Vegueria del Penedès

ELS PEUS A MAR I EL CAP ALS NÚVOLS

Coses que estan a la vista i ningú no les veu


Josep Maria Ràfols Vilanova i la Geltrú

23-04-2023 20:01

Molta gent hi passa per sota cada dia, sense adonar-se’n. Són coses que passen a la ciutat que a més de tenir els peus a mar sovint té el cap als núvols

L'escut de la porta principal de l'edifici de les Casernes. Josep Maria Ràfols

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

No se sap qui ho va fer. Ni tan sols es pot assegurar quan es va portar a terme.

Molta gent hi passa per sota cada dia, sense adonar-se'n. Són coses que passen a la ciutat que, a més de tenir els peus a mar, sovint té el cap als núvols.

És un dels misteris d'aquesta vila tan encantadora com encantada. Es troba a l'edifici de les Casernes, a la plaça del mateix nom. A l'entrada principal del pavelló, concretament. Al damunt de tots els caps que hi entren per anar a veure o a practicar l'hoquei, el futbol sala i un grapat més d'activitats.

No em refereixo a les lletres escrites en negre a la part alta de l'arcada, gairebé il·legibles, que diuen "Milicia Nacional". Estic parlant de l'escut damunt la pedra principal de la portalada, sobre la dovella. Es veuen les quatre barres i, a sota, un castell. Fins aquí, bastant semblant a l'actual escut de Vilanova. Però, allò que crida l'atenció és que la part superior de l'escut està clarament trencada, hi manca la part de dalt. Es pot veure clarament a la fotografia que encapçala aquesta columna. Què li va passar? Per què està trencat? Què hi havia a la part desapareguda?

Les respostes a aquestes preguntes les podem trobar en els "Detalls de Vilanova", un conjunt de carpetes que reuneixen les làmines de Pau Roig Estradé (Vilanova, 1914-1994), conservades a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. El text que acompanya un dibuix de l'escut partit, obra del mateix dibuixant i pintor, diu així:

"Escut de pedra de finals del segle XVIII. Cal observar la part superior que fou arrencada [de] la pedra, [on] sens dubte hi havia la corona de la monarquia borbònica i degué treure's al temps de la república".

Un detall digne de ser incorporat a les visites guiades que es fan al patrimoni històric de la ciutat.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.