Vegueria del Penedès

SANITAT PÚBLICA

Els hospitals del Penedès i Garraf necessiten créixer: urgències col·lapsades i un llit per cada mil habitants


Sergi Molina Sant Pere de Ribes

23-11-2023 12:34

Metges i sindicats alerten que els hospitals de Sant Pere de Ribes, Vilafranca, Igualada i El Vendrell s'han quedat petits i desactualitzats i que les ampliacions previstes no són la solució sinó que perpetuen les infraestructures a pedaços

Els hospital del Penedès i Garraf necessiten créixer: urgències col·lapsades i un llit per cada mil habitants. CSAPG

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

Els quatre grans hospitals de la vegueria del Penedès –el del Garraf, el de l'Alt Penedès, el de l'Anoia i el del Baix Penedès– necessiten una ampliació i reforma de les instal·lacions. Els centres hospitalaris han quedat petits i –en alguns casos– desactualitzats per atendre els pacients amb les necessitats del segle XXI. És per això que tots quatre hospitals estan a l'espera de començar unes obres de millora als centres.

En paraules de la doctora Olga Farré, directora d'operacions assistencials del Consorci Sanitari de l'Alt Penedès-Garraf, “els hospitals del Garraf i de l'Alt Penedès es van construir fa molts anys i estan dimensionats per les poblacions d'aquell moment". Des de la fusió dels dos centres sota el paraigua del Consorci, s'ha apostat per atendre el màxim d'especialitats al territori i "això ha provocat que hagin ampliat la cartera de serveis i que l'estructura hagi quedat ajustada". Tot i que Farré assegura que els hospitals "estan com els toca estar", reconeix que estan projectats "amb una manera de fer medicina de fa molts anys" i que ara el paradigma actual ha canviat, ja que s'intenta –per exemple– "evitar l'ingrés dels pacients" sempre que sigui possible. El mateix opinen des de l'Hospital d'Igualada. Ignasi Riera, gerent del Consorci Sanitari de l'Anoia, assegura també que tot i que l'hospital de la comarca té només 17 anys "la manera de tractar i atendre les persones ha canviat".

Imatge dels nous quiròfans de l'hospital de Sant Camil

El Consorci Sanitari de l'Alt Penedès-Garraf explica que ja s'estan fent millores des de fa temps, com la posada en marxa de dos nous quiròfans a Sant Camil, però que fins al 2027 s'han de fer obres per ampliar i reformar els dos hospitals. Al de l'Alt Penedès es rehabilitaran els gabinets d'endoscòpia i la unitat de diàlisi; al Garraf, en canvi, encara  estan estudiant on es farà l'ampliació, però la idea és modificar les consultes externes, i l'hospitalització. Aitor Moreno, del sindicat de CCOO a l'Hospital del Garraf, explica que s'estan fent millores al centre, però que "la infraestructura és la que és" i que "ha quedat antiquada". Afegeix, a més, que aquest 2023 s'ha reformat el servei d'urgències, però que només se l'ha fet un rentat de cara. Diu que "els problemes de col·lapse no s'han solucionat, sinó que s'han incrementat". El sindicat creu que caldria una millor planificació a anys vista i fer una infraestructura completament nova, pensant –sobretot– en el futur. Juan Francisco Garcia, d'UGT, apunta que l'hospital és petit i molt vell i argumenta que encara que es reformi completament, "el centre continuarà sent inadequat perquè hi ha molts desnivells, rampes i espais limitats".

En paral·lel, el Consorci Sanitari de l'Anoia diu que per adaptar-se a les noves necessitats actualitzaran espais amb unes obres que haurien de començar l'any vinent i acabar el 2029. Entre aquestes zones hi ha l'àrea de parts en què es vol potenciar que la dona pugui parir de la manera més natural possible. I també la part de farmàcia que ha quedat petita per acollir la nova tecnologia que s'utilitza.

L'Hospital del Vendrell viu una situació molt més crítica que la resta de centres de la vegueria. Fonts de l'hospital expliquen que ha quedat petit perquè la població de la comarca ha crescut molt. És per això que ara hi ha un projecte sobre la taula per duplicar la capacitat del centre tant pel que fa als llits com per les urgències. Les obres haurien d'estar acabades l'any 2025. Josep Mercadé, director de l'Hospital del Vendrell, recorda que "l'ampliació és imprescindible i urgent per poder garantir una bona assistència a la població resident al Baix Penedès". D'aquesta manera, afegeix, es podrà "fer front al constant creixement demogràfic de la zona". A més, apunta que és una destinació amb molta activitat turística que "en determinades èpoques de l'any la pressió assistencial augmenta". Tot i aquestes declaracions, el centre no ha volgut contestar cap altra pregunta sobre l'estat de les urgències, la falta de metges o les llistes d'espera.

