Vegueria del Penedès

SETMANA SANTA 2024

La sequera marca l'inici de la temporada turística


Redacció/ ACN Vilanova i la Geltrú

21-03-2024 17:33

Els càmpings portaran el decret de sequera al TSJC per la prohibició d'omplir piscines i la Comissió Interdepartamental per la Sequera posa en el punt de mira les piscines municipals durant l'estiu i el seu paper coma refugis climàtics

La sequera marca l'inici de la temporada turística . EIX

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

La sequera marca l'inici de la temporada turística aquesta Setmana Santa a les comarques del Penedès i Garraf. La falta de pluges que pateix el país és la més extrema des del 1915. Segons les dades oficials, fa 40 mesos que no plou a les capçaleres dels rius i els embassaments es troben en mínims històrics. La realitat és que el canvi climàtic i la situació de sequera s'han convertit en el principal problema pels catalans, segons el primer Baròmetre d'Opinió Política de l'any, del CEO. Però aquest cap de setmana comença la temporada turística, que activa un dels motors econòmics més importants del territori, i ho fa amb sensacions contradictòries. Els càmpings portaran el decret de sequera al TSJC per la prohibició d'omplir piscines, mentre les agències de viatges preveuen una "molt bona" Setmana Santa i asseguren que la sequera no ha frenat les reserves. Per la seva part, la Comissió Interdepartamental per la Sequera està en contacte amb les organitzacions municipalistes per tal d'abordar què passarà amb les piscines municipals a l'estiu i el seu paper com a refugis climàtics. 

 

Pluges insuficients

Malgrat les pluges dels dies 8 i 9 de març, el Govern de la Generalitat ja ha deixat clar que aquestes precipitacions "no han resolt" la sequera. Ni l'aigua i ni la neu de principis de mes han ajudat pal·liar la situació i només han mantingut una "lleugera tendència creixent" trencant la tendència "decreixent" que s'arrossegava des de l'estiu.  

Els càmpings portaran el decret de sequera al TSJC per la prohibició d'omplir piscines

Així que la temporada turística que comença ara es preveu complicada per a un sector molt important a les comarques del Penedès i Garraf i que posen en marxa ara la seva maquinària de cara a l'estiu. La Federació Catalana de Càmpings ha decidit que portarà el decret de sequera al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per la prohibició d'omplir les piscines. L'organització considera que el sector es troba en un "greuge comparatiu" respecte instal·lacions com els equipaments esportius, els hospitals o les residències i lamenta que la normativa del Govern no diferenciï entre piscines vinculades a activitat econòmica o particulars d'ús domèstic. Per tot plegat, defensa que amb l'augment de les temperatures les piscines han esdevingut un "servei bàsic". 

L'entitat defensa que l'autorització d'omplir les piscines correspon als ajuntaments i considera que en aquest punt el decret podria incomplir competències. En el text enviat a la conselleria, la federació defensa que pràcticament la totalitat dels càmpings tenen piscina (un 98%) i un 74% fan servir sistemes de reutilització d'aigua o depuradores pròpies. A més, apunta que l'aigua utilitzada pel manteniment representa tan sols el 2% del total del consum d'un càmping. Entre altres, l'organització proposa que els càmpings es puguin acollir a la possibilitat de presentar un pla d'estalvi d'aigua -equivalent al que utilitzen les indústries- on cada establiment detallaria com reduirà el consum.

Després de tot, els càmpings asseguren que en les últimes setmanes ha tingut un "allau" de consultes per part dels clients sobre la utilització de piscines en els pròxims mesos i admet "preocupació". "Si aquesta situació es perllonga en el temps, podem tenir múltiples cancel·lacions d'estades i pèrdues de llocs de treball davant la impossibilitat de fer servir les piscines", avisen. La normativa actual no permet reomplir les piscines dels càmpings, tot i que des de la federació han assegurat que la majoria d'establiments ja les tenen plenes.

