Vegueria del Penedès

CONFLICTE LABORAL

La Generalitat denega l'ERTO de Freixenet perquè no veu acreditada la causa de força major per la sequera


ACN Sant Sadurní d'Anoia

29-04-2024 15:46

El grup cavista es manté ferm en la necessitat d'un expedient i en presentarà un per motius econòmics i productius

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

La Generalitat denega l'Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) que afectaria 615 treballadors de Freixenet perquè no veu acreditada la causa de força major per la sequera que va argumentar la companyia cavista, segons han confirmat a l'ACN fonts del Departament d'Empresa i Treball. El Govern ha comunicat al grup productor de cava que no veu els elements "imprevisibles i inevitables" per justificar un expedient de força major ordinari. Aquest tipus d'expedients per aturar o reduir la producció són els únics que requereixen el vistiplau del Departament de Treball. No és així en el cas dels expedients per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o productives (etop) en els quals la conselleria no està obligada a autoritzar-los.

Freixenet pot ara presentar un altre expedient argumentant una altra causa i seguint els terminis marcats pels expedients etop, que obliguen a negociar amb els sindicats durant 15 dies.

De fet, pocs minuts després de conèixer-se la negativa de la Generalitat, l'empresa ha confirmat que "continuarà les negociacions" amb el comitè d'empresa i amb els sindicats i que sol·licitarà un altre expedient per motius econòmics, tècnics, organitzatius o de producció" pels efectes que provoca la "greu manca de raïm i vi base, provocada per una sequera extrema".

Sobre la decisió del Govern, apunten que l'accepten, però es "mantenen ferms en la necessitat d'un ERTO" a Freixenet i Segura Vídues per les condicions climàtiques. El comunicat afegeix que els expedients són mecanismes que tenen "com a objectiu protegir l'ocupació".

"El motiu de la sol·licitud original del passat 22 d'abril de 2024 continua vigent: la greu manca de raïm i vi base per a la producció de cava condueix a una reducció massiva de la feina en els processos de producció. Això és conseqüència de la sequera extrema a les comarques de l'Alt Penedès, Baix Penedès, el Garraf i Camp de Tarragona", reitera l'empresa cavista.

La companyia controlada majoritàriament pel grup alemany Henkell ha aprofitat el comunicat per instar a la D.O. a actualitzar la normativa del cava i a adoptar mesures per "contrarestar la tensa situació de subministrament" i ha assegurat que les iniciatives preses fins ara "no són suficients ni arriben a temps per evitar un ERTO".

Segons Freixenet, la sequera ja ha acumulat un dèficit equivalent a 80 milions d'ampolles en el sector del cava. Tot i això, s'han compromès a satisfer la demanda dels consumidors a curt i mitjà termini. El grup representa gairebé un terç del sector del cava i ven els seus productes a més de 100 països.

Precisament, Henkell Freixenet va donar a conèixer fa dues setmanes els resultats financers del 2023 i va xifrar la facturació en 1.230 milions d'euros de facturació, un increment del 4,1% respecte de l'exercici anterior.

CCOO insta Freixenet a negociar "de manera immediata" 

CCOO està d’acord amb la resolució de la Generalitat que denega l’ERTO presentat per Freixenet perquè creu que la situació de sequera no justifica "la causa de força major" de l'expedient. El sindicat ha instat la direcció del grup cavista a asseure’s "de manera immediata" amb la representació dels treballadors "per negociar les mesures oportunes per afrontar la situació actual del sector, salvaguardant l’ocupació i el futur de l’activitat". Davant d'aquest escenari, CCOO insisteix una vegada més al Ministeri d’Agricultura i al Departament d’Acció Climàtica perquè instin el Consell Regulador del Cava a prendre les mesures necessàries per flexibilitzar el marc normatiu per a l’elaboració del cava.

"És crucial ajustar el reglament d’elaboració del cava i dotar-lo de la flexibilitat que tenen altres denominacions d’origen del país i d’àmbit internacional per pal·liar aquesta greu situació, garantint l’ocupació i la qualitat del producte", insisteix el sindicat, que demana que els treballadors tinguin un seient a "qualsevol mesa" en la qual es parli del "present i futur del sector del cava". 

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Més informació

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.