QUAN COBREN ELS NOSTRES POLÍTICS
26-10-2023 Última revisió: 27-10-2023 11:27
Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!
Quant cobren els alcaldes de les comarques del Penedès, el Garraf i l'Anoia? El sou dels polítics sempre és tema de conversa fàcil. Però el cert és que les remuneraciones dels polítics estan fixades per llei en funció del nombre d’habitants de cada municipi. Per exemple, les ciutats amb una població d’entre 50 mil i 75 mil habitants, com és el cas de Vilanova i la Geltrú, els alcaldes –segons els Pressupostos Generals de l’Estat 2023– podrien cobrar un màxim de 75.504 euros l’any. En les poblacions d’entre 20 mil i 50 mil persones, els alcaldes poden percebre un màxim de 63.888 euros anuals. En els municipis d’entre els 10 mil i 20 mil ciutadans, un límit de 58.080 euros. En els pobles d’entre 5 mil i 10 mil persones, el sou pot arribar fins als 52.272 euros. En les viles d’entre mil i 5 mil habitants, els alcaldes poden cobrar 46.464 euros. I finalment, en els municipis de menys de mil ciutadans, els batlles poden cobrar 34.848 euros l’any amb una dedicación parcial al 75 % com a màxim.
Vilanova i la Geltrú (Garraf) és el municipi de la Vegueria del Penedès amb més població. Té 68 mil habitants. El seu alcalde, Juan Luís Ruiz (PSC), amb una dedicació exclusiva, té un sou de 66.245,34 euros anuals. És el batlle amb la remuneració municipal més alta de la vegueria, si bé és cert, si ens fitxem en la llei, que podria arribar a cobrar 75 mil euros l’any per la quantitat de persones empadronades a la ciutat.
El segon municipi de la vegueria amb més població és Igualada (Anoia). En té 40.767. El seu alcalde, Marc Castells (Impulsem-Junts), segons marca el règim de dedicació, retribucions i indemnitzacions dels càrrecs electes del portal de transparència de l’Ajuntament d’Igualada, hauria de guanyar 63.888,61 euros a l’any. És el límit que marca la llei pels municipis d’entre 20 mil i 50 mil ciutadans. Tot i això, Castells, com és vicepresident de la Diputació de Barcelona, ha renunciat al sou de batlle i només cobra de la Diputació. Té una retribució anual –en dotze pagues– de 85.832,4 euros. De 100.127,3 euros si és en catorze, ja que la web de l’ens no ho específica.
La tercera ciutat de la vegueria amb més habitants és Vilafranca del Penedès (Alt Penedès), amb 40.056. Francisco Romero i Gamarra (PSC) és el seu alcalde i té una retribució anual de 56.674,80 €. No està a dedicació completa, està al 90%. Si estigués al 100% de dedicació rebria el màxim que permet la llei que serien 63.888 euros a l’any.
Finalment, la quarta població amb més habitants de la vegueria és El Vendrell (Baix Penedès). Té 39 mil ciutadans empadronats i el seu alcalde, al 100% de dedicació, és Kenneth Martínez (PSC), amb un sou anual de 52.000 euros, uns 11 mil euros menys que el que determina la llei.
Sous dels Alcaldes i Alcadesses del Penedès
Un alcalde és el màxim responsable del que passa a una ciutat. Té responsabilitats civils i penals pels actes i omissions que pugui realitzar en l'exercici del seu càrrec. És per això que molts polítics, expolítics i catedràtics de dret defensen que un batlle tingui una remuneració adequada per les funcions que fa. És el cas de Neus Lloveras, que va ser alcaldessa de Vilanova i la Geltrú entre els anys 2011 i 2019 per Junts.
Lloveras considera que el sou de l'alcalde de la capital del Garraf no és molt alt per la quantitat de persones empadronades a qui ha de donar resposta. A més, argumenta que “la responsabilitat és molt gran”. Diu que un batlle “treballa les 24 hores els 7 dies de la setmana i que si mai passa una desgràcia o si els comptes no surten, el màxim responsable és ell”.
