Vegueria del Penedès

CANVI CLIMÀTIC

Entra en vigor la primera certificació internacional en viticultura regenerativa


Redacció Vilafranca del Penedès

29-03-2023 12:56

Segons Miquel Torres, president de l’Associació de Viticultura Regenerativa: 'Volem fomentar la viticultura regenerativa a tot el món, ja que té l’objectiu de retornar la vida als sòls i lluitar contra el canvi climàtic'

Imatge d'una vinya regenerativa al Penedès. Viticultura regenerativa

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

La certificació internacional Regenerative Viticulture Alliance (RVA) és el principal estàndard en viticultura regenerativa que capacita als viticultors, elaboradors i consumidors per abanderar l’acció climàtica a través d’una viticultura que millora la salut dels sòls i de les vinyes i té un impacte positiu en termes de biodiversitat, segrest de carboni i cicles d’aigua, en les zones de producció.

La RVA, que entra en vigor a l’abril, és una certificació d’abast global focalitzada exclusivament en viticultura i creada per l’Associació de Viticultura Regenerativa, amb la col·laboració de The Regenerative Viticulture Foundation, i de l’entitat internacional independent de certificació Ecocert per verificar el compliment de les pràctiques regeneratives a les vinyes. L’objectiu és, per una banda, reconèixer públicament els esforços realitzats pels viticultors i productors de tot el món que apliquen aquest model vitícola i, per altra banda, certificar els vins que procedeixen de vinyes regeneratives i, per tant, contribueixen a mitigar els efectes de l’escalfament global gràcies a la seva funció com a embornals de carboni.

Els requisits mínims per obtenir aquesta certificació són estar treballant en viticultura regenerativa durant un any com a mínim; acreditar una formació en aquesta temàtica (curs d’iniciació que s’imparteix des de l’Associació) i realitzar anàlisis físico-químics dels sòls a través de laboratoris acreditats i analítiques qualitatives un cop a l’any. Els vins que sol·licitin el segell RVA hauran de disposar del certificat ecològic o demostrar que procedeixen de vinyes cultivades en ecològic durant almenys tres anys d’acord amb la normativa vigent.

Els viticultors i cellerers que iniciïn el procés de certificació disposaran d’una aplicació mòbil (també disponible com a aplicació web) que conté un pla de treball detallat i un quadern de camp per fer seguiment de les pràctiques implementades i monitoritzar l’evolució de la vinya. Per certificar les vinyes com a regeneratives, els viticultors hauran de realitzar una autoavaluació anual a través de l’aplicació i una visita certificadora de les vinyes cada tres anys, mentre que la certificació dels vins serà anual a través de visites al celler per part de l’empresa certificadora.

La RVA contempla un estat transitori durant un període màxim de sis anys per a aquells viticultors que no apliquin la totalitat de les pràctiques recomanades en el estàndard, que s’indicarà com a ‘RVA Transition’. Un cop implementin totes les pràctiques de viticultura regenerativa, obtindran el segell ‘RVA Certified’.

Segons Miquel Torres, president de l’Associació de Viticultura Regenerativa: “Volem fomentar la viticultura regenerativa a tot el món, ja que té l’objectiu de retornar la vida als sòls i lluitar contra el canvi climàtic. Aquesta certificació proporciona les eines necessàries per entendre millor i monitoritzar d’una manera més efectiva les pràctiques regeneratives, a través de l’aplicació, que està vinculada a la certificació per a què sigui un procediment fàcil i intuïtiu, sense burocràcia, accessible a qualsevol viticultor o cellerer que apliqui les pràctiques requerides”.

Entre les pràctiques regeneratives que la certificació RVA estableix com a obligatòries estan les cobertes vegetals, no llaurar, emendes orgàniques, pastura racional (o control mecànic substitutiu), conservar o augmentar de la biodiversitat, realitzar assajos de camp i anàlisis microbiològics i garantir el benestar animal i condicions laborals dignes. Com a opcionals, s’inclouen la gestió de l’aigua, l’ús de fitoteràpia o mètodes naturals de millora del sòls entre d’altres.

La sol·licitud per a obtenir la certificació RVA s’ha de fer a través del formulari que es troba a la pàgina web de l’Associació de Viticultura Regenerativa.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.