Vegueria del Penedès

CARNAVAL 2024

La UE es posa amb les tradicions: s'ha acabat la purpurina als carnavals


Judit Jansà Cunit

02-11-2023 13:58

La purpurina és un element essencial dels carnavals del Garraf i Penedès. Com afecta aquesta normativa a les colles? Les sancions per incomplir la prohibició poden oscil·lar entre 6.000 euros i fins a 1.200.000 euros

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Durant molts anys, la purpurina ha estat un element essencial dels carnavals de Sitges i Cunit, coneguts per ser molt brillants i espectaculars. Recentment, una notícia inesperada ha colpejat aquesta tradició: la Unió Europea ha prohibit l'ús de la purpurina. La raó darrere d'aquesta decisió radica en la preocupant problemàtica dels microplàstics, que representen una amenaça cada vegada més gran per als nostres oceans. Cada any, uns 8 milions de residus plàstics arriben als mars i oceans, i molts d'ells es presenten com microplàstics, que són pràcticament invisibles per a l'ull humà. La seva petita mida, menor de 5 mil·límetres, no els fa menys perillosos; al contrari, els converteix en una amenaça invisible.

La Unió Europea ha pres mesures decidides per abordar aquest problema, establint l'objectiu de reduir la contaminació per microplàstics en un 30% abans del 2030. Aquesta iniciativa té com a finalitat protegir els nostres ecosistemes marins i garantir la salut dels nostres oceans, però també ha generat un debat i ha plantejat reptes inesperats per als participants dels carnavals i les organitzacions que en són responsables. Com afecta aquesta normativa als carnavals i com poden les parts involucrades adaptar-se als nous canvis?

Una prohibició del tot inesperada

Jordi Andreu, president de la comissió de Carnaval de Sitges, explica que tot i que ja havien sentit rumors sobre aquesta normativa la notícia els va enganxar desprevinguts. "Feia temps que s’anava comentant el tema, però tot i això va ser una sorpresa. No ens ho esperàvem gaire i ens ho vam prendre més amb motiu de broma que no pas quelcom dramàtic", afegeix.

Andreu assegura que de moment ningú sembla preocupat per la prohibició de la purpurina. “A Sitges la preparació del carnaval no comença fins després de les festes de Nadal, ja que abans encara estem amb la ressaca de Santa Tecla”, explica. Tot i això, reconeix que, possiblement, cap a finals del mes de gener, quan quedi poc per l’inici del carnaval, la gent comenci a veure la prohibició des d’una altra perspectiva. “Els participants encara no han donat cap feedback ni opinions significatives sobre el tema”, diu. Sembla que la comunitat carnavalera de Sitges es troba a l'espera de veure com evoluciona la situació.

Grup Catxarros al Carnaval de Cunit

Per la seva banda, Sergi Escardò, membre de la coordinadora del Carnaval de Cunit i del grup Catxarros Cunit, explica que el seu grup va decidir comprar una gran quantitat de purpurina abans que la prohibició entrés en vigor. La nova regulació ha suposat un gran repte pel seu grup, ja que la purpurina sempre ha estat una part fonamental del seu carnaval i les seves disfresses. Per tant, van decidir prendre mesures anticipades i assegurar-se tenir suficient purpurina per la festa. “Ens van comentar que la purpurina s’aniria venent fins que s’acabessin les existències.”, explica.

No obstant això, Escardò admet que estan buscant alternatives a la purpurina perquè no saben si aquest material continuarà estant disponible i a quin preu. “La nostra carrossa utilitza de mitjana uns 15 quilograms de purpurina i aquest any l'estem pagant a 18 € el quilo”, explica.

Sense purpurina, però amb esperit festiu

Des de la comissió de Carnaval de Sitges encara no s’ha pres cap acció concreta, però Andreu assegura que el carnaval de Sitges és prou “innovador” per trobar alternatives i reinventar-se per mantenir l'esperit festiu i la brillantor de les festes. Amb el temps, moltes colles ja havien buscat alternatives a la purpurina i havien experimentat amb materials més sostenibles i econòmics com la goma EVA brillant i les làmines brillants. “La tradició del carnaval de Sitges s'ha caracteritzat sempre per la seva innovació constant i la recerca de materials nous i creatius”, assegura.

De fet, tot i que aquest element era un distintiu dels carnavals dels anys noranta, Andreu explica que la purpurina ha viscut una clara evolució des d’aleshores. "En el seu moment, la purpurina era un tret distintiu dels carnavals dels anys noranta, però avui en dia no és una peça indispensable”. Andreu creu que la purpurina no és un element que defineixi la tradició, sinó que és més una qüestió decorativa i la seva prohibició no serà un daltabaix per la festa. “La tradició del carnaval a Sitges es mantindrà intacta, ja que al final les celebracions són més una qüestió d'actitud i forma de viure el carnaval que no pas l'ús de la purpurina”, assegura.

