Vegueria del Penedès

COMERÇ LOCAL

La capital comercial perd força: Les vendes a les botigues de Vilanova baixen un 30%


Míriam de Lamo Vilanova i la Geltrú

09-11-2023 Última revisió: 10-11-2023 8:55

Els comercials confien en el retorn dels Vilabons per remuntar la campanya de Nadal. El lloguer de locals comercials comença a remuntar, tot i que els preus a la Milla d'Or de la rambla oscil·len entre els 3.000 i 5.000 euros

La capital comercial perd força: Les vendes a les botigues de Vilanova baixen un 30%. Míriam de Lamo

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Les vendes als establiments de Vilanova han baixat al voltant del 30% enguany respecte l'any passat, segons l'associació Viu comerç. L'entitat, que agrupa uns 190 comerços de la ciutat, destaca que els mesos de setembre i octubre “han estat bastants durs” fruit de la pèrdua del poder adquisitiu de la ciutadania arran la inflació i la pujada dels tipus d'interès entre altres motius, segons el president de Viu comerç, Joan Galimany. Per tal de promoure l'apertura de nous negocis i reactivar els eixos comercials, l'associació està col·laborant amb l'Ajuntament en l'elaboració d'un inventari de locals buits, una iniciativa que anirà acompanyada de bonificacions i/o subvencions municipals per a noves iniciatives empresarials de cara a l'any 2025, segons el govern local. Tant els comerciants com l'Ajuntament creuen que els preus dels locals comercials són excessivament cars, un fet que no comparteix l'Associació d'agents immobiliaris Aicat Garraf, que assegura que els lloguers “s'han reajustat”.

Descens de les vendes després de l'estiu

Després de l'estiu, les vendes al comerç en general han disminuït”, explica el president de Viu Comerç. Per a Joan Galimany, no hi ha ”una única causa”. “Una és l'economia global, com la pujada del preu dels subministres, l'alimentació, els tipus d'interès, etc.”, apunta, assegurant que “quan hi ha menys diners, el comerç sempre es retrau”. Galimany creu que “els canvis de mobilitat” a Vilanova, sumat al fet que “els accessos no estiguin bé i no hagi prou llocs d'aparcament no han ajudat” al comerç de la ciutat. La posada en marxa del parc comercial, a principis de desembre de 2022, no ha estat un factor determinant, segons el president de Viu comerç. “No ha suposat una afectació tan gran a nivell de tots els comerços”, apunta, destacant que es tracta de “botigues molt concretes” i que la baixada d'ingressos al comerç respon a “una situació econòmica a nivell global”. “Tenim un competidor aquí a la vora, però no cal donar-li tot el mèrit a ell, ha estat una davallada per les circumstàncies de l'economia, que en el que repercuteix més directament és en el consum”, sosté.

Segons Galimany, alguns comerços han arribat a facturar un 50% menys aquest setembre respecte el mateix període de l'any passat, si bé situa al voltant del 30% les pèrdues globals. “Ha estat un any amb tendència a la baixa, i on ho hem notat més ha estat a la tornada de l'estiu”, afirma. El fet que les altes temperatures s'hagin prolongat fins ben entrada la tardor també ha contribuït a la disminució de les vendes, segons l'entitat. ”S'ha allargat la calor i no s'ha fet el canvi d'armari fins ara”, explica. Els comerciants estan preparant una campanya de Nadal que inclourà un seguit d'accions per atreure clients. “Esperem que totes les vendes que s'han perdut es puguin recuperar a la campanya de Nadal”, destaca el president de Viu Comerç.

