Vegueria del Penedès

ALTA TENSIÓ

La Cambra i el Col·legi d'Enginyers avisen que el debat de la MAT distreu del "retard en la transició energètica"


ACN Barcelona

21-08-2023 19:05

Ambdues entitats aposten per una major interconnexió de Catalunya amb l'Aragó i França

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

La Cambra de Comerç de Barcelona i el Col·legi d'Enginyers de Catalunya han alertat aquest dilluns que el debat sobre la línia de molt alta tensió (MAT) entre Terol i Begues (Baix Llobregat) distreu del "retard en la transició energètica" que pateix el país. "Considerem que aquesta polèmica generada recentment és sobrevinguda i ens distreu del retard que portem en la implantació del model d'energies renovables", han indicat en un comunicat aquest dilluns. "És necessari per a aquesta transició fomentar una xarxa de transport elèctric interconnectada amb la resta d'Europa, l'Aragó i les comunitats adjacents", agreguen després d'apostar també per accions com la millora de l'eficiència o el foment de l'autogeneració.

"Sobirania energètica no significa aïllar Catalunya des d'un punt de vista energètic. Es tracta d'integrar Catalunya i connectar-la amb els territoris veïns, per així poder decidir i planificar d'una manera sobirana quin model d'abastiment es vol per a les empreses i les llars", indica el text, que també recorda que sobirania i planificació han d'anar "lligades".

Des de la Cambra apunten també que la línia d'alta tensió ha de reforçar la xarxa mallada actual i facilitar la redistribució del consum energètic al llarg del seu recorregut. "D'aquesta manera s'aprofitarien les línies i traçats ja existents i es posaria en valor el que Catalunya també pot aportar al sistema europeu de renovables en qüestió d'emmagatzematge", defensen.

La setmana passada entitats com Unió de Pagesos van criticar l'autorització de la línia de molt alta tensió (MAT) entre Terol i Begues (Baix Llobregat), una infraestructura que ha de creuar 40 municipis catalans. Segons aquesta organització, l'obra vulnera la normativa del sector elèctric i aspectes relacionats amb el medi ambient. A més, assegura que l'autorització de la MAT s'ha fet amb una "absoluta manca" d'anàlisi cap a les afectacions agràries i diu que el promotor de la línia "no ha complert amb les exigències legals".

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Més informació

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.