NOTA DE PREMSA
03-02-2005 11:27
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
En el decurs de la clausura va anunciar que properament se signarà amb l'AMTU un conveni segons el qual la Generalitat aportarà 1,5 milions d'euros, que s'hauran de destinar a millorar el servei del transport urbà d'aquests municipis. Respecte a l'accessibilitat als polígons industrials, va explicar que properament es posaria en marxa un programa pilot a 22 polígons de tot Catalunya, pels quals es destinarà mig milió d'euros. També va dir que aquest any es rehabilitaran les estacions d'autobusos de Granollers, Sabadell, Terrassa, Igualada, Manresa, Vic, Vilanova i la Geltrú i Vilafranca del Penedès, amb una inversió de 4,6 milions d'euros. Igualment també va afirmar que en el segon semestre de 2006 es preveu licitar les obres de construcció de dos carrils bus a la C-58, entre Barcelona i Sabadell, i a la B-23.
Respecte a la petició promoguda per l'AMTU i que té el suport de diversos ajuntaments per demanar el pas del tren d'Alta Velocitat pel Vallès amb la seva corresponent estació, el secretari general de Mobilitat es va manifestar a favor d'aquesta demanda en la seva solució de doble via segregada i va dir que faria arribar aquesta petició al Ministeri de Foment.
En declaracions posteriors als mitjans de comunicació el secretari general de Mobilitat va dir referint-se al tren orbital que aquest projecte de l'AMTU és molt important i que el govern de la Generalitat l'incorporarà en el seu Pla ferroviari.
En el decurs de la clausura el director general de l'AMTU, Antoni Prunés, ha llegit un decàleg amb les principals conclusions derivades de la jornada que el president de l'AMTU, Josep Mayoral, ha dit que la Junta Directiva d'aquesta agrupació anirà treballant. Són les següents:
1. Cal que la nova ordenació territorial del país tingui com un dels elements centrals la mobilitat, atès que és un element essencial de la qualitat de vida, garantidor de la igualtat d'oportunitats per a tota la ciutadania.
2. El servei de transport urbà és una necessitat dels habitants dels nostres municipis independentment de la seva població, per això cal el suport de les administracions autonòmiques i estatal perquè arribi a tots els municipis, superant el llindar normatiu dels 50.000 habitants.
3. Cal una visió de futur en la planificació i construcció de les noves infraestructures de transport, avançant-les a les necessitats futures de mobilitat, creant hàbits i comportaments de mobilitat sostenible.
4. Per donar una millor cobertura del transport ferroviari als creixements de població en les corones metropolitanes cal evolucionar dels actuals sistemes radials a xarxes transversals que garanteixin la connexió directa entre les ciutats que les articulen.
5. Cal que s'acceleri la construcció i posada en funcionament de les infraestructures necessàries a la segona corona metropolitana, en especial, habilitar la línia Mollet - el Papiol per al transport de viatgers; el desdoblament de la línia de ferrocarril Barcelona - Puigcerdà fins a la Garriga; la millora de la freqüència de la xarxa del Maresme i la construcció de la nova línia ferroviària orbital Mataró - Granollers - Sabadell - Terrassa - Vilanova i la Geltrú.
6. Cal un finançament compartit entre totes les administracions públiques del dèficit generat pel transport públic urbà, similar al contracte-programa dels municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, que tenen una participació de les administracions central i autonòmica del 75% i local del 25%.
7. En la implantació de les noves infraestructures de transport d'àmbit regional cal garantir una major participació dels municipis afectats i dels usuaris per a una millor integració de la xarxa de transports en el territori.
8. Cal fer un esforç en millorar el servei de qualitat i la velocitat
comercial per part de tots els municipis que presten el transport urbà per guanyar viatgers i disminuir l'ús del vehicle privat. També han d'augmentar la seva freqüència els transports interurbans i la seva intermodalitat amb el transport urbà.
9. Per solventar els problemes de mobilitat dels polígons industrials i de les zones de baixa densitat, cal la participació de tots els agents implicats i la implantació de sistemes de transport flexibles adaptats a demandes clarament discontínues.
10. L'administració ha d'incloure en la seva valoració del servei de transport els índexs de satisfacció dels usuaris. De la mateixa manera els operadors han d'assumir com a essencial per a una bona prestació dels servei l'obtenció i el compliment de les certificacions dels processos de qualitat mesurables i auditables per experts independents.
PUBLICITAT
PUBLICITAT