L'exalcaldessa de Vilanova i la Geltrú també defensa que els alcaldes “haurien d'estar adequadament retribuïts perquè les persones amb talent vulguin accedir als càrrecs públics”. Lloveras diu que moltes vegades les persones més preparades prefereixen “treballar en una empresa privada perquè el sou és superior” al d'una administració pública. Per tant, –defensa Lloveras– que si es vol persones preparades al capdavant d’una institució s'ha de pagar bé als polítics perquè “no tothom està disposat a rebaixar-se el salari” respecte el que es pot guanyar a una empresa privada.
En la mateixa línia, l'actual alcalde de Vilanova i la Geltrú, el socialista Juan Luís Ruiz, detalla que el seu sou per ostentar aquest càrrec està a la franja baixa del que recomanen entitats municipalistes pel nombre d’habitants que té la ciutat. Ruiz considera que un batlle d’un municipi amb gairebé “70 mil persones empadronades i amb un pressupost de 100 milions d’euros ha d’estar ben remunerat”. Com a d'altres municipis, l'inici del mandat a Vilanova i la Geltrú ha estat marcat pel debat sobre els salaris. El principal grup de l'oposició, ERC, ha retret en els darrers plens al nou govern que s'han apujat els sous i l'alcalde es mostra molest amb l'actitut de la formació, que aquest any ha ostentat l'alcaldia. Juan Luis Ruiz desmenteix aquesta acusació, recordant que té el mateix salari que la fins ara alcaldessa republicana Olga Arnau i lamentat que ERC “faci una batalla sobre aquesta qüestió, mentint”.
Precisament l’alcalde de Vilafranca del Penedès, Francisco Romero, posa sobre la taula una interessant reflexió al debat dels sous i és que “un alcalde d’una ciutat mitjana cobra entre un 20 i un 30% menys que un Director General de la Generalitat”. És per això que considera que el sou d’un batlle s’hauria d’equiparar al d’aquest càrrec, però també afegeix que la remuneració dels treballadors de l’administració local s’hauria d’igualar al sou que perceben els funcionaris en altres ens supramunicipals. Romero puntualitza que “només té sentit apujar la remuneració de l’alcaldia si s’actualitzen totes les escales salarials de l’Ajuntament”, és a dir, que “un tècnic de Via Pública de Vilafranca del Penedès tingui el mateix sou que un que treballa a la Diputació”.
A Sitges (Garraf), el municipi té una població de 31 mil ciutadans empadronats. L’alcaldessa, Aurora Carbonell (ERC), percep un sou de 62.064 euros l’any. Només mil euros menys del límit que podria cobrar per la quantitat d’habitants de la vila. I només quatre mil euros menys del salari de l’alcalde de la capital del Garraf.
L’alcaldessa de Sant Pere de Ribes (Garraf), Abigail Garrido (PSC), presidenta de la corporació municipal d’una població amb 31 mil habitants, podria arribar a guanyar 63 mil euros a l’any. Tot i això, com és diputada a la Diputació de Barcelona, on està a dedicació exclusiva, ha renunciat al sou de l’Ajuntament i només cobra de la Diputació, uns 75 mil euros a l’any, que seria el màxim del que podria cobrar el batlle de Vilanova i la Geltrú.
A Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès), amb 12.800 ciutadans, l’alcalde republicà Pere Vernet, cobra 36 mil euros anuals. Molt per sota dels 58 mil euros que podria guanyar segons la llei.
El poble de Cubelles (Garraf) té 16 mil persones empadronades. Tot i que a la seu electrònica de la web municipal no apareix el sou de l’alcaldessa anual, sí que apareix el que percep mensualment. El mes d’agost de 2023, Rosa Fonoll (Impulsem-Junts) va cobrar 4.148,58 euros. Per tant, si es multiplica aquesta xifra per dotze mesos, guanyaria a l’any 49.782,96 euros. Tot i això, si cobrés en catorze pagues –com és habitual–, serien 58.080 euros, que és el sou màxim que marca la llei per un municipi inferior a 20 mil habitants.
Piera (Anoia) té 16.700 habitants. L’alcaldessa, Carme Gonzàlez, té una remuneració a l’any de 48.500 euros. 10 mil euros menys que el màxim permès i 10 mil euros menys que l’alcaldessa de Cubelles que també està a dedicació exclusiva.
Vilanova del Camí (Anoia), amb 12.600 persones vivint al municipi, l’alcaldessa, Noemí Trucharte, amb dedicació exclusiva, percep 51.495,08 euros l’any. A Santa Margarida de Montbui (Anoia), amb 10.200 habitants, l’alcalde, Jesús Miguel Juárez, guanya 45 mil euros anuals. Tot i que per llei, el seu sou podria ser de 58 mil euros.