Per la seva banda, Escardò veu la purpurina com un material crucial per a la decoració de les carrosses i les disfresses perquè “aporta una brillantor especial a les celebracions”. És membre d’una carrossa força gran i la seva colla utilitza uns 15 kg de purpurina de mitjana a cada carnaval. De fet, creu que la prohibició de la purpurina pot tenir un impacte significatiu en com es veuran les carrosses i les disfresses; “Crec que la prohibició afectarà a l'hora de veure els acabats de les carrosses i les disfresses, l'impacte que fa una carrossa ben empurpurinada i amb efectes lumínics és molt maco”.

Ara per ara, la seva carrossa no té clar quines opcions poden substituir adequadament la purpurina i, per tant, estan a l'espera de veure com evoluciona la situació. La seva preocupació principal és garantir que les alternatives mantinguin la brillantor i l'esperit festiu dels carnavals, tot i la prohibició de la purpurina.

Rua de carnaval de Santa Margarida i els Monjos

El compliment de la nova regulació

La prohibició de la purpurina es basa en el Reglament (CE) número 1907/2006 de la UE, conegut com a Reglament REACH, que regula productes i substàncies químiques amb impacte en la salut humana i l'entorn. Aquest reglament s'ha anat actualitzant al llarg dels anys i ha dut a la prohibició de les purpurines i altres materials amb micropartícules que afecten els ecosistemes marins i la cadena alimentària. Aquesta restricció va entrar en vigor el 27 de setembre i se centra en la fabricació, importació, distribució i comercialització d'aquests materials.

Gerard Llobet, advocat especialista en dret administratiu i medi ambient i regidor delegat d'Urbanisme, Habitatge i Medi Ambient de Vilanova i la Geltrú destaca que les organitzacions dels carnavals poden assegurar-se de no incomplir la llei mitjançant l'ús d’alternatives segures a la purpurina, com els productes biodegradables. “Ja s'estan oferint alternatives a la purpurina amb materials que són degradables o ecològics, i es consideren fora de l'abast del Reglament de la UE”, explica. No obstant això, les organitzacions han de vetllar per utilitzar materials aptes per a la cosmètica i assegurar-se que compleixen els requisits legals.

Quant a la venda de purpurina per part de les botigues locals, Llobet explica que només es permet la comercialització de productes que es troben en el mercat abans del 17 d'octubre, data en què es va restringir la seva distribució. Això significa que les purpurines adherents i altres productes similars ja no es poden vendre després d'aquesta data. Les conseqüències més rellevants d'aquesta prohibició recauran en els fabricants, distribuïdors i comercialitzadors, ja que hauran de garantir el compliment de la nova normativa.

Les botigues locals que venen material de carnaval han preferit no donar declaracions en relació amb la prohibició i l’afectació que els pot comportar. Tot i això, segons les informacions que disposem, una gran part de les colles de carnaval continua interessada en la purpurina i podrien seguir comprant a les botigues locals per al proper carnaval.

Llobet assenyala que les sancions per infringir aquesta regulació poden ser significatives; les comunitats autònomes són responsables de la vigilància, inspecció i control, i les infraccions poden classificar-se com a greus, molt greus o lleus, amb multes que poden oscil·lar entre 6.000 euros i fins a 1.200.000 euros per a les infraccions més greus. Això significa que els participants, les botigues, els fabricants i altres actors de la cadena de comercialització han de ser conscients de les implicacions legals de la prohibició i assegurar-se que els seus productes compleixin la nova normativa.

Un nou repte creatiu

És cert que la prohibició de la purpurina per part de la Unió Europea ha generat canvis i reptes inesperats als carnavals. Tot i que la purpurina ha estat un element característic en les celebracions, les organitzacions i participants estan buscant alternatives creatives per adaptar-se a aquesta nova realitat, assegurant al mateix temps el compliment de la normativa mediambiental vigent.

Les empreses que ja produïen alternatives ecològiques i biodegradables poden veure una oportunitat en aquest canvi normatiu. La demanda de productes sostenibles i respectuosos amb el medi ambient està en augment, i aquesta prohibició pot motivar una major adopció d'aquest tipus de materials en les festes de carnaval i altres celebracions. De fet, la prohibició ha impulsat la cerca d'opcions més sostenibles i creatives pels elements brillants de les disfresses, les decoracions i els maquillatges.

La prohibició de la purpurina ha suposat un desafiament pels carnavals del nostre territori, però de moment no ha aconseguit apagar la tradició ni l’esperit festiu. A mesura que les comunitats locals s'adapten i busquen alternatives, el carnaval continua sent una celebració plena d'alegria i creativitat, i malgrat que la purpurina hagi deixat de ser una opció, la lluentor de la festa segueix gràcies a la innovació i la determinació dels participants i organitzadors. És evident que la brillantor del carnaval persistirà, fins i tot sense la purpurina.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.