Vegueria del Penedès

EXPOSICIÓ

Claver i la seva pintura aèria


Teresa Costa-Gramunt Vilanova i la Geltrú

26-10-2023 13:36

Caldrà seguir amb atenció l’evolució d’aquest pintor que a través de les seves obres invita a la contemplació serena d’uns cels que per la seva pròpia naturalesa mistèrica no tenen definició

Pintura de Manel Claver . Eix

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

El passat dia 20 d’octubre de 2023, Manel Claver Roso va inaugurar a la Galeria d’art Ismes l’exposició Claver. Pintures 2020-2023, que es podrà veure fins al 8 de novembre de 2023.

Per les dades de seguida salta a la vista que les pintures triades per aquesta exposició han estat elaborades a partir dels dies de la pandèmia que ens va trasbalsar la vida personal i comunitària durant uns mesos, i que a l’inici va comportar la duresa d’un confinament total.

Claver, que en la seva vida laboral ha estat historiador-catalogador de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, que entre els seus crèdits de formació consta que va estudiar Gestió del Patrimoni Cultural a la UOC, el coneixem també vinculat a les activitats culturals que organitzen els Amics de la Biblioteca Museu Balaguer. El coneixement de la història, i la catalogació del patrimoni artístic i cultural és, doncs, a la base de la pintura amb què ara Claver es mostra en aquesta exposició en la qual l’espectador descobreix la faceta inèdita d’una personalitat sensible i creativa d’un món propi que s’expressa en una pintura subtil, aèria, molt propera a la descripció de Vasili Kandinski quan parlava de «l’espiritual en l’art», tot referint-se a la pintura abstracta que ell mateix va desenvolupar.

La majoria de pintures d’aquesta exposició de Claver tenen com a protagonista el color blau, per bé que en algunes el pintor hi mostra tons càlids de la gamma dels ocres i grocs. És significatiu, simbòlicament parlant, que sigui el color blau qui marqui de manera singular la pintura aèria de Claver, en la qual les ratlles mostren la direcció del pinzell i els traços que en algunes ocasions dibuixen la silueta d’un triangle, o d’un ull, que a mi em fan pensar en una iconografia que descriu l’espai celest, no pas real sinó imaginari: un espai ingràvid, si bé ordenat en base a una arquitectura interior, un espai, però, sense contorns que, de manera literària, podríem dir que evoquen l’infinit.

Caldrà seguir amb atenció l’evolució d’aquest pintor que a través de les seves obres invita a la contemplació serena d’uns cels que per la seva pròpia naturalesa mistèrica no tenen definició, d’aquí ve que puguem parlar de l’espiritual en l’art, d’un alè metafísic present en uns traços a penes insinuats i de la seva subtilitat cromàtica emprada sobretot a través del color blau, que ja la cultura medieval va conceptuar com el color més espiritual en la pintura i que Goethe va ratificar en el seu estudi del simbolisme dels colors. El poeta Rafael Alberti va escriure a propòsit d’aquest blau: «El azul de la Edat Media delicado...», que tan bé descriu les pintures aèries de Claver.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.