Previsió turística d'una "molt bona" Setmana Santa

I amb aquest context, les agències de viatges preveuen una "molt bona" Setmana Santa, amb un increment de reserves d'entre un 5 i un 10% respecte de l'any passat. Així ho ha explicat el president de l'Associació Corporativa d'Agències de Viatges Especialitzades (ACAVE), Jordi Martí, que ha celebrat que "la gent tingui ganes de fer vacances" tot i l'augment de preus, que xifren també entre el 5 i el 10%. La patronal ha assegurat que en el seu cas no han notat que la sequera hagi provocat anul·lacions, tal com havien apuntat algunes fonts del sector. ACAVE ha destacat que enguany les destinacions més escollides tornen a ser les capitals europees -París, Londres i Roma-, Madrid i les Canàries. Ressalta també l'augment de la demanda de viatges cap als Estats Units. Pel que fa a l'arribada de turistes, ACAVE ha precisat que França es manté com a principal mercat, seguit del Regne Unit. En tercer lloc, irrompen els Estats Units, seguit d'Alemanya i els països nòrdics.  

El sector es reinventa

Lloret de Mar ha posat sobre la taula una alternativa dels hotels del municipi, que es reinventen davant la situació de sequera. Davant l'escenari d'eventuals restriccions durant l'estiu, els hotelers de Lloret van anunciar l'adquisició d'una dessalinitzadora que els permetés mantenir l'activitat normal dels seus establiments en temporada alta. La Generalitat ja està analitzant l'estudi preliminar que els ha fet arribar l'Ajuntament gironí. El secretari general d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Josep Vidal, ha confirmat que tenen aquesta petició i ha afegit que ara estan analitzant-la i en contacte amb els impulsors perquè hi ha alguns elements que els han d'"aclarir". En canvi, ha dit que no han rebut cap petició formal per part del sector a Barcelona.

Piscines municipals, al punt de mira

La Comissió Interdepartamental per la Sequera està en contacte amb les organitzacions municipalistes per tal d'abordar què passarà amb les piscines municipals a l'estiu i el seu paper com a refugis climàtics. La Generalitat defensa que és evident que s'han de preveure els refugis climàtics per als mesos de més calor però afegeix que aquests no tenen perquè ser necessàriament només piscines. Així, s'haurà de valorar quan és imprescindible que sí ho siguin o quan ho poden ser també altres equipaments, com centres cívics o biblioteques.

 

"Lleugera" tendència de millora

Davant les previsions que es puguin repetir escenaris de pluja al mes d'abril i en cas que es pogués superar el topall del 16% de les reserves en les zones on hi ha decretada l'emergència, el govern de la Generalitat ha descartat que la sortida d'aquesta fase sigui automàtica. Ho ha argumentant assegurant que si s'observa que el canvi és per un període curt de temps, "de dies o setmanes", no es produiria la modificació. La Generalitat ha volgut agrair aquesta setmana a tota la ciutadania els esforços fets, ja que ha assegurat que s'observa un "notable estalvi" en totes les unitats que estan en emergència. En el cas de la del Ter-Llobregat, que afecta 202 municipis, els consums s'han reduït un 9%.

El canvi climàtic i la sequera ja són el principal problema pels catalans, segons el CEO

El canvi climàtic i la situació de sequera s'han convertit en el principal problema pels catalans, segons el primer Baròmetre d'Opinió Política de l'any, del CEO. Un 15% dels enquestats (entre el 9 de febrer i el 7 de març) coincideixen a mencionar la qüestió en primer lloc, per davant de la insatisfacció amb la política (11%), les relacions Catalunya-Espanya (9%), o l'atur i la precarietat laboral (8%). Tot i que la sequera ja suma 40 mesos a Catalunya, aquest és el primer Baròmetre en el qual una part significativa dels enquestats l'han mencionat com a problema principal de Catalunya en l'actualitat. El dèficit hídric no només apareix en les respostes de forma prou significativa com per incloure'l al llistat sinó que, entre els qui ho fan, el 15% el situa com el problema principal, un nivell de coincidència superior a altres qüestions recurrents com la insatisfacció amb la política, les relacions Catalunya-Espanya, l'atur, el funcionament de l'economia o l'accés a l'habitatge.

No és la primera vegada que el CEO detecta aquesta preocupació entre els catalans. De fet, durant la sequera de l'any 2008 la qüestió també va aparèixer i, en aquell cas, un 23% dels enquestats ho considerava el principal problema del país segons ha recordat aquest dijous el director de l'ens, Jordi Muñoz.

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.