Nombre d'habitants per llit a les comarques del Penedès


Les reformes ampliaran el nombre de llits, però les urgències estan saturades 

Segons el Departament de Salut de la Generalitat. Al Garraf, per atendre a una població total de 154.340 persones, hi ha l'Hospital Comarcal Sant Camil amb 152 llits aguts; a l'Anoia, amb 125.489 ciutadans, hi ha l'Hospital Universitari d'Igualada amb 160 llits; al Baix Penedès, amb una població de 112.115 persones, s'hi troba l'Hospital del Vendrell amb 100 llits; i finalment, a l'Alt Penedès, amb 111.221 habitants, disposen de l'Hospital Comarcal de l'Alt Penedès que té 120 llits.

Distribució dels llits als hospitals a les comarques del Penedès

La quantitat de llits per comarca ho acorda la Generalitat en funció dels ciutadans que hi habiten, però en alguns casos són justos per la població que hi ha actualment. El sindicat de CCOO dels hospitals de l'Anoia, Garraf i Alt Penedès assegura que no n'hi ha prou: "hi ha molta demanda d'ingressos i no hi ha suficients llits". Expliquen que moltes vegades les urgències se saturen perquè hi ha malalts que es queden voltant per la unitat fins a aconseguir un espai on ingressar. Apunten que això s'accentua –sobretot– els caps de setmana i a l'estiu. El sindicat UGT argumenta que l'hospital Comarcal del Garraf té contínuament plantes senceres tancades o a mig gas per la falta de personal. El problema, afirmen des del sindicat, que això provoca una sobresaturació de les urgències. Diuen que "és lamentable i fins i tot inhumà" veure diàriament entre 5 i 20 pacients "ingressats en passadissos d'urgències amb plantes senceres tancades i completament equipades". Això comporta que es col·lapsi encara més a causa de la falta d'espai físic i "d'unes càrregues de treball insostenibles per als treballadors que no disposen dels mitjans per a realitzar una assistència adequada".

El Consorci Sanitari de l'Alt Penedès-Garraf afirma que "hi ha una manca estructural de llits", però que cada dia "tenen capacitat" per col·locar tots els malalts que han d'ingressar a l'hospital. Afegeixen que els pacients no es queden més de 24 hores a urgències. Una idea que contrasta amb la dels sindicats. El Consorci diu, però, que al Garraf, amb l'ampliació del centre hi haurà 30 nous llits. En canvi, des de l'Hospital d'Igualada s'afirma que "hi ha suficients llits", perquè cada cop més les tendències mèdiques eviten els ingressos. Ignasi Riera, gerent del Consorci Sanitari de l'Anoia explica que "ingressar una persona és treure-la de les seves rutines" i que un hospital "és un lloc agressiu per la gent".

Imatge d'arxiu del programa de prevenció d'Ictus del Consorci Sanitari de l'Alt Penedès i Garraf

Però què passa quan un pacient necessita entrar en una unitat de cures intensives (UCI) per una situació greu de salut? Doncs que només els hospitals del Garraf i l'Anoia disposen de llits amb monitoratge. A l'Hospital Comarcal del Garraf n'hi ha 12; i a l'Hospital d'Igualada 10. Si un malalt de l'Alt Penedès necessita entrar a l'UCI se la de derivar a l'Hospital del Garraf. Abans de la pandèmia, però, els malalts de cures intensives havien de viatjar fins a Bellvitge. Segons el Consorci Sanitari de l'Alt Penedès-Garraf, això és així per les dimensions de l'Hospital de Vilafranca, ja que pel Departament de Salut –diu el consorci– no cal que l'Alt Penedès tingui llits d'UCI.

Els sindicats diuen que falten metges

Els sindicats coincideixen que falten metges als hospitals de la vegueria. Diuen que és un fet generalitzat a gairebé tota Catalunya. Al Garraf, Aitor Moreno, del sindicat de CCOO, diu que les plantilles estan infradotades, "la feina tira endavant gràcies a l'esforç dels professionals i no per la bona gestió" de l'hospital. Des d'UGT també coincideixen que els serveis intenten ser de qualitat, però que van a costa "d'un enorme sobreesforç dels treballadors" que es veuen abocats a treballar "amb càrregues de feina inacceptables". En molts casos han de doblar jornada per la falta de professionals.

