Vegueria del Penedès

POLÍTICA MUNICIPAL

Sumant comunitat, fem barri


Iolanda Sánchez Alcaraz Vilanova i la Geltrú

23-02-2024 13:09

Des del govern municipal hem apostat, a més, per la creació dels Consells de Barri, una nova eina per millorar la qualitat de vida i la cohesió social als barris, i també per impulsar un treball comunitari més cooperatiu i transversal

Iolanda Sánchez, portaveu de Vilanova En Comú Podem. Eix

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

En l'actual context de globalització, on triomfa l’ultra competitivitat econòmica, la voracitat consumista i l'individualisme extrem, compartim com a humanitat perills com les noves dinàmiques de pobresa i de desigualtats, la crisi ecològica i els reptes mediambientals, així com els desafiaments en relació amb la pau, la seguretat o els drets humans, i reptes vinculats a les societats multiculturals i les migracions. Molts d'aquests problemes i dinàmiques provenen d'haver oblidat l'ètica humanista, l'acció cooperativa i la creació de comunitat com a fonament del funcionament de les nostres societats, I és clau saber en què i com hem retrocedit, sobretot en el nostre entorn més immediat, per poder canviar i avançar com a societat.

No és fàcil fer front a aquestes dinàmiques generalitzades i imposades. Però primer de tot, cal ser-ne conscients i, en segon lloc, tenir la determinació i voluntat de – com diu una dita oriental- "creure sense recança en el deure ètic de l'esperança" per ajudar a modular-les. I per això, hem de recórrer a allò que va ser tan bàsic i elemental en la creació de les primeres comunitats humanes: la paraula (diàleg), la cooperació i l’ajuda mútua.

Malauradament, la nostra ciutat tampoc s'escapa d'aquesta dinàmica global. No hem de caure, però, en el derrotisme. En alguns dels nostres barris, hem vist aparèixer en els últims anys experiències concretes que trenquen els esquemes individualistes d'actuació, per endegar propostes d'acció comunitària com a motor de creació i enfortiment dels vincles veïnals i socials.

Comptem amb tres projectes d'intervenció comunitària que han de ser referencials per poder eixamplar aquesta manera de fer a altres indrets de la ciutat.

Als barris de Tacó i Armanyà, el Teixint Barri. Un projecte d'intervenció integral coliderat per les entitats veïnals, els agents i entitats dels barris i l’Ajuntament, amb l'objectiu de reduir les desigualtats socials existents, a través de l'apoderament comunitari, en termes de cohesió, inclusió i participació socials. Un projecte que ha servit per reimpulsar l'Espai de Memòria, adreçat a les persones grans de la comunitat amb l'objectiu d'assolir un espai sociorelacional de confiança i alhora mantenir i estimular les capacitats de la memòria viva del barri. El Teixint Barri també té com a objectiu incrementar l'activitat i el dinamisme dels equipaments cívics de barri com a espais de relació i convivència; i aproximar la salut comunitària al barri amb les campanyes de vacunació i tallers de salut.

Al Nucli Antic, i amb el colideratge de la comunitat del barri i l'IMET, el "Treball als barris". Un programa d'intervenció amb l'objectiu de donar resposta per a la millora de la inserció laboral i ocupacional dels residents al Nucli Antic. Amb diverses actuacions orientades a les necessitats detectades al barri.

El projecte "En companyia" que ens proposa garantir un servei per a donar resposta a la 'soledat no volguda' especialment per a gent gran oferint acompanyament fora del domicili en activitats de la vida diària (passejar, anar a comprar, fer les visites al metge, gaudir de temps d'oci a l'aire lliure, etc.).

El projecte "Manteniment i reparació d'edificis" per millorar l'ocupabilitat de persones en situació d'atur per a la realització de serveis de manteniment i reparació als carrers o equipaments públics del barri o vinculats a ell.

El projecte “Planta’t" que facilita la cohesió veïnal i comunitària a través de l'horta comunitària, tallers formatius i naturalització d'espais verds al barri.

Al barri de Mar, “Calaix de Mar”. Un projecte impulsat per l'Associació de Veïns de Mar, el CAPI de Baix-a-Mar, els centres educatius i les entitats esportives i socials del barri, que proposen intervenir a partir de la pràctica esportiva, entre altres activitats, en la millora dels vincles i la relació intercultural amb els col·lectius i persones immigrades que viuen al barri.

Tres experiències que ja caminen. Volem ampliar a altres barris aquesta estratègia cooperativa. Per això, des del govern municipal hem apostat, a més, per la creació dels Consells de Barri, una nova eina per millorar la qualitat de vida i la cohesió social als barris, i també per impulsar un treball comunitari més cooperatiu i transversal. Els Consells de barri volen ser espais de trobada entre l'Ajuntament, el veïnat, les entitats i altres agents dels barris. El seu principal objectiu és l'impuls de diagnosis i projectes d'acció comunitària als barris, cooperar fent comunitat de manera que millorem la vida comuna en el nostre entorn immediat, el barri i la ciutat.

 

Iolanda Sánchez

Portaveu de Vilanova En Comú Podem a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.