L'apertura de nous locals, un objectiu a assolir

Un dels factors que més preocupa a l'associació de comerciants és la desaparició d'establiments. “Hem tingut cinc baixes per tancament de negocis en l'últim mes i mig”, apunta. Malgrat que també “van entrant altes” i l'associació “es va més o menys mantenint” pel que fa a nombre de socis, Galimany assegura que hi ha una “extinció del teixit comercial”, en molts casos arran del tancament de botiguers que es jubilen o prejubilen perquè no aconsegueixen prou beneficis per tirar endavant els seus negocis. “Les botigues van tancant. Només cal fer un passeig pel carrer Caputxins i veure que hi ha locals buits. Es van eliminant comerços. Perquè funcioni un eix comercial ha d'haver una massa crítica. La gent va al centre perquè sap que té vàries botigues de roba, sabateries... I això s'ha de cuidar”, destaca el president de Viu comerç. En aquest sentit, una de les demandes de l'associació és que l'Ajuntament “doni facilitats a l'obertura de nous locals”. “Volem que es facilitin permissos, llicències, que són cares”, explica, a la vegada que es vol “parlar amb els propietaris i immobiliàries perquè també donin facilitats perquè entrin llogaters”. Una de les propostes és que els lloguers “siguin més barats al principi”, fins que els negocis “acabin d'assentar-se”. “Segons quins lloguers estan una mica pujats. Potser quan les coses van bé hi ha lloguers que es paguen, però quan les coses no van tan bé es podria mirar d'afluixar”, demana Joan Galimany. Així, l'associació està treballant per aconseguir una “fórmula” que permeti l'apertura de nous locals.

Les demandes a l'Ajuntament passen perquè “es faci tot el possible per no pujar més els impostos” als comerciants, segons Galimany. També “habilitar zones d'aparcament i senyalitzar-les”. “Nosaltres no volem que la gent aparqui a la porta dels comerços. Però quan es fan unes restriccions s'han de preveure unes solucions. Això és el que sempre hem reclamat”, sosté. Darrerament, els comerciants asseguren que venen menys clients “de fora de Vilanova”, i el fet que no hi hagi un transport públic que “pugui comparar-se” amb el vehicle privat fa imprescindible que es millorin les facilitats a l'hora d'aparcar, segons Viu comerç. Una altra de les propostes que està treballant l'entitat és la instal·lació de guixetes als pàrquings municipals per tal de poder guardar-hi les compres. L'associació també ha posat en marxa enguany enviaments a baix cost, de manera que els clients poden fer la compra a la botiga i rebre-la a casa, ja sigui a Vilanova o a la resta de la comarca, en un curt termini de temps.

 

Futures subvencions per engegar negocis

“El comerç local és un tema que fa anys que està preocupant”, assegura la regidora de Projecció de ciutat, Promoció econòmica i Capitalitat, Empresa i Economia social, Anna Ribera. “Està costant que s'estableixin botigues i cada cop hi ha més locals buits”, assegura. En aquest sentit, Ribera es refereix a l'inventari de locals comercials que l'Ajuntament està ultimant en col·laboració amb Viu comerç “per veure què hi ha buit i de qui és” i així poder promoure l'apertura de nous establiments. Per a la regidora, els lloguers que se solen oferir “són cars, sobretot quan un emprenedor comença”. “El que hem de fer és treballar amb les entitats, buscar fórmules per poder activar el comerç”, apunta Ribera. Segons el govern local, la intenció és posar en marxa bonificacions i/o subvencions per a noves iniciatives empresarials i comercials de cara al 2025. També es planteja la possibilitat de poder subvencionar “algun tipus de rehabilitació” a locals comercials que ho requereixin.

“És una situació complicada”, reconeix la responsable de Promoció econòmica. El fet que el sector “es mogui per campanyes” i que la “situació climàtica no estigui ajudant” hauria de comportar “una desestacionalització del producte”, segons la regidora. “El propi Viu comerç i els restauradors haurien de fer una reflexió pròpia o buscar sinergies”, diu Anna Ribera, partidària de que els dos sectors “busquin aliances”. L'Ajuntament es compromet a “donar tot el suport tècnic” i ha sol·licitat a la Generalitat una subvenció d'uns 40.000 euros per ajudar a la dinamització del comerç local.