Gelida (Alt Penedès), amb 7.800 ciutadans empadronats, el seu alcalde, Lluís Valls, té una retribució anual de 41.400 euros, tot i que el seu sou podria enfilar-se fins als 52 mil euros, tal com marca la llei.
A Torrelles de Foix (Alt Penedès), amb 2.500 habitants, el seu alcalde, Sergi Vallès, no cobra cap sou com a alcalde, tot i que segons la llei podria arribar a guanyar 46 mil euros. Actualment, Vallès és diputat de la Diputació de Barcelona i té una retribució mensual bruta de 7.152,70 euros.
A Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès), amb gairebé 2.400 ciutadans empadronats, l’alcalde, Bernat Catasús, no té dedicació i només cobra en règim d'assistències.
Hi ha força municipis de la vegueria en què no apareix la informació de l'alcalde o alcaldessa de forma clara o entenedora. Un cop feta la cerca per les diferents entrades del portal de transparència es constata que la informació sobre el sou no apareix en el bloc “Organització política i retribucions” del portal de la seu electrònica dels ajuntaments en l'apartat “Govern Obert i transparència”. Els webs tampoc especifiquen si els alcaldes en qüestió han renunciat o no a cobrar el sou que els pertoca per exercir les funcions públiques de president de la corporació municipal.
L’Ajuntament de Cunit (Baix Penedès), amb 14.600 persones, no disposa d’informació del sou de l’alcaldessa. L’apartat “dedicacions i retribucions” dins de la fitxa de la batllessa de la web municipal no és clicable i, per tant, no es pot accedir a les dades.
A Santa Margarida i els Monjos (Alt Penedès), amb 7.600 habitants, la informació del portal de transparència no està actualitzada –data del 2019–. En aquell moment, l’alcaldessa guanyava 40.071,46 euros l’any. Actualment, el sou de la presidenta de la corporació per un municipi amb aquest número d’habitants podria arribar als 52 mil euros.
Així doncs, l’Ajuntament d’Olivella amb 4.300 ciutadans (Garraf) no presenta la informació de manera clara. Les dades sobre el sou de l’alcaldessa no estan actualitzades. La informació que apareix és de l’any 2019 i en aquell moment tenia una remuneració de 40 mil euros.
L'Ajuntament d'Olèrdola (Alt Penedès), amb 3.800 habitants, tampoc té actualitzat el portal de transparència i no apareix la informació relativa al sou de l’alcaldessa.
L’Ajuntament de Sant Martí Sarroca (Alt Penedès), amb una població de 3.300 persones, tampoc mostra el sou de l’alcalde ni especifica que el batlle hagi renunciat a cobrar el sou que per llei podria arribar als 46 mil euros.
Mediona (Alt Penedès), amb 2.500 habitants, tampoc mostra el sou de l’alcalde. L’Ajuntament de La Granada (Alt Penedès) amb 2.200 ciutadans no exposa el sou del batlle de la vila, tot i que, en un aparat de la web –que no està actualitzat perquè la informació és del 2019– s’exposa que “cap dels càrrecs electes tindrà dedicació ni retribució per a l’exercici de les seves funcions a l’Ajuntament de la Granada”.
La informació sobre el sou de l’alcalde al portal de transparència de L’Ajuntament del Montmell amb 1.800 habitants (Baix Penedès) tampoc surt de forma clara i entenedora.
Avinyonet del Penedès (Alt Penedès), amb 1.700 habitants, tampoc mostra les remuneracions de l’alcalde. L’Ajuntament de Pontons (Alt Penedès) amb 500 habitants tampoc la mostra.
A La Llacuna (Anoia) amb 942 persones, l’Ajuntament tampoc facilita el sou de l’alcalde o i no especifica a la web si percep o no remuneració.
Tota la informació sobre les retribucions dels càrrecs electes és pública. Hauria d'aparèixer al portal de transparència de cada ajuntament, però no totes les webs municipals posen facilitats per aconseguir les dades. Algunes pàgines d’algunes poblacions les tenen més amagades que d’altres i has de fer diversos ‘clics’ per aconseguir-la amb el temps que això comporta.
PUBLICITAT
PUBLICITAT