Maria José Lucena, delegada de CCOO a l'Hospital d'Igualada diu que la població de l'Anoia ha crescut i el centre "ha quedat petit en infraestructura i personal". Com no hi ha prou recursos econòmics "anem com anem". Explica que "han marxat molts traumatòlegs a altres hospitals" que alguns altres estan de baixa i que d'altres s'han jubilat. És per això que hi ha professionals que van d'un centre a un altre, és a dir, que un dia estan a Igualada i un altre a Barcelona.

Imatge d'arxiu de les urgències de l'hospital de Sant Antoni Abat, a Vilanova i la Geltrú

 

Traumatologia, una de les especialitats més demandades

Traumatologia és una de les especialitats més demandades a la Vegueria. En el cas de l'Hospital d'Igualada, també ho és oftalmologia i ginecologia. Això fa que el temps d'espera per visitar un pacient sigui força elevat. Jordi Monedero, director assistencial del Consorci Sanitari de l'Anoia (CSA) espera que a finals d'any "es pugui assolir l'estàndard, que són 90 dies per una visita ordinària i 30 dies per una prova preferent". Tot i això, diu que ara mateix l'hospital "té les llistes d'espera força controlades". Ignasi Riera, gerent del CSA, afegeix, a més, que s'adeqüen a l'estat del pacient: "hi ha visites que poden esperar més de 90 dies, però n'hi ha d'altres que no poden esperar ni 3 dies".

En el cas del Garraf i Penedès, el consorci defensa que en els seus hospitals les llistes d'espera estan en els terminis que marca la Generalitat: 90 dies per una visita ordinària i 30 dies per una de preferent. A més, la directora d'operacions assistencials del CSAPG, Olga Farré, diu que intenten "optimitzar al màxim els recursos, com per exemple, fer una radiografia abans de la visita amb el traumatòleg".

Tot i això, Cristina Gallego, de CCOO de l'Hospital de l'Alt Penedès explica des que s'han fusionat els hospitals del Garraf i Alt Penedès en un consorci les llistes d'espera quirúrgica han incrementat. Diu que "com es porten pacients del Garraf a Vilafranca, les llistes d'espera que abans eren d'uns sis mesos, ara són d'un any". Passa, principalment, en operacions d'urologia o d'oftalmologia.

Imatge d'arxiu del vestíbul de l'hospital de Sant Camil, a Sant Pere de Ribes

 

Especialitats i derivacions

Els quatre hospitals de la vegueria disposen de metges de la majoria de les especialitats de salut que hi ha. Tot i això, més enllà de les que es poden abordar a cada comarca, els centres de referència per a aquelles especialitats que no es poden atendre són diferents per a cada hospital de la vegueria. Els del Garraf i Alt Penedès tenen de referència l'Hospital Universitari de Bellvitge, per a la població adulta; i l'Hospital de Joan de Déu, per a la infantil. La doctora Olga Farré, directora d'operacions assistencials del CSAPG, argumenta que "hi ha coses que no ens toca fer perquè la fan els hospitals de tercer nivell, com el de Bellvitge" serien, per exemple, la cirurgia cardíaca, la cirurgia toràcica i la neurocirurgia.

Cirurgia endoscòpica lumbar a l'hospital del Vendrell

A la comarca de l'Anoia, Salut marca que l'Hospital d'Igualada ha de derivar els pacients adults que no pot atendre per la complexitat del cas a Bellvitge. En canvi, per fer una cirurgia vascular, el referent és l'Hospital Clínic; i per a una cirurgia d'epilèpsia, és l'Hospital del Mar de Barcelona. Pel que fa a la població infantil, l'hospital referent és també el de Sant Joan de Déu.

El Gerent del Consorci Sanitari de l'Anoia, Ignasi Riera, assegura que "no sempre és el pacient el que viatja". Riera diu que quan hi ha una necessitat d'una alta especialització "compartim professionals perquè la gent no s'hagi de desplaçar fins a Bellvitge". Així doncs, "el professional ve a Igualada a fer la part del tractament que caldria fer allà, excepte si és necessari utilitzar una tecnologia molt concreta que només tenen certs hospitals de Catalunya".

En canvi, la població del Baix Penedès que no pot ser atesa a l'Hospital del Vendrell, per la complexitat del cas, es deriva a la Xarxa de Santa Tecla de Tarragona i, en segon nivell, a l'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona. Tot i això, l'activitat terciària del Baix Penedès té de referència el de Bellvitge.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Més informació

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.