Tornen els Vilabons

Una de les accions que l'Ajuntament de Vilanova tornarà a posar en marxa al Nadal per tercer any consecutiu són els vilabons. La previsió és que enguany aquests bons, que permeten comprar als establiments de la ciutat amb un 40% de descompte, tornin a limitar-se a les persones que resideixen a la ciutat -l'any passat es va fer extensiu a tothom i es van esgotar en pocs dies-, una petició que s'ha fet des de Viu comerç. Segons la regidora de Promoció econòmica, es mantindrà la partida de 55.000 euros de l'any passat per portar a terme la iniciativa. Durant el Nadal també es preveu oferir bonificacions als aparcaments del centre de la ciutat a través de VNG Aparcaments.

Lleuger creixement del lloguer de locals al centre, segons els immobiliaris

Segons l'associació d'agents immobiliaris Aicat Garraf, el lloguer de locals comercials ha millorat lleugerament des del gener d'enguany als principals eixos comercials de la ciutat. Si bé en el període entre el 2020 -arran de la pandèmia- i principis d'enguany “hi havia molts locals buits”, des de fa uns mesos “s'han començat a llogar locals”. El soci fundador de l'entitat Josep Maria Rius atribueix aquest repunt a les bones notícies sobre el creixement econòmic a l'Estat espanyol. “La pandèmia va accelerar el tancament de molts negocis que estaven mig aguantant. Després va haver-hi un moviment de gent que va voler muntar nous negocis”, explica el representant d'Aicat Garraf, que assegura que “muntar negocis va lligat sempre als cercles econòmics, i la gent que té iniciativa, segons la situació econòmica, s'activa, o no”. L'esclat de la guerra d'Ucraïna el 2022, sumada a les “incerteses econòmiques, la pujada dels tipus d'interès, etc.” va paralitzar l'apertura de nous establiments durant l'any passat, segons Rius. “Al carrer Sant Gregori, Sant Sebastià, Francesc Macià i Caputxis hi havia bastants locals tancats, feien pena”, apunta. A principis d'any la situació ha millorat fruit de la situació econòmica, segons Rius. “Al  gener, febrer i març vam començar a tenir molts locals llogats”, afirma, destacant que bona part d'aquests establiments tenen horaris d'apertura molt ampli. “Molts són negocis en els que a la gent no li importa passar moltes hores treballant”, sosté. Des de l'entitat, però, s'assegura que “les grans marques estan quietes”, i “els locals premius estan costant una mica de llogar”. D'altra banda, una part dels negocis s'han reubicat buscant lloguers més barats.

Un lloguer a la rambla, a partir dels 3.000 euros

El lloguer d'un local comercial a la rambla Principal es troba “a partir dels 3.000 euros” i fins als “5.000”, segons Aicat, que situa “la milla d'or” de Vilanova “entre el BBVA i el Zara”, és a dir, la zona “més cara” de la ciutat. La majoria de locals llogats els darrers mesos, a altres carrers de la ciutats, oscil·len entre els 1.500 i els 2.000 euros. Segons Rius, però, els preus del lloguer “s'han reajustat” els darrers anys excepte a la rambla Principal, que ha “aguantat”. Així, des d'Aicat s'assegura que no es paga “cap barbaritat”, i destaca que els preus del carrer dels Caputxins van arribar a baixar fins al 50%.  “Al carrer Sant Gregori està costant una mica però també s'està llogant algun local nou”, diu. Rius també es refereix al fet que zones com el carrer dels Caputxins estan reconvertint-se, acollint més locals d'hostaleria els darrers mesos.

Una de les demandes que l'associació d'agents immobiliaris ja ha realitzat a l'Ajuntament és que el nou pla general d'ordenació urbanística permeti convertir locals situats fora dels eixos comercials en habitatges, tenint en compte la manca de pisos de lloguer que existeix actualment. “Hi ha barris amb locals buits, sense llogar, des de fa deu anys a barris com Sant Joan o l'Eixample de mar, on alguns estan tapiats des que van construir-se”, afirma el secretari d'Aicat Garraf, Xavier Mallofré, que lamenta que la normativa actual no permeti aquesta reconversió. Els dos membres de l'associació immobiliària s'han reunit aquesta mateixa setmana amb el govern local per exposar la problemàtica i sol·licitar canvis en l'actual normativa de la ciutat.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Més informació

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.