Vegueria del Penedès

EDUCACIÓ SOCIAL

Per Nadal també podem reflexionar


Joan Rodríguez Serra Cubelles

29-12-2024 17:57

Nadal és una data que se celebra arreu del món. Una època que solem passar en família i on no pot faltar la decoració de les cases i dels carrers

Uns nens pengen els seus desitjos a l'arbre instal·lat dins la fàbrica de regals. ACN / Maria Pratdesaba

Subscriu-te gratuïtament i rebràs cada dissabte el nostre butlletí amb els articles d’opinió i notícies més destacades del nostre diari. Apunta’t ara!

En català, la paraula Nadal ve de “natalici” és a dir, “naixement”. Els anglosaxons utilitzen el terme Christmas, que significa “missa de Crist”. Per algunes llengües germàniques com l’alemany la festa que anomenen Weihnacht, que significa “nit de benedicció″.

Tots i totes sabem que Nadal és una festa religiosa i celebrada a occident i arreu on el consumisme i el terme regal, predominen per sobre del mateix origen de la festivitat.

Com sabem Nadal és una festa d’origen religiós que se celebra el 25 de desembre i que commemora el naixement de Jesucrist. Però l’origen d’aquesta celebració rau en el món pagà, és una festa que coincideix amb el solstici d’hivern, quan el dia comença a allargar-se de nou.

També podem observar que cada país té les seves pròpies tradicions, a voltes amb un gran contingut religiós i en altres indrets representen el culte a la natura.

Aquest dia en moltes llars catalanes ens reunirem plegats entorn d’un dinar, però malauradament aquesta celebració s’ha convertit en un negoci on ens convidem a comprar tot allò que ens ofereixen. Els pares i les mares massa sovint comprem tot el que desitgen els nostres fills i filles, massa vegades allò que hem adquirit no fa gaire servei.

Nadal és un temps màgic pels infants, esdevé un temps d'il·lusió, d'estar junts, de compartir amb família, de fer i rebre regals, però sobretot és un temps per acompanyar al Nen Jesús que vol tornar a néixer a les nostres llars.

Són unes festes que ajuden, i molt, al lliure desenvolupament dels infants (art. 14 Llei dels drets dels infants i dels adolescents) gràcies al coneixement i al gaudi de les tradicions i costums propis del nostre País.

És quan s’apropa Nadal i fa dies que veiem les decoracions dels carrers i les ofertes als supermercats, la ràdio, la televisió, les tendes de joguines, etc.

Aquesta esdevé una època en què ens fem regals, fem àpats familiars i decorem els nostres espais i per tot arreu, rebem molta publicitat que ens provoca un consum desmesurat.

Però ens cal, doncs, preparar unes activitats i unes idees per gaudir d’unes vacances de Nadal en família impregnades de valors. Perquè els nens i nenes es mereixen unes festes plenes de màgia, somnis, il·lusions, solidaritat, moments compartits… així com es mereixen que els continuem educant en valors.

Heu de saber que tots aquests aprenentatges i el temps compartit contribueixen al creixement personal, emocional i social dels nostres fills i filles, per això, les vacances de Nadal ens ofereixen l'oportunitat de gaudir d’activitats en família, d’enfortir vincles emocionals, de despertar l'esperit crític dels infants, de dedicar temps a jugar junts, de gaudir de les tradicions, en resum, de les festes.

Cal, doncs, posar l’accent en el benestar de les persones i participar d’activitats que puguin ajudar als que més ho necessiten.

Davant d’un context de crisi que afecta amb un conjunt important de la societat, els catalans i les catalanes ens hem de comprometre amb la promoció i el foment de la solidaritat. Aquesta ha de ser una estratègia compartida amb tot el tercer sector i participar en les diverses iniciatives per donar suport als col·lectius menys afavorits i que estan patint de forma especialment accentuada els efectes d’aquesta crisi.

Prop del 30% dels infants catalans formen part de col·lectius vulnerables d’atenció prioritària, uns 400.000. Si afegim als adolescents, s’arriba al 55% dels infants i joves, uns 750.000. Unes dades recollides a l’informe sobre els drets dels infants de la Sindicatura de Greuges de Catalunya.

El treball mostra que el risc de pobresa infantil es va reduir lleugerament el 2022, però els menors en situació de vulnerabilitat greu han continuat augmentant.

La llum dels carrers, botigues i centres comercials alegra les nostres poblacions i ens conviden al consum, amb el risc d'oblidar que l'essència de Nadal és celebrar en família i la nostra comunitat el naixement del referent dels cristians.

Jesús, de la mateixa manera que moltes persones d’aquest món, va viure en pobresa, va haver d'emigrar, va treballar amb les seves mans, va ser amic de tothom i especialment dels malalts i necessitats, i va morir amb gran patiment.

M’agradaria compartir uns consells que va elaborar l’ajuntament de Caldes de Montbui per unes festes sostenibles, saludables, educatives i igualitàries. Aquest és un recull de consells per festes en el qual van col·laborar alguns departaments del consistori, basats en diferents matèries amb l’ànim de vetllar pel medi ambient, el desenvolupament dels nostres infants, la salut de les famílies i l’equitat.

Amb l’esperança posada en les persones, espero que gaudiu plegats d’aquestes festes, tingueu sempre present que hi ha persones que no tindran el que més necessiten.

Bon Nadal a tots i totes, lectors de l’eix-diari!

Joan Rodríguez i Serra és educador social (joanr.educadorsocial@gmail.com)

Arxivat a

Mostrar etiquetes Ocultar etiquetes

Temes del dia

Més llegits els últims 7 dies

Eix Diari utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. Al navegar o utilitzar els nostres serveis, acceptes l'ús que fem.