Vegueria del Penedès

CONSELL COMARCAL

Millora ambiental a la cua del pantà de Foix per afavorir la biodiversitat


Redacció Castellet i la Gornal

30-06-2025 17:29

Les obres, que començaran a mitjan juliol, preveuen la creació de basses, un canal bioremediador i la reforestació amb espècies autòctones

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

El Consell Comarcal de l’Alt Penedès ha presentat un projecte de millora ambiental a la cua del pantà de Foix que començarà a executar-se aquest mes de juliol i s’allargarà fins a principis de 2026. L’actuació té com a objectiu principal millorar la qualitat de l’aigua, reduir l’acumulació de sediments, limitar la presència d’espècies invasores i potenciar la biodiversitat en un entorn clau del Parc del Foix, declarat zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA) per la Unió Europea.

El projecte preveu l’extracció de la canya americana —una planta invasora que redueix la capacitat hidràulica de la zona—, la creació de nou basses d’1,5 metres de profunditat i un canal bioremediador de 200 metres. També s’hi farà una important replantació amb arbres i plantes autòctones per recuperar l’ecosistema de ribera i augmentar la resiliència del medi davant els efectes del canvi climàtic.

Una acció col·laborativa amb finançament climàtic

El cost total de les actuacions és de 325.000 euros, el 90% dels quals es finançaran a través d’una subvenció dels Fons Climàtics del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat, gràcies a la participació del Consell Comarcal en el projecte europeu Life ecOAdapt50. L’Ajuntament de Castellet i la Gornal assumirà el 10% restant i la direcció d’obra.

El president del Consell Comarcal, Xavier Lluch, ha destacat la col·laboració entre administracions: “Aquest és un bon exemple de treball conjunt entre la Diputació de Barcelona, l’Agència Catalana de l’Aigua, el Consell Comarcal i l’Ajuntament de Castellet i la Gornal”.

Intervencions clau per a la millora ambiental

Les basses permetran recuperar làmines d’aigua lliure i es protegiran amb barreres físiques per evitar que tornin a colonitzar-se amb canyís. El canal bioremediador, amb marges vegetats, actuarà com a filtre natural per eliminar contaminants difusos de l’aigua que entra al pantà.

Paral·lelament, es sembraran herbàcies autòctones a totes les àrees remogudes o alliberades de canyís. Marta Salamé, enginyera de l’Àrea de Territori del Consell Comarcal, ha explicat que s’emprarà una combinació de llavors de creixement ràpid, lleguminoses per fixar nitrogen i gramínies autòctones per garantir una revegetació progressiva i estable.

La reforestació es farà preferentment a la tardor de 2025 i la primavera de 2026, per evitar el període de més calor i respectar l’època de nidificació de les aus. Es plantaran espècies com verns, avellaners, freixes, àlbers, càrex i vinc

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.