ser ratificat per l'Estat Espanyol l'any 2008, fa més de 13 anys, però les mancances segueixen sent moltes.

El departament de drets socials no reconeix l’autisme com una discapacitat digne de menció. Som un 1.23% de la població però encara  no som prioritaris i se’ns barreja entre discapacitat intel·lectual i salut mental creant biaixos, diagnòstics i atencions errònies. I això  s’ha d’acabar ja.

Reivindiquem, proposem i alcem la veu per manifestar que: 

1. Som un col·lectiu invisible, on des de la mateixa administració se'ns discrimina per raó de discapacitat. No estem  administrativament comptats, per tant, tot i l’enorme prevalença, l’administració pública no reconeix l’autisme com una  condició on s’hi ha d’abocar recursos. Reivindiquem estar reconegudes específicament dins les carteres dels diferents departaments. 

2. Les dones, adolescents i nenes autistes segueixen estant infradiagnosticades. Demanem igualtat en l’acompanyament, més  informació, més suports, accessos i informació sobre l’autisme per evitar la doble discriminació.

3. S’ha de garantir que els infants amb autisme puguin accedir a l'escola ordinària, com qualsevol infant neurotípic tal com  s’estableix al Decret de l’Escola Inclusiva de 2017: això és possible si es posen els suports econòmics, humans i tecnològics  necessaris i si s’implica a les entitats especialitzades. És necessari que els departaments d’Educació, Salut i Drets Socials  treballin de manera transversal perquè no es vulneri el dret a la participació dels nens i nenes amb autisme en tots els àmbits.

4. Les persones amb autisme tenen una esperança de vida un 16% menor que la resta de població. Instem a l’Administració  pública a re-formular de manera immediata l’atenció en els entorns sanitaris del nostre col·lectiu perquè cada any que passa  les persones del nostre col·lectiu i de les nostres famílies es moren abans perquè ningú finança ni prioritza aquest canvi. No  som prescindibles. 

5. S’ha de garantir l'accessibilitat i l'oportunitat a llocs de treball dignes independentment de les capacitats de cadascú: la  diversitat existeix, és real i cal treballar per poder conduir-la a un pla d'igualtat. El col·lectiu de persones amb autisme és el  que menys inclusió social i laboral té dins de les diferents diversitats arribant a índex d’atur de fins a un 80%, però amb els  suports personals adients, la inclusió és possible i ho estem veient a través de la tasca de les entitats federades que treballen  en aquest camp.

6. No existeixen programes públics de vida adulta específics per a persones amb autisme que promoguin de manera EFECTIVA la vida independent i la participació en la comunitat amb els recursos especialitzats que es necessiten. Moltes persones  autistes adultes i d’edat avançada viuen en centres residencials i són ateses de manera no adequada a la seva condició. 

7. Fa 10 anys que esperem que es desplegui el decret d’assistència personal. Això és una nova vulneració dels drets de les  persones del nostre col·lectiu. Denunciem que hi ha una deixadesa pública i un abandonament encobert de l’administració  cap a la promoció de la figura de l’assistent personal en un moment on públicament es defensa la vida comunitària, però  burocràtica i pressupostàriament hi ha un reforç cap a les grans corporacions residencials.

8. Les famílies de persones amb autisme estan esgotades i se senten abandonades. Demanem que se les dignifiqui i se les  protegeixi des de l’administració. Que se’ls brindin oportunitats per millorar la seva qualitat de vida i que puguin viure i  gaudir dels diferents cicles vitals.

9. Se’ns ignora com a col·lectiu, se’nsignora com a famílies i se’ns ignora com a entitats. Enguany s’ha retirat el suport econòmic  públic a

10 programes familiars de continuïtat i efectius arreu de Catalunya. No ho podem permetre: Demanem el  finançament necessari per a la reactivació d’aquests projectes de manera immediata i un pla de suport específic per a les  famílies i persones cuidadores per garantir espais de respir i que aquesta cura sigui reconeguda i recompensada tal com  s’estipula a l’estratègia europea de les cures que es va publicar a finals de l’any 2022.

En conclusió, les persones amb autisme no vivim dignament. No envellim dignament. No morim dignament. Tampoc ho fan les nostres  famílies. Ja n’hi ha prou. Demanem finançament i suport per a programes d’edat adulta comunitaris en habitatges amb suport i suport  en programes d’envelliment digne. 

Continuarem treballant per crear aliances, per construir noves realitats, per sumar cada cop més col·lectius en aquesta perspectiva de  participació comunitària i d’igualtat de drets. Perquè el futur és cosa de totes i de tots: res no ens pararà. 

Dona’ns suport. Fem-ho possible.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.